close
Két új orosz reaktor épülhet Indiában
Atom - Egyéb

Két új orosz reaktor épülhet Indiában

Az orosz Atomsztrojekszport általános keretegyezményt írt alá az indiai Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) vállalattal a déli Tamil Nadu államban található Kudankulam atomerőmű 3. és 4. blokkjának felépítésére.

Az Atomsztrojekszport, amely az orosz állami Roszatom cég leányvállalata, közölte: a megállapodás minden szükséges feltételt megteremt ahhoz, hogy megkezdődhessen a projekt gyakorlati megvalósítása. Az Atomsztrojekszport a két blokk főberendezéseinek gyártásáról és szállításáról is megállapodást kötött a NPCIL-lel. â€žMinden szerződéses formalitás véglegesedett a két új Kudankulam-blokk orosz technológiával való felépítésére” – közölte Andrej Lebegyev, az Atomsztrojekszport alelnöke.

2014. december 11-én Oroszország és India megállapodást kötött atomenergetikai együttműködésről, többek között legalább 12 új reaktor építéséről 2035-ig. A Kudankulam erőmű 3. és 4. blokkja kiemelt prioritásként szerepelt az egyezmény szövegében, és India további telephely kijelölését is vállalta az orosz blokkok számára. A Kudankulam-1 és -2 szintén orosz tervezésű és gyártású, VVER-1000 típusú reaktorok, még egyik sem kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

Az 1. blokk építése 2001-ben kezdődött, a reaktor 2013 júliusában érte el az első kritikusságot. Névleges teljesítményét 2014 júniusában érte el, akkor azonban karbantartásra leállították. Augusztus végén indították újra, szeptember közepén azonban műszaki hiba miatt ismét le kellett állítani. Az 1. blokk újraindítási kísérlete során a turbinaberendezésben meglazult egy alkatrész, és komoly károkat okozott a turbinában. A sérült elemeket az eredetileg a 2. blokkra szánt alkatrészekkel helyettesítették, így a blokk december 7-én ismét a hálózatra csatlakozott.

A 2 blokk építése 2002-ben kezdődött, és 2008-ban kellett volna megkezdenie a kereskedelmi üzemet. 2014 szeptemberében az NPCIL közölte: a blokk novemberben érheti el az első kritikusságot, ezt az időpontot azonban azóta elhalasztották, és jelenleg 2015. áprilisára tervezik az eseményt.

Forrás: NucNet