close
Sztrájk a lengyel szénbányákban
Egyéb - Szén

Sztrájk a lengyel szénbányákban

Mintegy 1,5 ezerre nőtt csütörtökön azoknak a lengyel bányászoknak száma, akik négy sziléziai és kis-lengyelországi bánya tárnájában sztrájkolnak a lengyel bányászat átszervezését célzó új kormányprogram elleni tiltakozásul.

A bányászokat tömörítő Szolidaritás csütörtök délután bejelentette, más bányász szakszervezetekkel együtt hétfőtől az érintett térségben általános sztrájkot indítanak. A heves tiltakozást az váltotta ki, hogy Ewa Kopacz miniszterelnök szerdán közölte: a kormány átszervezési programot fogadott el a bányászat megreformálására. Ennek keretében a legnagyobb lengyel bányacég, a Széntársaság Kft. (KW) 16 bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül 4 ezret más üzemekbe helyeznek át, 5 ezer 200 bányászt pedig elbocsátanak. Az átszervezésre a lengyel kormány 2,3 millió zlotyt (mintegy 160 millió forintot) szán.

Kopacz jelezte, elfogytak a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW szanálására szánt pénzeszközök, átszervezés nélkül a társaság egy hónapon belül csődhelyzetbe jut. A reform során a KW szervezetileg az energiaiparba integrálnák. Kopacz bejelentette: Szilézia, a lengyel bányászat eddigi központja „iparközponttá válik”. A bányászok kifogásolják, hogy a kormányprogram elfogadása előtt velük nem egyeztettek. A terv szerintük megszegi azokat a megállapodásokat, amelyekre tavaly a szakszervezetek az akkor még hivatalban lévő Donald Tusk kormányfővel, valamint az őt felváltó Ewa Kopaczcal jutottak. A sztrájkolók azt követelik, a kormány képviselői utazzanak hozzájuk Varsóból, helyben tárgyaljanak az átszervezésről.

A lengyel bal- és jobboldali ellenzék egyaránt annak a véleménynek adott hangot, hogy a szerdán ismertetett reformprogram inkább a bányászat megszűnését, mintsem hatékony átszervezését eredményezheti. A szakértők elismerik a változások szükségességét, de rámutatnak arra: Kopacz az ősszel már beleegyezett az uniós klímacsomagba. Ez előreláthatólag ismét megszorítja az ágazatot, miközben az ország a felhasznált energia 91 százalékát szénből nyeri. Ugyanakkor a kormány nem változtat a bányászat szempontjából előnytelen adó- és vámelőírásokon sem.