close
Négymilliárd dollárba kerülhet a Nabuccohoz szükséges csőmennyiség
Egyéb - Gáz

Négymilliárd dollárba kerülhet a Nabuccohoz szükséges csőmennyiség

A török Borusan Mannesman acélcső gyártó vállalat számításai szerint jelenlegi árakon a Nabucco földgázvezeték megépítéséhez szükséges acélcső mennyiség 4 milliárd dollár körüli összegbe kerül. Bulent Demircioglu szerint az építkezés megkezdésére a jövő év végén, illetve 2013 elején kerülhet sor. A vezeték építésének az eredeti tervek szerint 2011-ben kellett volna megkezdődnie.

A vállalat vezérigazgatója Bulent Demircioglu Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a szükséges csőmennyiség elkészítéséhez 2,8 millió tonna acélra lesz szükség.

Törökországi vállalatok rendelkeznek elegendő kapacitással a Nabucco acélcső iránti igénye 90 százalékának fedezéséhez. A Borusan Mannesman egymaga évi 250 tonnás termelési kapacitással rendelkezik. 
Bulent Demircioglu szerint az építkezés megkezdésére a jövő év végén, illetve 2013 elején kerülhet sor. A vezeték építésének az eredeti tervek szerint 2011-ben kellett volna megkezdődnie. A 11 milliárd dolláros (8 milliárd euró) projekt elkészülte után évi 31 milliárd köbméter gázt lesz majd képes Európába eljuttatni a Kaszpi-tenger térségéből. A projekt kivitelezésében az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török Botas és a német RWE vesz részt.

Bulent Demircioglu a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszámolt cége terjeszkedési terveiről is. A vállalat üzemeket készül létesíteni Irakban és Algériában, mivel a török piaci várt 2-3 százalékos növekedésével szemben a szomszédos országok jóval gyorsabb növekedés elé néznek.

Az isztanbuli Borusan Mannesmann az idĂŠn 600-650 milliĂł dollĂĄr ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂĄrbevĂŠtelre szĂĄmĂ­t, ami jĂśvőre 700 milliĂł dollĂĄrra emelkedhet az acĂŠlĂĄrak 5 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠsĂŠt feltĂŠtelezve – mondta Bulent Demircioglu.