close
Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit
Atom - Egyéb

Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit

Hajnali ĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint a 17 nĂŠmetorszĂĄgi atomerőmű tĂśbbsĂŠge 2021 vĂŠgĂŠig beszĂźnteti műkĂśdĂŠsĂŠt. HĂĄrom erőművet azonban vĂŠglegesen csak 2022-ben zĂĄrnak be, felkĂŠszĂźlve arra az esetre, ha problĂŠma adĂłdna a biztonsĂĄgos energiaellĂĄtĂĄssal, illetve a beĂ­gĂŠrt energiapolitikai fordulat vĂŠgrehajtĂĄsĂĄval.

Az Angela Merkel kancellĂĄr vezette konzervatĂ­v-liberĂĄlis koalĂ­ciĂł hosszĂş vita utĂĄn ĂĄllapodott meg ebben, mĂłdosĂ­tva azt a hĂłnapokkal ezelőtt hozott dĂśntĂŠsĂŠt, amellyel az orszĂĄg 17 atomerőművĂŠnek műkĂśdĂŠsi idejĂŠt mĂŠg ĂĄtlagosan 12 ĂŠvvel meghosszabbĂ­totta. A fukusimai atomkatasztrĂłfa ĂŠs az atomenergia alkalmazĂĄsa elleni, hatalmas nĂŠmetorszĂĄgi tĂźntetĂŠsek nyomĂĄn azonban ez az ĂĄllĂĄspont tarthatatlannĂĄ vĂĄlt. Merkel kancellĂĄr gyĂśkeres energiapolitikai fordulatot Ă­gĂŠrt, ĂŠs elrendelte a hĂŠt legidősebb atomerőmű ĂĄtmeneti, hĂĄrom hĂłnapra szĂłlĂł bezĂĄrĂĄsĂĄt.

A hĂ­rek szerint a hajnalban lĂŠtrejĂśtt egyezmĂŠnyt csak erős fenntartĂĄsokkal tĂĄmogatta a kĂŠt legerősebb ellenzĂŠki pĂĄrt, a szociĂĄldemokrata pĂĄrt ĂŠs a ZĂśldek pĂĄrtja, amelyek vezetőit a konszenzusra tĂśrekvő Angela Merkel kĂŠső estĂŠre ugyancsak a kancellĂĄri hivatalba hĂ­vta. MindkĂŠt pĂĄrt Ăşgy foglalt ĂĄllĂĄst, hogy mĂŠg sok kĂŠrdĂŠst tisztĂĄzni kell. KĂźlĂśn ĂŠrdekessĂŠg, hogy az atomerőművek bezĂĄrĂĄsĂĄra vonatkozĂł 2022-es időpontot tĂ­z ĂŠvvel ezelőtt mĂŠg az akkori, Gerhard SchrĂśder volt kancellĂĄr vezette szociĂĄldemokrata-zĂśld kormĂĄny hatĂĄrozta el, a Merkel-kabinet azonban tavaly kĂŠső ősszel azt hatĂĄlyon kĂ­vĂźl helyezte. A beĂ­gĂŠrt energiapolitikai fordulat – az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄrĂłl valĂł lemondĂĄs, illetve a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra valĂł mielőbbi ĂĄttĂŠrĂŠs – előkĂŠszĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben a kancellĂĄr a kĂśzelmĂşltban egy volt politikusokbĂłl, tudĂłsokbĂłl, valamint egyhĂĄzi szemĂŠlyisĂŠgekből ĂĄllĂł bizottsĂĄgot hatalmazott fel a kĂŠrdĂŠs tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄra.

Az egykori kancellĂĄr, Helmut Kohl volt kĂśrnyezetvĂŠdelmi minisztere, Klaus TĂśpfer ĂĄltal vezetett bizottsĂĄg – amely azonnal a BĂślcsek TanĂĄcsa elnevezĂŠst kapta – vasĂĄrnap reggel előzetesen kiszivĂĄrgott jelentĂŠsĂŠben azt indĂ­tvĂĄnyozta, hogy NĂŠmetorszĂĄg 10 ĂŠv mĂşlva, azaz 2021-ig zĂĄrja be erőműveit. A vasĂĄrnap ĂŠjszakai kormĂĄnyhatĂĄrozat azt bizonyĂ­tja, hogy a Merkel vezette koalĂ­ciĂł a bizottsĂĄg javaslatĂĄt nagyrĂŠszt magĂĄĂŠvĂĄ tette.ForrĂĄsok szerint a kormĂĄnykoalĂ­ciĂł pĂĄrtjai megĂĄllapodtak abban is, hogy a műkĂśdĂŠsĂŠben felfĂźggesztett hĂŠt atomerőművet – valamint az azĂłta bezĂĄrt, schleswig-holsteini KrĂźmmel atomerőművĂŠt – nem indĂ­tjĂĄk Ăşjra. Ugyanakkor a megĂĄllapodĂĄs tartalmazza azt, hogy bizonyos kapacitĂĄsig kĂśzĂźlĂźk legkevesebb egy erőmű ĂĄtmeneti időre Ăźzembe helyezhető akkor, ha a biztonsĂĄgos ĂĄramellĂĄtĂĄs miatt erre szĂźksĂŠg lenne. Ez azt jelenti, hogy a szĂłban forgĂł erőművet – Ăşgymond- kĂŠszenlĂŠti ĂĄllapotban tartjĂĄk.

KorĂĄbban felmerĂźlt az is, hogy az energetikai konszernekkel valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠs remĂŠnyĂŠben a kormĂĄny hatĂĄlyon kĂ­vĂźl helyezi a szĂłban forgĂł konszernekre kirĂłtt, az előzetes szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint az ĂĄllamkasszĂĄt ĂŠvente mintegy 2,3 milliĂĄrd eurĂłval nĂśvelő, Ăşgynevezett fűtőelem-adĂłt, ez azonban vĂŠgĂźl nem tĂśrtĂŠnt meg. Noha a Merkel vezette koalĂ­ciĂł ĂĄltal elhatĂĄrozott energiapolitikai fordulat vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt illetően mĂŠg sok a bizonytalan elem, megfigyelők szerint a kancellĂĄr ĂŠs kormĂĄnya szĂĄmĂĄra nem volt mĂĄs alternatĂ­va. A koalĂ­ciĂłs pĂĄrtok tĂĄmogatottsĂĄga nem utolsĂłsorban az ellentmondĂĄsos atompolitika miatt – rohamosan csĂśkkent, a konzervatĂ­vok ĂŠs a liberĂĄlisok sorra veszĂ­tettĂŠk el a tartomĂĄnyi vĂĄlasztĂĄsokat, mikĂśzben eddig mĂŠg nem tapasztalt gyorsasĂĄggal tĂśrtek előre az atomerőművek ellen legkĂśvetkezetesebben harcolĂł ZĂśldek. ÉrtesĂźlĂŠsek szerint a koalĂ­ciĂłs tanĂĄcs a nap folyamĂĄn tĂĄjĂŠkoztatni kĂ­vĂĄnja a kormĂĄnypĂĄrti, illetve az ellenzĂŠki parlamenti frakciĂłkat. Ugyancsak hĂŠtfőre vĂĄrhatĂł, hogy az emlĂ­tett BĂślcsek TanĂĄcsa hivatalosan is előterjeszti javaslatait.

Â