close
Nincs áttörés a G8-csúcson
Áram - Egyéb - Emisszió

Nincs áttörés a G8-csúcson

Nem sikerült áttörést elérni a klímaváltozás okozta gondok megoldásában a G8 skóciai csúcsértekezletén. A házigazda, Tony Blair brit kormányfő az utolsó pillanatig megpróbált – a Reuters tudomása szerint eredménytelenül – kompromisszumot kialakítani George Bush amerikai elnökkel, aki a kiotói megközelítést nem tartja jó megoldásnak – írja a Világgazdaság.A BBC szerint viszont közösen szólították föl a résztvevőket a klímakérdések kezelésében tanúsítandó új konszenzus kialakítására. Ennek lényege az lenne, hogy a figyelem középpontját a károsanyag-kibocsátás kiotói típusú csökkentése helyett a „tiszta” műszaki megoldások felkutatására helyezik. Ez végső soron diplomatikus megfogalmazása az amerikai álláspont átvételének, de kérdéses, hogy a zöld szervezetek mennyire fogadják el – jegyzik meg elemzők.

A G8 tegnap délelőtti tanácskozásának témáját uraló megbeszélésen részt vett India, Kína, Brazília, Mexikó és Dél-Afrika legfőbb vezetője is. Bush külön méltatta a házigazda bölcsességét, amiért meghívta ezen feltörekvő gazdaságok képviselőit, s azt hangoztatta, hogy nekik is szerepet kell vállalniuk a klímaproblémák megoldásában.

A csúcs pesszimizmusának ellentmondanak a tokiói tőzsde fejleményei, ahol tegnap 3–9 százalékkal emelkedtek az energiatakarékos anyagokkal, megoldásokkal foglalkozó vállalatok részvényei. A csúcsot egyébként kis híján válságba sodorták a reggeli londoni terrormerényletek, de a résztvevők egyhangúlag a tanácskozás megtartása mellett foglaltak állást. Az elnöklést Blairtől Jack Straw külügyminiszter vette át arra az időre, amíg a kormányfő a fővárosba utazott.

A délutáni tanácskozás napirendjén a közel-keleti feszültség szerepelt, valamint James Wolfensohn, a nagyhatalmak megbízottjának beszámolója a Gázai-övezetből való izraeli kivonulás előkészületeiről.

Ma vitatják meg az afrikai adósságok, segélyek és világkereskedelmi korlátok lebontásának kérdéseit. A G8-országok eddig 14 afrikai és négy más szegény országnak engedték el az adósságát, míg az Afrikai Unió valamennyi tagállama számára adósságcsökkentést követel. Az EU-országok megígérték, hogy 2010-ig GDP-jük 0,56, 2015-ig pedig 0,7 százalékát fordítják segélyezésre. Barroso bizottsági elnök bejelentette, hogy a tagállamok évente 300 millió euróval többet, összesen egymilliárd eurót fordítanak kereskedelemfejlesztési támogatásra. Az USA azt ajánlotta föl, hogy a következő öt évben 4,8 helyett 8,6 milliárd dollár segélyt nyújt Afrikának.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.