close
Korábban leáll a brit Wylfa
Atom - Egyéb

Korábban leáll a brit Wylfa

Az Egyesült Királyság Wylfa atomerőművének 2. blokkja több mint 40 év üzemeltetés után befejezte a villamosenergia-termelést. Eredetileg 2012. április 30-ra tervezték a végleges leállítást, de április 25-én egy esemény után leállították a reaktort. A reaktorok az események kivizsgálását követően általában 5 napon belül visszatérhetnek a normál üzembe, de végleges leállítás időbeli közelsége miatt az a döntés született, hogy nem indítják már újra a blokkot.

Az 550 megawatt teljesítményű Magnox típusú gázhűtésű reaktorblokk 1972-ben kezdett üzemelni. A végleges leállításról szóló döntést a rendelkezésre álló üzemanyag készletek korlátozott volta indokolta, amely már nem elegendő a két blokk számára. Az üzemeltető Magnox cég az utolsó üzemanyag szállítmányt 2011 végén kapta meg. A figyelmet mostantól az 1. blokk üzemeltetésének optimalizálására fordítják, amely 1971-ben kezdte meg üzemeltetését és 2014-ig rendelkezik engedéllyel.

A Wylfa az egyetlen Magnox atomerőmű, amely még üzemel, miután február 29-én leállt az Oldbury A1 reaktor. Egyben ez a legnagyobb és az utolsó ilyen típusú reaktor, amit az Egyesült Királyságban építettek. A Magnox mára elavult típusúnak számít, tervezése még az 50-es évekre nyúlik vissza, és ennek megfelelően atomfegyverek számára megfelelő plutónium termelésére is alkalmas volt. A típus neve az üzemanyag burkolatához használt speciális ötvözetből származik. Összesen 11 atomerőmű 26 blokkja épült az Egyesült Királyságban ezzel a technológiával, emellett 2 ilyen reaktort exportált is az ország, egyet a japán Tokaiba egy az olasz Latinába.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.