close
Olajfinomítót vett magának a Delta
Egyéb - Olaj

Olajfinomítót vett magának a Delta

Jó néhány autós álmodik erről, mikor az egyre emelkedő üzemanyagárakkal szembesül: milyen jó is lenne egy saját olajfinomító! A légitársaságok ugyanúgy szenvednek a magas áraktól, ezért Delta Airlines most megvalósította ezt az álmot és vásárolt egy észak-amerikai finomító-komplexumot.

Az amerikai légitársaság saját közlése szerint 150 millió dollárt, azaz mintegy 33 milliárd forintért vette meg a Philadelphia közelében fekvő olajfinomítót. “A beruházástól azt várjuk, hogy évente 300 millió dollárral (66 milliárd forinttal) csökkenthetjük az üzemanyag-költségeket” – mondta az üzletről Richard Anderson a légitársaság feje. A Delta, a világ második legnagyobb légitársasága, tavaly 9,7 milliárd dollárt költött repülőgép-üzemanyagra, azaz csaknem 28 százalékkal többet, mint 2010-ben. “Az olajfinomító megvásárlása a legnagyobb költségtényezőnk csökkentésére tett szokatlan kezdeményezés” – tette hozzá a konszern vezetője.

A befektetéssel a Delta Egyesült Államokban közlekedő gépeinek üzemanyag-fogyasztásának nyolcvan százalékát lesz képes fedezni a jövőben. A nyersolajat várhatóan a brit olajmulti, a British Petrol (BP) szállítja majd. Az üzletet várhatóan már a nyáron nyélbe ütik, és a Delta mintegy 700 repülőgépet számláló flottája már a harmadik negyedévben a saját termelésű üzemanyaggal közlekedhet majd. A légitársaság évente mintegy 160 millió utast szállít, elsősorban az Egyesült Államok belföldi járatain.

Az üzlethez egyébként Washington is hozzájárult, a Fehár Ház kerek 30 millió dollárt adott a vételárba, ha ugyanis a Delta nem vásárolja meg a finomítót, a tulajdonos ConocoPhillips felszámolta volna a létesítményt. A vételár mellé a delta még mintegy 100 millió dollárt fektet be a finomító modernizálásába.