close
Előbb-utóbb ránk is veszélyes lehet a túl alacsony olajár
Egyéb - Olaj

Előbb-utóbb ránk is veszélyes lehet a túl alacsony olajár

A folyamatosan csökkenő olajárak fő haszonélvezői közé tartoznak a közép- és kelet-európai felzárkózó térség gazdaságai is, de az orosz gazdaságra nehezedő nyomás egy idő után régiós járványkockázattá válhat.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja szerint a nagy kérdés az, hogy a mostani folyamatok – különös tekintettel arra, hogy az olajárak csökkenése valószínűleg folytatódik – mikor jutnak el arra az irányváltó pontra, ahonnan a piac az addig oroszországi kockázatként érzékelt tényezőket regionális kockázatként fogja kezelni. E ponton túl ugyanis megkezdődik a klasszikus tőkemenekítés a biztonságos eszközökbe, ami a feltörekvő piaci eszközök igen meredek árfolyam-kilengéseit okozhatja, tekintettel e befektetési eszközök történelmi mélységekben járó hozamaira, valamint arra is, hogy ezzel egy időben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítása is a piac figyelmének előterébe kerül.

A kulcsfontosságú változó ebben a képletben értelemszerűen az olajár. Minél tovább zuhan ugyanis nyersolaj világpiaci ára, annál közelebb kerül az az inflexiós pont, amelyen túl a piac által addig Oroszországra korlátozódónak tekintett kockázatok térségi járványkockázattá válhatnak. Az RBS elemzői szerint aligha lehetséges annak precíz meghatározása, hogy ez a pont milyen olajárszinten van. A ház szerint a jelenlegi árfolyam-dinamika alapján az valószínűsíthető, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója e hónap végére 60 dollár alá kerül, és 2015 első negyedében 50 dollárra, vagy ez alá süllyed tovább.

Komoly mozgások várhatóak az olajpiacon
A kőolaj piaci ármozgásával kapcsolatban az elmúlt napokban megszólalt elemző cégek, bankok, olajipari vállalatok mindegyike azzal számol, hogy az eddig várthoz képest alacsonyabb lesz az energiahordozó világpiaci átlagára jövőre.

Az RBS londoni elemzői szerint ebben az esetben megnövekedne annak a valószínűsége, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) rendkívüli tanácskozást hív össze. Ha ez megtörténik, és az értekezleten az OPEC-kitermelés csökkentéséről döntenek, az olajárak az akkori szinten elérhetik mélypontjukat. A ház szerint a kulcsfontosságú változók közé tartoznak az orosz devizakészletek is. Minél tovább apad ugyanis a hivatalos tartalék, annál közelebb kerül az a fázis, amelyben az orosz kockázat térségi kockázattá válhat a piaci szereplők megítélése szerint. Az RBS elemzői kiemelik, hogy az orosz devizatartalékok az év elejétől november végéig 95 milliárd dollárral 361 milliárd dollárra estek. A jövő év végéig teljesítendő orosz devizaadósság-szolgálat – a decemberi fizetési köztelezettségekkel együtt – 131,9 milliárd dollár, és a hivatalos tartalékok mellett a vállalati szektornak is bőséges devizakészletei vannak a rövid távon lejáró adósságok törlesztésére. 

Ennek alapján 2015 törlesztési szempontból biztonságosnak tűnik, ám ha a rubel védelmére fordított devizatartalékok mennyisége jövőre is a legutóbbi időszak intervencióinak közelében marad, és ezt további olajár-csökkenés kíséri, akkor a piacon 2015 közepére már komolyabb aggályok merülhetnek fel Oroszország középtávú finanszírozási kockázataival kapcsolatban – vélekednek pénteki tanulmányukban az RBS londoni elemzői.

Hasonló aggályokat más nagy londoni házak is megfogalmaztak.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai ugyanerről összeállított legutóbbi értékelésükben kimutatták, hogy a 2004 és 2013 között végbement olajár-emelkedés összesen 1500 milliárd dollárral növelte Oroszország exportbevételeit, ugyanakkor minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti az éves orosz exportjövedelmet, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A cég szakértőinek becslése szerint ha az olajár tartósan 60 dollár körüli szinten marad, az orosz gazdaság már 2016-ban “töréspontig” juthat. A gyenge rubel e forgatókönyv megvalósulása esetén is enyhítheti a folyómérleg-egyenlegre nehezedő nyomást, az azonban valószínűtlen, hogy elősegítené az energiaszektoron kívüli orosz export meredek fellendülését, hacsak ezekben a szektorokban nem élénkülnek hirtelen a beruházások – jósolták a Capital Economics londoni szakértői. 

A ház jelenlegi előrejelzése mindezek alapján az, hogy az orosz gazdaság a következő három-öt évben aligha lesz képes stagnálásnál jobb teljesítményre. A Capital Economics szerint egyértelmű a kockázata a sokkal mélyebb válságnak is, ha az olajárak jelentősen még tovább süllyednek, és alacsony szinten megrekednek.