close
Olajár: 20 milliárdos segítséget kap Venezuela
Egyéb - Olaj

Olajár: 20 milliárdos segítséget kap Venezuela

Kína mintegy 20 milliárd dollár befektetésére tett ígéretet Venezuelának az olajárak jelenlegi csökkenésével súlyosbított gazdasági visszaesés következményeinek enyhítésére.

“Több mint 20 milliárd dollár befektetésben állapodtunk meg” – idézte a brit The Guardian hírportál Nicolás Maduro venezuelai elnök az AVN hivatalos venezuelai hírügynökségnek adott nyilatkozatát. A VTV venezuelai tévécsatornának az elnök elmondta, hogy a kínai beruházással elsősorban lakásépítési, technológiai fejlesztési, energiaipari és infrastruktúra fejlesztési projektetek fognak finanszírozni. 

A China Development Bank és a Bank of China pénzintézetekkel számos olyan projekt finanszírozásáról folynak az egyeztetések, amelyekről a mostani találkozón megállapodtak – mondta további részletek megadása nélkül a venezuelai elnök.

Kína 2007 óta 50 milliárd dollár hitelkeretet nyitott meg Venezuelának, amit az ország jórészt olajszállításokkal törleszt. Venezuela napi 600 ezer hordó olajat exportál Kínába. A szállítások közel fele a hitelek törlesztését szolgálja.  Venezuela exportjának 95 százalékát az olaj teszi ki. A nemzetközi olajárak viszont 2014 közepe óta a felére csökkentek.