close
Mennyi szenet égethetünk még el?
Egyéb - Emisszió

Mennyi szenet égethetünk még el?

Ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértékét a még elviselhető két Celsius fokos tartományban tarthassuk, nem szabad kibányásznunk és felhasználnunk a Föld fosszilis energiahordozó készleteinek jelentős részét. 

Szinte feltartóztathatatlan a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése, már ha nem teszünk semmit. Mint azt korábban már megírtuk, a szakemberek figyelmeztetnek: le kell állnunk a fosszilis energiahordozók kitermelésével és használatával, hogy kordában tarthassuk a felmelegedés okozta klímaváltozást. Ám hogy pontosan mennyit hagyhatunk a földben a kinyerhető energiahordozók közül, azt most első ízben számolta ki pontosan egy kutatócsoport.

Az eredmények nem biztatóak: a jelenleg gazdaságosan is kitermelhető mintegy 11 ezer gigatonnyányi szén-dioxidot tartalmazó fosszilis energiahordozóból (földgáz, kőolaj és kőszén) „csak” mintegy 2900 gigatonnányit – tehát kevesebb, mint az elérhető készletek harmadát – szabad felhasználnunk 2050-ig, ha kezelni akarjuk a klímaváltozás következményeit.

A kőolaj harmadát, a földgáz felét és a kőszén nyolcvan százalékát tehát a helyén kell hagynunk – vonta le a következtetést Christophe McGlade és Paul Ekins, a „University College London” kutatói a Nature-ben publikált cikkében. Ezzel párhuzamosan a kutatók szerint már most el kell kezdenünk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátással járó energiahordozók használatát, mivel ajelenlegi kibocsátási szint mellett már 2040-re átlépjük a kritikusnak tartott 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedést.

Ehhez azonban korlátozni kell a jelenleg terjedő palagázkitermelést, a Közel-kelet-i országok olajkészletének felét (mintegy 260 milliárd hordónyi olajat) nem szabad kitermelni, fel kell hagyni az új készletek felkutatásával a Arktiszon és a brazil partok előtt, míg az Egyesült Államokban és Ausztráliában a jelenleg elérhető kőszénkészleteknek csak mintegy tizedét szabadna kitermelni.