close
Nukleáris reneszánszt indít be Moszkva
Atom - Egyéb

Nukleáris reneszánszt indít be Moszkva

Az orosz kormány elfogadta azt a tervet, mely szerint 2030-ig kilenc telephelyen összesen huszonegy új atomerőművi blokkot építenek a helyi és regionális energiatervek részeként.

A kormány hivatalos weboldalán megjelent dokumentumban szereplő tervek szerint két-két blokkot építenek öt új telephelyen, de épülnek blokkok három jelenleg is üzemelő atomerőmű közelében, valamint egy üzemelő atomerőmű telephelyén is – írta a NucNet.

Az öt új telephely a következő:

– Kosztroma, körülbelül 350 km-re Moszkvától északkeletre,

– Nyizsnyij Novgorod, Moszkvától 330-re keletre,

– Tatár, Kazanytól 130 km-re keletre, a Tatár Köztársaságban, Nyugat-Oroszországban.

– Szeverszk, Szeverszk zárt városban, Tomszktól 20 km-re északra, a Szibirszkaja telephely mellett,

– Dél-Urál, a Cseljabinszki régióban, mintegy 200 kilométerre délkeletre Jekatyerinburgtól.

Az első négy telephelyen két-két VVER-1200 típusú blokk, míg a Dél-Urál telephelyen két negyedik generációs BN-1200 típusú nátriumhűtésű gyorsreaktor épülhet.

Az orosz kormány jóváhagyta három, élettartama végéhez közeledő atomerőmű kapacitásának új blokkokkal történő pótlását is. Az új erőművek a Kola, a Kurszk és a Szmolenszk telephelyeken üzemelő blokkokat válthatják ki. A Kola-2 telephelyen két, a Kurszk-2 és a Szmolenszk-2 telephelyen négy-négy VVER-1200 típusú blokk épülhet. A tervben szerepel egy negyedik generációs BN-1200 típusú nátriumhűtésű gyorsreaktor építése a Belojarszk atomerőműben. A telephelyen jelenleg is üzemel egy BN-600 típusú blokk, és egy BN-800 típusú építése a tervek szerint 2014-ben befejeződik.

A BN-800 reaktor az utolsó lépés egy kereskedelmi, urán és plutónium tartalmú fűtőelemmel üzemelő tenyésztőreaktor felé. Ez az egyik legfontosabb lépés a más erőművekből kikerülő fűtőelemek reprocesszálása során keletkező plutónium-készletek csökkentésére. A medence típusú blokkban a reaktor, a primerkör, a főkeringtető szivattyúk és a hőcserélő a közös nátriumtartályban kap helyet.

A Belojarszk és a Dél-Urál telephelyre szánt BN-1200 típusú blokk műszaki terve 2013 végére elkészül, a prototípus építése 2015-ben kezdődhet a Belojarszk telephelyen. A BN-1200 típus a BN-600 és a BN-800 típusok továbbfejlesztett verziója, melyben nagyobb a fűtőelemek mérete és egyszerűbb a fűtőelemek cseréje, közölte a blokkot tervező és építő OKBM Afrikantov.

A kormány tervei szerint 2020-ban kezdheti meg a kereskedelmi üzemet az első blokk a Kurszk-2 telephelyen. További nyolc blokk 2025-ig, a maradék tizenkettő 2030-ig kezdheti meg a termelést.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai alapján Oroszországban jelenleg hat telephelyen tíz blokk építése folyik, köztük a kétblokkos Akademik Lomonoszov úszó atomerőmű.