close
OAH: az első a biztonság
Atom - Blog - Egyéb

OAH: az első a biztonság

A paksi 2. blokk üzemidő-hosszabbításához és a majdani paksi atomerőmű-bővítéshez kapcsoló teendők állnak az idén egyebek között az Országos Atomenergia Hivatal előtt. A feladatok elvégzésekor az elsődleges szempont a biztonság, hangsúlyozta tájékoztatóján Fichtinger Gyula főigazgató. 2015-ig vissza kell szállítani Oroszországba a 2003-as paksi karbantartás során megsérült fűtőelem-kazettákat.  

Olyan feladatok állnak az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) előtt, amelyek közös jellemzője, hogy elvégzésének közös jellemzője, hogy az elsődleges cél a legnagyobb biztonság elérése, ismertette a hivatal éves tájékoztatóján Fichtinger Gyula főigazgató. A két legnagyobb teendő egyike a paksi atomerőmű 2. nukleáris blokkja üzemidejének a meghosszabbítása. Az ezzel kapcsolatos kérelmet az OAH már megkapta a Paksi Atomerőmű Zrt-től, a munkát már megkezdte – az illetékes más (környezetvédelmi) hatóságokat is tájékoztatta – a tervek szerint az év végére zárja le. Az OAH a helyszínen is fogja ellenőrzi, hogy a kérelemben szereplő állítások, elemzések következtetései megfelelnek-e a valóságnak. A 2. blokk üzemideje cask akkor hosszabbítható meg újabb 20 évvel, ha garantált, hogy ezen idő alatt maximális biztonság mellett tud működni. „Abból, hogy az 1. blokk már megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyt, nem következik, hogy azt a 2. is automatikusan megkapja” – szögezte le a főigazgató.

Fichtinger Gyula tájékoztatása szerint a másik nagy és új feladat a Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódik. Igaz, e munkája már 2009-ben megkezdődött, amikor eldőlt, hogy az ország a ltéesítmény bővítésére készül. Az OAH eddigi előkészületi során például a ma érvényes, mintegy 2500 nukleáris biztonsági előírásból 29 követelmény módosítását javasolta, és 50 új követelmény beillesztését is ajánlotta, a fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalatainak alapján.

Jelentős ez évi teendője lesz a hivatalnak az is, hogy előkészítse a 2003-ban megsérült (és azóta hermetikusan elzárva tárolt) paksi fűtőelem-kazettáknak az Oroszországba való, biztonságos visszaszállítását. Az ehhez szükséges engedélyek már megvannak. Tavaly egyébként Magyarországról 291 kilogramm nagydúsítású fűtőelemet szállítottak vissza Oroszországba a kutatóreaktorból.
Jelentős változás az OAH életében, hogy ez év július 1-től hozzá kerül a radioaktív hulladék-tárolók biztonsági felügyelete. Ez év január 1-től viszont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vette át a Nukleáris Pénzügyi Alap kezelését, amelyben egyeben között a paksi atomerőmű majdani lebontására gyűlik a pénz.