close
Nobel-díjas tudós Obama energiaminisztere
Egyéb - Olaj

Nobel-díjas tudós Obama energiaminisztere

BeĂĄrnyĂŠkolta Barack Obama csĂźtĂśrtĂśki, chicagĂłi sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄt a Rod Blagojevich illinoisi kormĂĄnyzĂłval szembeni korrupciĂłs vĂĄd – kĂźlĂśnĂśsen, hogy ĂŠppen a leendő elnĂśk szenĂĄtusi szĂŠkĂŠnek adĂĄsvĂŠtelĂŠről van szĂł, ĂŠs a fejlemĂŠnyek szĂ­nhelye ugyanaz a nagyvĂĄros. Obama, aki mĂĄr előző nap lemondĂĄsra szĂłlĂ­totta fel a megvĂĄdolt politikust, most azt kĂśzĂślte: stĂĄbjĂĄbĂłl senki nem alkudozott a poszttal kapcsolatban. Illlinoisban vĂĄrhatĂłan impeachmenttel mozdĂ­tjĂĄk el Blagojevichet -Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A leendő amerikai kormĂĄny Ăşjabb tagjainak bejelentĂŠse ugyanakkor hosszabb tĂĄvon jĂłval jelentősebb. Stephen Chu 60 ĂŠves fizikus lesz a kulcsfontossĂĄgĂş energiapolitika felelőse, aki tizenegy ĂŠve a lĂŠzerhűtĂŠssel, az atomok sebessĂŠgĂŠnek “csapdĂĄkban” tĂśrtĂŠnő megvĂĄltoztatĂĄsĂĄval kapcsolatos kutatĂĄsaiĂŠrt kapott Nobel-dĂ­jat. A bioĂźzemanyagokkal ĂŠs a napenergiĂĄval kapcsolatos fejlesztĂŠsek hĂ­vĂŠnek tartjĂĄk, a British Petroleum fĂŠlmilliĂĄrd dollĂĄros megĂşjulĂłforrĂĄs-programjĂĄt vitte munkahelyĂŠre, a Berkeley nemzeti laboratĂłriumba. Nancy Sutler, Los Angeles helyettes polgĂĄrmestere egy a kĂśrnyezeti minősĂŠgĂŠrt felelős kabinetposztot kap. Az ő kinevezĂŠse annyibĂłl is ĂŠrdekes, hogy ő az Obama-adminisztrĂĄciĂł magĂĄt melegnek mondĂł tagja – a kormĂĄny tovĂĄbbra is egyre tĂśbb amerikai tĂĄrsadalmi csoport kĂŠpviselőjĂŠt tĂśmĂśrĂ­ti.

Obama vilĂĄgossĂĄ tette a vĂĄlasztĂĄsi kampĂĄnyban, hogy meg kĂ­vĂĄnja ĂşjĂ­tani az amerikai energia- ĂŠs kĂśrnyezetpolitikĂĄt. ElkĂśtelezte magĂĄt: 2020-ra az 1990-es szintre csĂśkkenti az EgyesĂźlt Államok kĂĄrosanyag-kibocsĂĄtĂĄsĂĄt, 2050-re pedig tovĂĄbbi 80 szĂĄzalĂŠkkal faragja le. A megvĂĄlasztott elnĂśktől most nemcsak szavazĂłi, de EurĂłpa is az emissziĂłkereskedelmi kvĂłtĂĄkra vonatkozĂł tĂśrvĂŠnyt vĂĄr, amellyel szĂĄmon kĂŠrhetően csĂśkkenteni lehet a kibocsĂĄtĂĄst. A hĂĄrom ĂŠvtizede lĂŠtrehozott energiatĂĄrca kĂśltsĂŠgvetĂŠse ĂŠvi 23 milliĂĄrd dollĂĄr; Obama 150 milliĂĄrdot Ă­gĂŠrt tĂ­z ĂŠvre megĂşjulĂł forrĂĄsokra (bĂĄr elnĂśk legfeljebb nyolc ĂŠvig lehet). – Hozzanak lĂŠtre szĂŠlfarmokat, napelemeket, Ăźzemanyag-gazdasĂĄgos autĂłkat, alternatĂ­v energiatechnolĂłgiĂĄkat, amelyek megszabadĂ­thatnak bennĂźnket a kĂźlfĂśldi olajtĂłl valĂł fĂźggősĂŠgtől, ĂŠs versenykĂŠpesnek tarthatjĂĄk meg gazdasĂĄgunkat az elkĂśvetkező ĂŠvekben – fogalmazott nemrĂŠg a megvĂĄlasztott elnĂśk. Mindez a magĂĄnbefektetőket is felbĂĄtorĂ­thatja ĂŠs orientĂĄlja – a zĂśldenergia-szektor komoly gondokkal kĂźszkĂśdik. NĂŠhĂĄny pĂŠlda: a Duke Energy felĂŠre csĂśkkentette szĂĄzmilliĂł dollĂĄros befektetĂŠsi tervĂŠt, amellyel a hĂĄztetőkĂśn lĂ­zingelne helyet napenergia hasznosĂ­tĂĄsĂĄra. Az FPL Group, az egyik legnagyobb szĂŠlenergia-hasznosĂ­tĂł az orszĂĄgban 27 szĂĄzalĂŠkot vesz vissza jĂśvőre. A JPMorgan bankhĂĄz megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokba valĂł befektetĂŠsekĂŠrt felelős igazgatĂłja, John Eber arrĂłl panaszkodik: 1,7 milliĂĄrd dollĂĄrt fektetett be, ĂŠs partnerektől tovĂĄbbi 2,8 milliĂĄrdot szerzett 43 szĂŠl- ĂŠs napenergiai projektre – de a vĂĄlsĂĄg első ĂĄldozatai, a csődbe ment Lehman Brothers, az AIG ĂŠs a felvĂĄsĂĄrolt Wachovia kidőltek a sorbĂłl.

Tom Daschle volt demokrata szenĂĄtor egĂŠszsĂŠgĂźgyi miniszteri megbĂ­zatĂĄst kap. Ő volt Obama egyik mentora, az ő stĂĄbjĂĄt vette ĂĄt ĂŠvekkel ezelőtt a szenĂĄtusban. 47 milliĂł amerikainak egyĂĄltalĂĄn nincs egĂŠszsĂŠgbiztosĂ­tĂĄsa, ĂŠs a munkanĂŠlkĂźlisĂŠg emelkedĂŠsĂŠvel egyre kevesebben bĂ­rjĂĄk a magĂĄnbiztosĂ­tĂłk prĂŠmiumait.