close
Nukleáris biztonság: Van még tennivaló
Atom - Egyéb

Nukleáris biztonság: Van még tennivaló

Az európai atomerőműveken végrehajtott stressz-tesztek szakértői felülvizsgálata négy területet jelölt meg, amely európai szinten javításra szorul – jelentette be közösen az ENSREG (Európai Nukleáris Hatóságok Csoportja) és az Európai Bizottság a felülvizsgálat irányító testülete által készített jelentés jóváhagyása utána.

A közös közlemény szerint minden országban meghatározták vagy rövidesen meghatározzák a nemzeti intézkedési terveket a négy területtel kapcsolatban. Az ENSREG és az Európai Bizottság szerint a biztonság növelése érdekében azonosított intézkedések véghajtása hosszú távú folyamat lesz. Ugyanakkor az egyes országok már eddig is jelentős lépéseket tettek az erőműveik biztonságának javítása, az erőművek ellenálló képességének növelése érdekében. Ilyen intézkedések a baleseti helyzetek megelőzését és enyhítését szolgáló mobil eszközök, fokozottan védett berendezések telepítése és a súlyos-balesetek kezelésének javítása.

A négy fő javítandó terület:

1) WENRA útmutató kiadása a rendelkezésre álló legjobb európai gyakorlat alapján a természetes eredetű veszélyforrások és az ezekkel szembeni tartalékok értékelésére, figyelembe véve a meglévő NAÜ útmutatókat.

2) Az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatok fontosságának megerősítése.

3) Intézkedések bevezetése a konténment épségének biztosítására.

4) A természetes veszélyekből kialakuló balesetek minimalizálása és következményeinek korlátozása.

Az ENSREG és az Európai Bizottság egyetértett, hogy cselekvési terv kidolgozását kezdeményezi nemzeti, európai és globális szinten is a jelentésben rögzített javaslatok, és a 2011. szeptemberben jóváhagyott NAÜ akcióterv megvalósítása érdekében. A cselekvési terv tartalmazza további, most még nem vizsgált telephelyek helyszíni vizsgálatát is.

Az ENSREG és az Európai Bizottság kiemelte, hogy a három lépésben végrehajtott stressz-tesztek alapos, az üzemeltető, a független nemzeti hatóság és a nemzetközi szakértők által végzett felülvizsgálatok voltak. A stressz-teszteket az Európai Tanács felkérésére végezték a fukushimai nukleáris balesetet követően. Az önértékelő jelentéseket 2011. október végéig kellett elkészíteni, a nemzeti jelentések pedig 2011. december 31-el bezárólag készültek el. A szakértői vizsgálat 2011. januárban kezdődött.Az ország-felülvizsgálatokat 2012. március és április között hajtották végre 8-8 fős szakértői csapatok. Az unió 15 tagállama, valamint Svájc és Ukrajna atomerőművei vettek részt a stressz-teszt és a szakértői felülvizsgálati folyamatban. 

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.