close
Románia közelebb került a Déli Áramlathoz
Egyéb - Gáz

Románia közelebb került a Déli Áramlathoz

Úgy tûnik, mégis lesz a Déli Áramlatnak romániai szakasza, de nem világos, hogy csak egy leagázás épülne délkeleti szomszédunk felé, vagy tranzitvezeték. Utóbbi megoldás miatt azonban módosítani kellene a projekt eddigi elõkészületeit, igaz, mint a Gazpromnál gyakran hangsúlyozzák: még minden nyitott. A romániai csõszakaszról egyelõre annyi tudható, hogy hamarosan létrejön egy román-orosz munkacsoport, amely elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányát. Kedvezõ eredmény esetén jkövetkezhet a kormányközi, majd a vállalati szintû megállapodás, végül maga a vezetéképítés.

Tegnap elþrelÊpÊs tÜrtÊnt az orosz Gazprom igazgatósågi elnÜkÊnek romåniai låtogatåsa sorån a DÊli Áramlat gåzvezetÊk romåniai szakaszåval kapcsolatban. Alekszej Miller tårgyalt Emil Boc romåni miniszterelnÜkkel, Ês Ion Aritonnal, aki a gazdasågi, kereskedelmi Ês ßzleti kÜrnyezeti minisztÊriumot vezeti. A tårgyalófelek ÊrtÊkeltÊk a romån-orosz energiakapcsolatok jelenlegi szintjÊt, Ês sorravettÊk a kapcsolatok elmÊlyítÊsÊnek lehetþsÊgeit, írja kÜzlemÊnyÊben a Gazprom. Ion Ariton, Alekszej Miller Ês Florin Cosma, a Transgaz S.A. VezÊrigazgatója szåndÊknyilatkozatot írt alå arról, hogy elkÊszítik a DÊli Áramlat gåzvezetÊk romåniai szakaszånak megvalósíthatósågi tanulmånyåt. A feladat elþkÊszítÊsÊre kÜzÜs munkacsoportot hoznak lÊtre. Abban az esetben, ha a megvalósíthatósågi tanulmåny kedvezþ eredmÊnyt hoz, a Gazprom Ês a Transgaz mår 2011 elsþ negyedÊben javaslatot nyújthat be arra, hogy kormånykÜzi megållapodåsban rÜgzítsÊk a DÊli Áramlattal kapcsolatos egyßttmÝkÜdÊs rÊszleteit. Ez a megållapodås adja majd meg a politikai Ês nemzetkÜzi jogi kereteit a projekt romåniai elindítåsånak. Ha meglesz a kormånykÜzi megållapodås, a felek megkÜthetik a szßksÊges szerzþdÊseket vållalati szinten is.
A hĂ­rbĂľl a tervezett romĂĄniai DĂŠli Áramlat szakaszrĂłl semmilyen adatot nem kĂśzĂśltek. KorĂĄbbi hĂ­radĂĄsok alapjĂĄn azonban feltĂŠtelezhetĂľ, hogy RomĂĄniĂĄra nem tranzitszerep jutna, csak egy leĂĄgazĂĄst kapna a vezetĂŠkbĂľl. Ugyanakkor emlĂŠkezetes, hogy korĂĄbban olyan ajĂĄnlattal is elþållt, hogy a Fekete-tenger mĂŠlyĂŠrĂľl a vezetĂŠk nem BulgĂĄriĂĄnĂĄl, hanem romĂĄn partokon jĂśjjĂśn a felszĂ­nre. Ekkor romĂĄnia jelentĂľs tranzitszerepet kapna. E megoldĂĄs mellett szĂłlna, hogy RomĂĄniĂĄban jĂłk a fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłk lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges adottsĂĄgok, mĂĄrpedig a vezetĂŠkprojekt hatĂŠkonysĂĄgĂĄt ĂŠs rugalmassĂĄgĂĄt erĂľsĂ­ti, ha annak gĂĄztĂĄrolĂłk is rĂŠszei. A Gazprom szintĂŠn kĂŠsz az ĂĄltala gĂĄzzal ellĂĄtott orszĂĄgban gĂĄztĂĄrolĂł lĂŠtesĂ­tĂŠsekbe beszĂĄllni. Ugyanakkor orosz rĂŠszrĂľl nincs ok BulgĂĄria hĂĄttĂŠrbe helyezĂŠsĂŠre RomĂĄnia javĂĄra – bĂĄr ĂŠppen versenyeztetheti az ajĂĄnlatokat -, ĂŠs korĂĄbbi tapasztalatai alapjĂĄn a romĂĄnai gĂĄzipari egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsek lassabban hozhatĂłk tetĂľ alĂĄ, mint a bulgĂĄriaiak.
Romånia 1979 óta våsårol orosz gåzt. A Gazprom tavaly 2,5 milliård kÜbmÊtert szållított Romåniåba a 2030-ban lejåró hosszú tåvú szerzþdÊs alapjån. Romåniån keresztßl Bulgåriåba, Macedóniåba, TÜrÜkorszågba Ês GÜrÜgorszågba jut el az orosz gåz. A tranzit nagysåga tavaly 12,5 milliård kÜbmÊtert tett ki. (2009-ben Nagyjåból ekkora volt Magyarorszåg teljes gåzfelhasznålåsa.) Romånia gåzszållító rendszerÊt a 2000-ben alapított, ållami tulajdonú Transgaz S.A. ßzemelteti. E tårsasåg felel a tranzit megszervezÊsÊÊrt Ês a szållítåsok ellenþrzÊsÊÊrt is. TermÊszetesen a Transgaz felel a hålózat karbatartåsÊrt is, sþt, sajåt laboratóriumai vannak, ahol a gåzszållítås fejlesztÊsÊvel kapcsolatos megoldåsokat tesztelik. Az orszågban 10 gåzelosztó kÜzpontot ßzemeltet. RÊszese a DÊli Áramlattal rivålis Nabucco gåzvezetÊk projektnek is, amelyben romånia mellett TÜrÜkorszåg, Bulgåria, Magyarorszåg Ês Ausztria Ês rÊszt vesz. 2009 december 31-Ên a romån ållamnak 73,5109 szåzalÊka volt a Transgazban.