close
Összeomlott az olajár
Egyéb - Olaj

Összeomlott az olajár

Ötven dollár alá, azaz csaknem hatéves mélypontjára zuhant szerda délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A Brent februári szállításra hordónként (159 liter) 49,92 dollárba került közép-európai idő szerint kilenc óra körül, majd az ár visszaemelkedett a lélektani küszöbnek tekintett 50 dollár fölé, s azóta is e szint körül ingadozik.  Utoljára 2009 májusában fordult elő, hogy 50 dollár alatt kereskedjenek a Brenttel.  A Brent 51,10 dolláron zárt kedden. A szerdai kereskedésben eddig 49 dollár 70 cent és 51 dollár 26 cent között alakult a jegyzés.

Tíz órakor 49 dollár 98 centen kereskedtek a Brenttel, ami 1 dollár 12 centes, 2,20 százalékos esést jelent. Ugyanekkor a New York-i árupiac (NYMEX)elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 47,07 dolláron állt, 1,77 százalékkal, 85 centtel lett olcsóbb. A WTI ára már hétfő óta az 50 dolláros szint alatt áll.

A délelőtti mélypontok után emelkedni kezdtek az olajárak, így fél tizenkettő körül a Brent ára 50,89 dolláron állt az ICE londoni jegyzésében, ami 21 centes, 0,41 százalékos csökkenést jelent. A NYMEX elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó WTI 47,76 dolláron forgott, 17 centtel, 0,36 százalékkal olcsóbban a keddi záróárhoz képest.  Június óta több mint 50 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára, csak ezen a héten több mint 10 százalékkal gyengültek a jegyzések az erős túlkínálat és a gyenge kereslet kölcsönhatásának, illetve a gyenge világgazdasági növekedés hatására.  

Michael Hewson, a CMC Markets nevű, nagy-britanniai székhelyű értékpapír-kereskedési cég vezető elemzője valószínűnek tartja, hogy a következő hetekben 40 dollár körüli szintre zuhannak az árak, ha csak a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) nem lép közbe. Erre azonban nem nagyon lehet számítani, mert a piaci részesedésének védelmét szolgáló új stratégia – az amerikai palaolaj-kitermelés visszaszorítását célzó árháború – jegyében az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia csökkentette exportárait februárra is. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport is jelezte szerdán: megítélése szerint növekszik a kockázata annak, hogy a WTI és a Brent hordónkénti ára rövid távon 35, illetve 40 dollárra csökken.