close
Tesztelik a Paksi Atomerőművet
Atom - Egyéb

Tesztelik a Paksi Atomerőművet

Megkezdődik a paksi atomerőműben az a biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlat, amelyet az EurĂłpai TanĂĄcs Ă­rt elő minden eurĂłpai atomerőmű szĂĄmĂĄra. ValĂłjĂĄban nem teszik prĂłbĂĄra a blokkokat, hanem elemzĂŠsekkel mutatjĂĄk ki, hogy azok milyen hatĂĄsokat viselnĂŠnek el, ĂŠs a kĂźlĂśnbĂśző szĂŠlsősĂŠges esemĂŠnyek hatĂĄsait hogyan lehetne kivĂŠdeni.

A Paksi Atomerőmű Zrt. megkapta a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgtĂłl azt a levelet, amely a cĂŠlzott biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlat, kĂśzismertebb nevĂŠn a stressz teszt elvĂĄrĂĄsait tartalmazza. Meg kell vizsgĂĄlni, hogy rendkĂ­vĂźl szĂŠlsősĂŠges, nagyon kis valĂłszĂ­nűsĂŠggel előĂĄllhatĂł esemĂŠnyek, mint pĂŠldĂĄul a hűtővĂ­z vagy a teljes villamos betĂĄplĂĄlĂĄs elvesztĂŠse sorĂĄn az atomerőmű vĂŠdettsĂŠge mire kĂŠpes. A dokumentumban specifikĂĄltĂĄk, hogy ezek mitől kĂśvetkezhetnek be, Ă­gy pĂŠldĂĄul fĂśldrengĂŠs, szĂŠlsősĂŠges időjĂĄrĂĄs, a Duna extrĂŠm alacsony vĂ­zĂĄllĂĄsa.

A stresszteszt sorĂĄn az atomerőmű szakemberei megvizsgĂĄljĂĄk az ezekre a szĂŠlsősĂŠges helyzetekre adott lehetsĂŠges vĂĄlaszokat , illetve olyan intĂŠzkedĂŠsek bevezetĂŠsĂŠre tesznek javaslatot, amelyek segĂ­tsĂŠgĂŠvel a fukusimaihoz hasonlĂł kĂśvetkezmĂŠnyek az ĂŠsszerűen feltĂŠtelezhető minden esetben elkerĂźlhetők lesznek. Hamvas IstvĂĄn vezĂŠrigazgatĂł kiemelte, egy atomerőmű csak Ăşgy műkĂśdhet, ha az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal NukleĂĄris BiztonsĂĄgi IgazgatĂłsĂĄga előĂ­rĂĄsait mindenben teljesĂ­ti, ĂŠs ezt igazolja is. Ezt rendszeresen, tĂ­zĂŠvente felĂźlvizsgĂĄljĂĄk, ez az alapja annak az engedĂŠlynek, amelyet hatĂłsĂĄg a kĂśvetkező időszakra megad. A Paksi Atomerőmű Zrt. az Ăźzemidő vĂŠgĂŠig (2012-17) megkapta a szĂźksĂŠges engedĂŠlyeket.

Most, a cĂŠlzott biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlat sorĂĄn nem azt kell igazolni, hogy az atomerőmű minden berendezĂŠse biztonsĂĄggal műkĂśdik a tervezett Ăźzemidő vĂŠgĂŠig, hanem azt, hogy extrĂŠm helyzetekben is fenntarthatĂł a biztonsĂĄg. A paksi telephely esetĂŠben az ilyen kis valĂłszĂ­nűsĂŠggel bekĂśvetkező esemĂŠnyek kĂśzĂźl a fĂśldrengĂŠs tekinthető legvalĂłszĂ­nűbbnek. Ezzel kapcsolatban azonban mĂĄr komoly lĂŠpĂŠsek tĂśrtĂŠntek, derĂźlt ki Hamvas IstvĂĄn szavaibĂłl. KĂŠszĂźlt egy elemzĂŠs, majd annak alapjĂĄn ĂĄtalakĂ­tĂĄsokat vĂŠgeztek, hogy megerősĂ­tsĂŠk a lĂŠtesĂ­tmĂŠny biztonsĂĄgĂĄt.

“FelkĂŠszĂźltĂźnk minden olyan intĂŠzkedĂŠssel, ami ilyenkor vĂŠgrehajtandĂł: a blokk leĂĄllĂ­tĂĄsa, lehűtĂŠse” – fogalmazott Hamvas IstvĂĄn. HozzĂĄtette, tehĂĄt szĂĄmtalan elemzĂŠs elkĂŠszĂźlt mĂĄr eddig is, de ha kell, Ăşjabbakat kĂŠszĂ­tenek annak ĂŠrdekĂŠben, hogy megĂĄllapĂ­tsĂĄk, mi az a maximum, amit eltudnak viselni a blokkok. “Ezen elemezĂŠs eredmĂŠnyekĂŠnt azt vĂĄrjuk, hogy rĂĄtalĂĄlunk esetleg olyan pontokra, amit tovĂĄbb javĂ­thatunk, tehĂĄt a biztonsĂĄgot tovĂĄbb nĂśvelhetjĂźk” – mondta Hamvas IstvĂĄn. Az elemzĂŠsek eredmĂŠnyeit megkĂźldik az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatalnak. A vizsgĂĄlatot egy e cĂŠlbĂłl lĂŠtrejĂśvő team vĂŠgzi majd, amely olyan emberekből ĂĄll, akik egyĂŠbkĂŠnt is ilyen tevĂŠkenysĂŠget vĂŠgeznek az atomerőműben.

A stresszteszt tartalmi kĂśvetelmĂŠnyeit az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal (OAH) az eurĂłpai nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄgok szervezetĂŠnek, a WENRA-nak az ajĂĄnlĂĄsai alapjĂĄn, a hazai vezető nukleĂĄris biztonsĂĄgi szakemberek kĂśzreműkĂśdĂŠsĂŠvel ĂĄllĂ­totta Ăśssze, ĂŠs az EU BizottsĂĄga, illetve hatĂłsĂĄgi munkacsoportja (ENSERG) ĂĄltal elfogadott mĂłdszer szerint vĂŠglegesĂ­tette – ĂĄll az OAH pĂŠnteki kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄg a jelentĂŠs felĂźlvizsgĂĄlatĂĄt kĂśvetően mĂŠg idĂŠn, december 31-ig meghatĂĄrozza azokat a teendőket, amelyeket az erőműnek el kell vĂŠgeznie.

Â