close
Németország: az államot perlik a jogtalanul leállított blokkok miatt
Atom - Egyéb

Németország: az államot perlik a jogtalanul leállított blokkok miatt

Az EnBW beperelte 46%-os tulajdonosát, Baden-Württemberg tartományt és a német szövetségi kormányt két atomerőművi blokkjának 2011-es törvénytelen leállíttatása miatt.

Az EnBW 2014. december 23-án jelentette be lépését annak tudatában, hogy az esetre vonatkozó elévülési határidő 2014. december 31. A 2011-es fukushimaia baleset után a német kormány három hónapos moratóriumot rendelt el, számos idősebb atomerőművi blokkot leállíttattak. A kormányzat utasítására a szövetségi környezetvédelmi szervek megtiltották ezen blokkok újraindítását a moratórium lejárta után. 2014 februárjában ezt a lépést törvénytelennek minősítette a bíróság az RWE által üzemeltetett Biblis atomerőmű leállításának ügyében.

Az EnBW szerint a Biblisre vonatkozó döntés alkalmazható a Neckarwestheim 1 és a Philipsburg 1 reaktor bezárására vonatkozóan is. A cég azt reméli, hogy a kártérítés valahol a „kilenc számjegyű összeg alsó tartományában” lesz. A cég a bonni területi bíróságon fogja beperelni a tartományt és a szövetségi kormányt.

A jogi lépés furcsa helyzetet idéz elő, mert az EnBW részvényeinek 46,75%-a Baden-Württemberg tartományé, és a tartományi kormányzatot a Zöldek vezetik. Egy hasonlóan nagy részvénycsomagot kilenc helyi hatóság és önkormányzat szövetsége birtokol. Összesen az EnBW 99,6%-a állami tulajdonban van.

Az új per számos folyamatban lévő ügy mellett indul el, a német atomerőmű leállítást annak minden aspektusában támadják. 2013 januárjában az EOn és az RWE megnyerte azt a pert, ami alkotmányellenesnek ítélte a nukleáris üzemanyagra kivetett extra adót, bár a szövetségi kormányzat fellebbezett, és európai bíróságra megy az ügy. Ettől függetlenül a svéd Vattenfall nemzetközi fórumon követel kártérítést Németországtól.

Az extra adó és a nyolc atomerőmű bezárása miatti kárpótlás több milliárd euró is lehet.

Forrás: Nucnet/WNN