close
Nem módosított termelési kvótáján az OPEC
Egyéb - Olaj

Nem módosított termelési kvótáján az OPEC

Az OPEC nem vĂĄltoztatott az olajkartell termelĂŠsi szintjĂŠn – jelentette be Wilson Pastor, az OPEC elnĂśke a tagorszĂĄgok olajĂźgyi minisztereinek bĂŠcsi ĂźlĂŠsĂŠt kĂśvetően. A szakĂŠrtők is a termelĂŠs szinten tartĂĄsĂĄt vĂĄrtĂĄk. A Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠnek (OPEC) olajtermelĂŠse 2008 decembere Ăłta nem vĂĄltozott, amikor jelentős, napi 4,2 milliĂł hordĂł termelĂŠscsĂśkkentĂŠsről hatĂĄroztak. 


Kedden felfelé módosította a világ idei olajkeresletére vonatkozó előrejelzését az OPEC, a vártnál jobb idei első félévi globális növekedés nyomán.

Havi olajpiaci jelentésében az OPEC napi 100 ezer hordóval emelte az idei év végéig szóló keresleti előrejelzést saját olajára, ugyanakkor az OPEC-en kívüli országok kínálati előrejelzését is ugyanennyivel emelte.

A jelentĂŠs szerint az OPEC nyersolajĂĄra mutatkozĂł idei egĂŠsz ĂŠvi kereslet napi 300 ezer hordĂłval alacsonyabb lesz, mint tavaly.

Az OPEC legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia olajipari minisztere a napokban azt mondta, hogy elégedett a jelenlegi olajpiaci árakkal.  


IdĂŠn a WTI amerikai kĂśnnyĹąolajfajta hordĂłnkĂŠnti ĂĄra 70 ĂŠs 80 dollĂĄr kĂśzĂśtt mozgott.

Az OPEC következő szakminiszteri ülését december 11-én tartják Ecuador fővárosában, Quitóban.