close
A tataiaknak nem kell félniük a hidegtől
Egyéb - Megújuló - Távhő

A tataiaknak nem kell félniük a hidegtől

A tatai önkormányzat befejezte a városi távhőrendszer felújítását. A koncessziós szolgáltató Tata Energia Kft. így készen áll, hogy mostantól teljes kapacitás mellett szolgálja ki az 1800 lakás és 100 közületi fogyasztóból álló tatai távhőrendszert.

Nem kell tartani a téli hidegektől Tata 1800 távfűtéses lakásában és mintegy 100 közületében, miután a Dalkia Energia csoporthoz tartozó Tata Energia szakemberei beüzemelték az önkormányzati távhőrendszer-fejlesztés utolsó elemeként elkészülő szivattyúház legfontosabb berendezéseit. Habár a létesítményben még november végéig zajlik a távvezérlést biztosító elektronika telepítése, a rendszer ettől függetlenül készen áll a fogyasztók teljes kapacitás melletti kiszolgálására – akár a legnagyobb téli hidegben is.

A mintegy 1800 lakást és közel 100 közületet kiszolgáló tatai távfűtési rendszer az elmúlt években kritikus állapotba került, nem voltak ritkák a 10-12 napos leállások sem. A rendszer leggyengébb pontjának számító szállító csővezeték modernizációja, egy új szivattyúház telepítése és nyolc hőközpont kialakítása az idei fűtési szezon indulása előtt elkerülhetetlen volt. Ezekre a fejlesztésekre az önkormányzat közel 250 millió forintot fordított, amelynek felét európai uniós pályázati forrásból fedezték, az önrészt pedig a vállalat által fizetett koncessziós díjból biztosította a város. Az önkormányzati fejlesztés mellett a szolgáltató saját költségén további, közel 25 millió forintnyi modernizációt végzett el a rendszeren az ellátás biztonságának és a szolgáltatás színvonalának növelésére.

„Az önkormányzat és a Tata Energia által elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer készen áll a teljes kapacitású üzemre, hogy akár a legnagyobb téli hidegben is biztonságosan lássa el a lakossági és intézményi fogyasztókat” – jelentette ki Antal Sándor, a Dalkia Energia energetikai szolgáltatások üzletágának igazgatója.

„A napokban a tatai távhőrendszer legnagyobb önkormányzati modernizációja gyakorlatilag a végéhez ért. A rendszer ezzel a fejlesztéssel képes kiszolgálni a jelenlegi hőigényeket, készen áll a teljes kapacitású üzemre. A fejlesztésben érintett cégek gyors és szakszerű munkájának és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az idei fűtési szezontól egy olcsóbb, viszont üzembiztosabb korszak kezdődik a tatai távhőszolgáltatásban. Az eddigi tapasztalatok alapján jó döntés volt a Dalkia kezébe adni a szolgáltatást, reméljük, a tél elmúltával is megerősíthetjük ezt” – mondta Michl József, Tata város polgármestere.

A távfűtési rendszer kapacitásának kétharmadát már jelenleg is egy biomassza tüzelésű kazán nyújtja. A jövőbeli tervek között szerepel a már üzemben lévő kazán hatásfokának javítása, valamint a fennmaradó egyharmad kapacitás gázról biomasszára történő átállítása. A biomassza tüzelőanyaggal kapcsolatos fejlesztések során a Dalkia Energia jelentős mértékben támaszkodik Pécsett megszerzett tapasztalataira, ahol november elején adták át az ország első tisztán zöldenergiára alapozott, kapcsoltan távhőt és villamos energiát termelő erőművét, amely egyben Európa eddigi legnagyobb szalmatüzelésű kapcsolt erőműve, amely 31 ezer távfűtött lakás számára termel energiát.

A biomassza alapú fűtési rendszerek kapcsán a tatai és a pécsi példa is mutatja, hogy egy gazdaságilag, társadalmilag és környezetvédelmi szempontból is fenntartható távhőszolgáltatás alapját jelenthetik Magyarország számára ezek a megújuló alapú technológiák, melyek ráadásul a helyi gazdaságot is élénkítik a tüzelőanyag helyben történő beszerzése révén. „A tatai távfűtés jó példa arra, hogy egy rosszabb állapotban lévő, kisebb távhő esetében is egy professzionális szolgáltató bevonásával és az elérhető fejlesztési források és konstrukciók kiaknázásával megvalósítható a rentábilis, minden érintett számára előnyös működtetés lehetősége.” – tette hozzá Antal Sándor.

A koncessziós üzemeltetési forma továbbá hosszú távra teremt együttműködést a település, a szolgáltató és a fogyasztók között. Ez kiszámíthatóságot jelent minden fél számára, ami a fejlesztések elvégzésének egyik legfontosabb feltétele. Az önkormányzat a koncessziós díjon keresztül stabil bevételekre tesz szert, a lakosság számára egy felkészült szakmai üzemeltető bevonása ellátásbiztonságot jelent, miközben a hosszú távú együttműködés kiszámítható feltételeket teremt a rendszert üzemeltető koncessziós partner számára a további fejlesztések elvégzéséhez, a kiszolgálási színvonalat növelő modernizációhoz – mutatott rá az itthon elterjedőben lévő együttműködési forma legfontosabb, Tatán is megvalósuló előnyeire a Dalkia Energia szakembere.

A tatai önkormányzat a múlt év végén írt alá koncessziós szerződést a Dalkia Energia Zrt.-vel a távhőrendszer 25 éves üzemeltetésére. A Magyarországon több mint 20 éves múltra visszatekintő lokális energetikai szolgáltató idén júniusban vette át koncessziós üzemeltetésre a település távhőrendszerét. Az átvétel óta a Dalkia Energia csoporthoz tartozó Tata Energia Kft. modernizálta a hőigények kétharmadát kiszolgáló biomassza kazán faaprítékmozgató rendszerét, de a szakemberek kicserélték az önkormányzati fejlesztésben nem érintett csővezetékek kritikus, teljesen elkorrodált szakaszait is. Egyes társasházak és intézmények esetében, ahol szükséges volt, modernizálták a hőmennyiségmérést, függetlenítették a mérést és szabályozást.