close
Jönnek az Irak-EU gáztárgyalások
Egyéb - Gáz - Olaj

Jönnek az Irak-EU gáztárgyalások

Irak energiaszektora nagy remĂŠnyeket fűz a fejlődĂŠsĂŠhez. A napokban az EurĂłpai UniĂłval megerősĂ­tette gĂĄzkereskedelmi szĂĄndĂŠkĂĄt, ehhez az infrastruktĂşra lĂŠnyegĂŠben adott. Jelentős fejlesztĂŠseket kell azonban vĂŠgrehajtania az olajmezőin ahhoz, hogy a jĂĄrulĂŠkos gĂĄzokat hasznosĂ­thassa, enyhĂ­tve ezzel az orszĂĄg akadozĂł ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄn. Ha nem is sikerĂźlne megegyeznie a Shellel ĂŠs a Mitsubishivel, akkor is belevĂĄg a beruhĂĄzĂĄsokba.

Az EurĂłpai UniĂł iraki gĂĄz fogadĂĄsĂĄra kĂŠszĂźl, miutĂĄn BrĂźsszelben megegyezĂŠs szĂźletett a stratĂŠgiai energetikai egyĂźttműkĂśdĂŠs megerősĂ­tĂŠsĂŠről. Irak egyĂşttal kĂŠszen ĂĄll az olajexportjĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠre. Az EU mellett szĂĄllĂ­tana mĂĄs orszĂĄgokba is. Az EU ĂŠs az iraki kormĂĄny 2010. januĂĄr 18-ĂĄn Ă­rta alĂĄ az energetikai egyĂźttműkĂśdĂŠsről szĂłlĂł keretmegĂĄllapodĂĄst, a mostani egyezsĂŠg pedig Irak energiapolitikĂĄjĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠt ĂŠs a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok promotĂĄlĂĄsĂĄt is cĂŠlozza. GĂźnther Oettinger uniĂłs energiabiztos elmondta, hogy mivel a gĂĄzimport nĂśvekedĂŠse vĂĄrhatĂł a jĂśvőben, EurĂłpĂĄnak Ăşj beszĂĄllĂ­tĂłk utĂĄn kell nĂŠznie, ezek egyike pedig Irak. A gĂĄz a dĂŠli folyĂłsĂłn ĂŠrkezne, IrakbĂłl. A mennyisĂŠgről a kĂśvetkező hĂłnapokban tĂĄrgyalnak a felek.

Irak Ăşj energiapolitikĂĄjĂĄnak egyik rĂŠsze, hogy Ăşj gĂĄzturbinĂĄkat telepĂ­tenek az akadozĂł elektromos ĂĄramellĂĄtĂĄs biztosĂ­tĂĄsĂĄra. A dĂŠli orszĂĄgrĂŠsz olajkĂştjain, a mostani gyakorlat szerint elfĂĄklyĂĄzott gĂĄzt hasznosĂ­tanĂĄk – jelentette be mĂşlt hĂŠten az ĂĄllami South Gas Co (SGC) energiavĂĄllalat főigazgatĂłja. Ali Khudhier azt is elmondta a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek, hogy remĂŠnyeik szerint nemsokĂĄra egy 12 milliĂĄrd dollĂĄros gĂĄzĂźzletet Ăźtnek nyĂŠlbe a Shellel ĂŠs a Mitsubishivel. Ha ez mĂŠgsem tĂśrtĂŠnne meg, az SGC akkor is elkezdi a jĂĄrulĂŠkos gĂĄzok befogĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges infrastruktĂşra ĂŠs a generĂĄtorok telepĂ­tĂŠsĂŠt.

 Mint arrĂłl a mĂşlt hĂŠten beszĂĄmoltunk, Irak jelentősen nĂśvelnĂŠ olajtermelĂŠsĂŠt, ezzel egyĂźtt pedig a gĂĄztermelĂŠs is nĂśvekedni fog, amit az ĂĄramhiĂĄnyban szenvedő orszĂĄg nem hagyhat kĂĄrba veszni. A mĂşlt hĂŠten az EnergiainfĂł ĂĄltal is rĂŠszletesen bemutatott Zubair-olajmező fejlesztĂŠsei egy rĂŠszĂŠt kĂŠpezi generĂĄtorok telepĂ­tĂŠse, ezen kĂ­vĂźl a Nyugat-Kurna Ês a Rumalia mezőkĂśn is befognĂĄk a jĂĄrulĂŠkos gĂĄzt, hogy helyben elektromos ĂĄramot ĂĄllĂ­tsanak elő. A Shell segĂ­tsĂŠgĂŠvel napi kĂśzel 20 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz lenne megmenthető, de ha a megĂĄllapodĂĄs kĂŠslekedne, Irak akkor is nekiĂĄll a fejlesztĂŠseknek, ĂŠs nem vĂĄr Ăślbetett kĂŠzzel – mondta Khudhier. HozzĂĄtette, a BĂĄszra olajmezők jelenleg napi 31 ezer kĂśbmĂŠter jĂĄrulĂŠkos gĂĄzt termelnek, de ennek csak 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt hasznosĂ­tjĂĄk.

Azt is elmondta a főigazgatĂł, hogy bĂĄr a nyugat-kurnai lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek egyelőre nem lesznek kĂŠpesek az Ăśsszes jĂĄrulĂŠkos gĂĄzt begyűjteni, a mĂĄr megrendelt berendezĂŠseket kĂŠpes lesz ellĂĄtni cseppfolyĂłsĂ­tott gĂĄzzal. Ha a kormĂĄny nem ad pĂŠnzt a fejlesztĂŠsekre, akkor kĂźlfĂśldi befektetők segĂ­tsĂŠgĂŠre fog hagyatkozni az ĂĄllami energiavĂĄllalat, mint ahogyan az olajipari fejlesztĂŠsei kapcsĂĄn is. A kabinet mĂŠg nem fogadta el a jĂĄrulĂŠkos gĂĄzokrĂłl szĂłlĂł tervezetet, ami a gĂĄz helyi felhasznĂĄlĂĄsĂĄt ĂŠs az esetleges felesleg importjĂĄt Ă­rnĂĄ elő.