close
Olajár: eshet még?
Egyéb - Olaj

Olajár: eshet még?

Eltérően látják az elemzők a kőolaj árának várható alakulását, míg a GKI Energiakutató ügyvezetője szerint hamarosan megfordul a trend, az Erste elemzője a kőolaj világpiaci árának további esésére számít.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója úgy véli, lassan a végéhez közeledik a kőolajár további mérséklődése. A szerdán 50 dollár alá eső világpiaci könnyűolaj-ár nagyon közel van ahhoz a kitermelési határköltséghez, minimumhoz, amely alatt a mezőket már nem érdemes művelni, így további esés nem igazán várható.
Kifejtette: az arab világban, például Szaúd-Arábiában és Kuvaitban a kőolaj hordónkénti kitermelési költsége 8-10 dollár, míg más jelentős kitermelők – például Oroszország – költségei ennek a többszöröse, elérheti akár 30 dollárt is. 

A mostani nagy árzuhanást kiváltó amerikai nem hagyományos kőolajtermelés határköltsége pedig még ez utóbbi értéket is meghaladhatja. Minden kőolaj-termelőnek, exportálónak érdeke bizonyos mennyiség eladása, hiszen ezáltal jut olyan jövedelmekhez, amellyel a korábban kialakított költségvetését fedezni tudja – mondta. Az ügyvezető igazgató szerint már tavasszal, az idegenforgalom fellendülésével, a felhalmozott készletek mérséklődésével elképzelhető, hogy a kőolaj ára eléri a minimumát és stagnálni, valamint enyhén emelkedni fog.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője ugyanakkor úgy véli, a kereslet rövid távon rugalmatlan az árra, árzuhanás mellett sem nő meg jelentősen az üzemanyag-fogyasztás, nem képes felszívni az olajpiacon lévő jelentős túlkínálatot. Egy kitermelő ország, mint például a pénzügyileg egyre instabilabb Venezuela gazdasági összeomlása lassíthatja, akár meg is állíthatja az olajár esését, azonban hirtelen bekövetkező változás nélkül a következő 1-1,5 évben, az ártól függetlenül, túlkínálatra lehet számítani az olajpiacon – mondta. 

Az elemző szerint egészen addig, míg az olajárból befolyó összeg legalább a változó költséget és a fix költség egy részét fedezi, termelni fognak a kínálati oldalon, így akár 20 dollárig is csökkenhet a kőolaj világpiaci ára. Emlékeztetett arra, hogy az olajpiac karakterisztikája miatt a történelemben már többször előfordult nagy emelkedés, vagy összeomlás.

Közölte, általánosságban elmondható, hogy az alacsony kőolajár a fogyasztók számára pozitív, míg a termelőkre negatívan hat. Magyarországon például az üzemanyagárak további csökkenése miatt a vásárlók jövedelmüket máshol költhetik el, élénkülhet a gazdaság, ugyanakkor a benzinre kivetett magas (60-70 százalékos) jövedéki adó miatt a költségvetésnél összességében negatív adóhatás érvényesül – vélekedett Pletser Tamás. Az elemző továbbá felhívta a figyelmet, hogy a sokáig elhúzódó alacsony olajárnak 5-10 év múlva lesz igazán böjtje, ugyanis az olajipari beruházások jelentős csökkenésével, mezőtől függetlenül 4-10 százalékkal is eshet évente az olajtermelés, kisebb lesz a kínálat, ami magasabb árakat von maga után.