close
LNG-piac: már látható a lejtő
Egyéb - Gáz

LNG-piac: már látható a lejtő

Lassan elĂŠri a vĂĄlsĂĄg az LNG piacot is, a mĂŠlyhűtĂśtt gĂĄz megint nagyon drĂĄgĂĄnak szĂĄmĂ­t a normĂĄl fĂśldgĂĄzhoz viszonyĂ­tva, ĂŠs esik az ĂĄzsiai kereslet is. NĂŠhĂĄny ĂŠv mĂşlva kihasznĂĄlatlan lehet a mĂĄr meglĂŠvő, illetve a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben lĂŠtesĂźlő LNG beruhĂĄzĂĄsok egy rĂŠsze. Egyelőre azonban tart a lendĂźlet: Trieszt kĂśzelĂŠben hamarosan Ăşj projekt indul, jĂśvőre BrazĂ­liĂĄban, Észak-AmerikĂĄban ĂŠs Nagy-BritanniĂĄban is Ăşjabb lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeket adnak ĂĄt.

HĂĄrom ĂŠven belĂźl 50 szĂĄzalĂŠkkal nő a vilĂĄg cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz (LNG) termelő kĂŠpessĂŠge, nĂŠhĂĄny ĂŠvvel kĂŠsőbb viszont Ăśsszeomolhat a kĂ­nĂĄlat, jĂłsolta a British Gas ĂŠszak-amerikai első elnĂśk-helyettese a barcelonai LNG konferenciĂĄn. Mint Elizabeth Spomer-t a Reuters idĂŠzi, a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg egyik kĂśvetkezmĂŠnyekĂŠnt az Ăşj beruhĂĄzĂĄsok le fognak lassulni. Ettől azonban csak 2012-2015 kĂśzĂśtt kell tartani, előtte mĂŠg szĂĄmottevően megnő a vilĂĄg LNG kĂ­nĂĄlata. BecslĂŠse szerint az atlanti medencĂŠből az idĂŠn mintegy 14 milliĂł tonna mĂŠlyhűtĂśtt gĂĄz ĂŠrkezik az ĂĄzsiai tĂŠrsĂŠgbe, kĂŠtszer annyi, mint 2007-ben. Ám az ĂĄzsiai kereslet kifĂĄradĂłban, az pedig mĂŠg nem lĂĄthatĂł, hogy a vilĂĄgon Ăśsszesen mennyi LNG-re lesz igĂŠny. Emiatt nehĂŠz az Ăşj beruhĂĄzĂĄsokat tervezni. 

A mostani projektek mĂŠg gőzerővel haladnak, sőt Ăşjak is indulnak a derűlĂĄtĂł vĂĄrakozĂĄsok alapjĂĄn. Az olaszorszĂĄgi Friuli Venezia tĂŠrsĂŠg ĂŠpp a napokban bĂłlintott rĂĄ a spanyol Gas Natural tervĂŠre, amely szerint az LNG-fogadĂł kikĂśtőt ĂŠpĂ­tene a tĂŠrsĂŠg tengerpartjĂĄn. A Gas Natural előzőleg mĂĄr megkapta az olaszorszĂĄgi kĂśrnyezetvĂŠdelmi minisztĂŠrium engedĂŠlyĂŠt a trieszti kikĂśtőben ĂŠpĂ­tendő visszagĂĄzosĂ­tĂłra, de szĂźksĂŠge van a helyi hatĂłsĂĄgok jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄra is. A cĂŠg partnereivel nĂŠgy ĂŠvet tĂśltĂśtt a kĂśrnyezetvĂŠdelmi jĂłvĂĄhagyĂĄs megszerzĂŠsĂŠvel a nyolcmilliĂĄrd kĂśbmĂŠteres ĂŠs vĂĄrhatĂłan mintegy 500 milliĂł eurĂłbĂłl felĂŠpĂ­thető Ăźzemhez. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂĄtadĂĄsĂĄt 2012-re tervezik, Ă­rja a Reuters. Ettől eltĂŠrő szĂĄmokat kĂśzĂślt a terĂźleti kormĂĄny: 600 milliĂł eurĂłs rĂĄfordĂ­tĂĄsrĂłl, 2010-es beruhĂĄzĂĄs indĂ­tĂĄsrĂłl ĂŠs attĂłl szĂĄmĂ­tva 40 hĂłnappal kĂŠsőbbi ĂĄtadĂĄsrĂłl beszĂŠl. 

Az OlaszorszĂĄgban felhasznĂĄlt fĂśldgĂĄz mintegy 85 szĂĄzalĂŠka kĂźlfĂśldről szĂĄrmazik, a taljĂĄnok az LNG importon ĂŠs Ăşj vezetĂŠkek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠn keresztĂźl tĂśrekszenek importjuk tĂśbbforrĂĄsĂşvĂĄ tĂŠtelĂŠre. Az orszĂĄgnak egyelőre csak egy műkĂśdő LNG terminĂĄlja van, a mĂĄsodikat a jĂśvő ĂŠv kĂśzepĂŠn adja ĂĄt. 

Kicsit előbbre jĂĄr BrazĂ­lia, amelynek egy LNG terminĂĄlja mĂĄr szintĂŠn van, 2009 januĂĄrjĂĄban pedig Ăźzembe helyezi a mĂĄsodik visszagĂĄzosĂ­tĂłt is, Rio de JaneirĂłban. A beruhĂĄzĂł Petrobras gĂĄz- ĂŠs energia ĂźzletĂĄgĂĄnak igazgatĂłja, Maria das Gracas Foster szerint a tervezettnĂŠl gyorsabb Ăźtemben halad az ĂŠpĂ­tkezĂŠs ĂŠs a szerelĂŠs, ennek kĂśszĂśnhető, hogy az eredeti, jĂşniusi hatĂĄridő előtt vĂŠgeznek a munkĂĄval. BrazĂ­liĂĄnak szintĂŠn ellĂĄtĂĄsi lehetősĂŠgei bővĂ­tĂŠse miatt van szĂźksĂŠge az Ăşj lĂŠtesĂ­tmĂŠnyre. Első LNG Ăźzeme Pecemben (Ceara ĂĄllam) van, de “gazdasĂĄgi okok” miatt mĂŠg nem hasznĂĄltĂĄk. TĂşl alacsony a spotpiaci gĂĄz ĂĄra. A dĂŠl-amerikai orszĂĄg elsősorban a hőerőművek tĂĄplĂĄlĂĄsĂĄra hasznĂĄlja az LNG-t, ami most sokkal drĂĄgĂĄbb, mint a vĂ­zerőművek ĂĄrama. Foster elmondĂĄsa szerint a Petrobras nem fogja vissza egyetlen LNG-, egyĂŠb gĂĄz-, vagy villamos energia beruhĂĄzĂĄsĂĄt sem. “Harminc ĂŠve ismerem a Petrobrast. A cĂŠg mindig tĂśbbet ĂŠs tĂśbbet akar. Most sem csĂśkkenti beruhĂĄzĂĄsait”, szĂśgezte le. 

KĂŠt ExxonMobil projekt viszont csĂşszik. A jĂśvő ĂŠv elejĂŠn adjĂĄk ĂĄt Nagy-Britannia South Hook LNG terminĂĄljĂĄt, holott az eredeti hatĂĄridő ez ĂŠv vĂŠge volt, jelentette be csĂźtĂśrtĂśkĂśn az ExxonMobil LNG kereskedelmi igazgatĂłja, szintĂŠn a barcelonai konferenciĂĄn. Az amerikai Golden Pass LNG terminĂĄl jĂśvő jĂşniusra tervezett ĂĄtadĂĄsĂĄt a hurrikĂĄnkĂĄrok kĂŠsleltetik Tom Cordano szerint.