close
Nem örül az atomlobbi az új uniós szabálynak
Atom - Egyéb

Nem örül az atomlobbi az új uniós szabálynak

Szabályozási bizonytalanságokat okozhat és az új atomerőmű befektetéseket is befolyásolhatja, ha az Európai Vegyi Ügynökség (European Chemical Agency – ECHA) felveszi a bórsavat a korlátozottan hozzáférhető vegyi anyagok listájára – jelentette be az európai energia ipari szövetség, az Eurelectric.

Az Eurelectric szerint a bórsavat, amelyet sok atomerőműben használnak és mással nem helyettesíthető, szükségtelen korlátozásnak vethetik alá, ha felkerül az ECHA tiltólistájára (Reach – Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals).

Az Eurelectric szerint a bórsav korlátozásáról dönthetnek vagy túl szigorú követelményeket vezethetnek be. „Még akkor is, ha az ECHA engedélyezi a bórsav használatát az atomerőművekben, félő, hogy az engedélyezést rendszeres időközönként meg kell ismételni. Mivel a bórsav nem helyettesíthető, egy rendszeres engedélyezési eljárás bizonytalanságokat okozhat az erőművek engedélyezésében.”

2014 szeptemberében az ECHA újabb 22 vegyszer felvételét mérlegelte a Reach engedélyezési listára, és kezdte meg az ezzel kapcsolatos, 2014. november végéig tartó konzultációs folyamatot.

A Reach szabályai szerint a nagyon kockázatosnak ítélt anyagokat felvehetik a Reach engedélyezési listára. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vegyületek nem forgalmazhatók szabadon, vagy nem használhatók fel, csak speciális engedélyezési eljárás végrehajtása után. A most mérlegelt vegyszerek között négy bórvegyület szerepel: a bórsav, a dinátrium-tetraborát, dibór-trioxid és a tetrabór-dinátrium-heptaoxid. A bórvegyületek veszélyességét az adja, hogy csökkenthetik a termékenységet, és veszélyesek lehetnek a méhen belüli fejlődésre is.

Az Eurelectric felhívta rá a figyelmet, hogy a bórsavat (természetes, vagy bór-10 izotópban dúsított formában) az egész üzemanyag-ciklusban alkalmazzák, és létfontosságú az atomreaktorok üzemeltetésében a láncreakció szabályozására és a biztonság garantálására. Széleskörűen alkalmazzák a nyomottvizes atomerőművekben, és kisebb mértékben a forralóvizes reaktorokban is, és az Eurelectric véleménye szerint nem helyettesíthető más vegyülettel.

A nukleáris energiában betöltött szerepe miatt az Eurelectric nem támogatja a bórvegyületek engedélyezési listára vételét, hanem további tanulmányok készítését javasolja, amely alapján szerintük a megfelelő kockázat-kezelési stratégiát lehetne kiválasztani.

Forrás: NucNet