close
Nem a felelősöket keressük, hanem a megoldást
Egyéb - Gáz

Nem a felelősöket keressük, hanem a megoldást

– nyilatkozta a NĂŠpszabadsĂĄgnak a moszkvai magyar nagykĂśvet a gĂĄzkonfliktus tanulsĂĄgairĂłl

Az orosz-ukrĂĄn gĂĄzkonfliktus fő tanulsĂĄga, hogy az energiabiztonsĂĄg ĂŠrdekĂŠben alternatĂ­v gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalakra ĂŠs energiahordozĂłkra van szĂźksĂŠg. ElkerĂźlhetetlen a korĂĄbbinĂĄl szorosabb egyĂźttműkĂśdĂŠs az uniĂłs ĂŠs a kĂźlső partnerekkel is – mondta lapunknak GilyĂĄn GyĂśrgy, MagyarorszĂĄg decemberben hivatalba lĂŠpett moszkvai nagykĂśvete.

Az eurĂłpai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokat csaknem kĂŠt hĂŠten ĂĄt lehetetlennĂŠ tĂŠvő vita nyomĂĄn egyĂŠrtelműbb kiĂĄllĂĄs vĂĄrhatĂł az EU rĂŠszĂŠről az orosz fĂŠl ĂĄltal szorgalmazott Északi ĂŠs DĂŠli ĂĄramlat, valamint az OroszorszĂĄgon kĂ­vĂźli gĂĄzmezők elĂŠrĂŠsĂŠt biztosĂ­tĂł Nabucco gĂĄzvezetĂŠk tervei mellett is. EzentĂşl a megĂşjulĂł energiĂĄk, az energiatakarĂŠkossĂĄg terĂŠn is szĂźksĂŠg van a szorosabb egyĂźttműkĂśdĂŠsre. AmĂ­g nem lehet biztosĂ­tani megfelelő jogi, politikai, morĂĄlis ĂŠs anyagi eszkĂśzĂśkkel azt, hogy a januĂĄrban tapasztalt blokkolĂĄs ne kĂśvetkezzen be – teljesen mindegy, milyen okbĂłl, nem keresĂźnk felelősĂśket -, addig erősĂśdik az alternatĂ­v megoldĂĄsok irĂĄnti igĂŠny. Csak Ă­gy valĂłsulhat meg az energiaellĂĄtĂĄs nagyobb biztonsĂĄga – ĂĄllĂ­totta a nagykĂśvet. Az ukrĂĄn gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł rendszer privatizĂĄciĂłjĂĄra vonatkozĂł orosz javaslatrĂłl (azaz hogy a hĂĄlĂłzatot egy lĂŠtrehozandĂł orosz-EU konzorcium vennĂŠ meg) GilyĂĄn elmondta: csak azok a megoldĂĄsok lehetnek eredmĂŠnyesek, amelyek nem mennek szembe az ĂŠrintett orszĂĄgok ĂŠrdekeivel.

BĂĄr a konfliktus az EU-n belĂźli nagyobb ĂśsszefogĂĄst teszi aktuĂĄlissĂĄ, egyelőre a tagorszĂĄgoknak egyenkĂŠnt is nagy mozgĂĄsterĂźk van. – Az EU energiapolitikĂĄja mĂŠg csak most formĂĄlĂłdik. Ahol nincsen kĂśzĂśssĂŠgi megĂĄllapodĂĄs, ott a nemzeti politikĂĄnak lehetősĂŠge ĂŠs kĂśtelessĂŠge is ĂśnĂĄllĂłan biztosĂ­tani az energiaellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt – mondta a nagykĂśvet. Szerinte a 2006. eleji gĂĄzvita felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy – tĂşl az Ăźzleti alapĂş biztonsĂĄgi tartalĂŠkokon – kell lenniĂźk kĂśzĂśssĂŠgi cĂŠlokra fenntartott stratĂŠgiai tartalĂŠkoknak is MagyarorszĂĄgon. EzutĂĄn jĂśtt lĂŠtre az ehhez szĂźksĂŠges tĂśrvĂŠnyi, gazdasĂĄgi, logisztikai hĂĄttĂŠr. – A mostani konfliktus arra vilĂĄgĂ­tott rĂĄ, hogy ez egy helyes gondolat volt, amely sikeresen valĂłsult meg. KĂŠrdĂŠs, hogy mekkora mennyisĂŠgre van szĂźksĂŠg, de az bizonyos, hogy amennyit a tĂśrvĂŠny előĂ­r 2010-ig, az biztosĂ­tva lesz – mondta GilyĂĄn.

A diplomata szerint a gĂĄzkonfliktus ugyanakkor nem teszi szĂźksĂŠgessĂŠ a magyar-orosz kapcsolatok stratĂŠgiai ĂşjragondolĂĄsĂĄt. – Most is ugyanazokat a feladatokat tartom a legfontosabbaknak, mint nĂŠhĂĄny hĂłnappal ezelőtt. KĂŠtsĂŠgtelen, hogy a gĂĄzvita zavarĂł tĂŠnyezőkĂŠnt jelentkezett a kĂŠtoldalĂş gazdasĂĄgi kapcsolatok fejlesztĂŠsĂŠben, hiszen, bĂĄr nem akarjuk a felelősĂśket keresni, az orosz-ukrĂĄn konfliktusban kialakult helyzet nem tekinthető normĂĄlisnak. Ez a vita azonban a magyar-orosz kapcsolatok tĂśbbi elemĂŠben nem idĂŠz elő vĂĄltozĂĄst. Mint mondta, tovĂĄbbra is az Ăźzleti, gazdasĂĄgi kapcsolatok fejlesztĂŠse az elsődleges cĂŠl. – Nemzeti ĂŠrdekeinkkel Ăśsszhangban a kormĂĄnyzati politika feladata ezeknek az előremozdĂ­tĂĄsa – hangsĂşlyozta a nagykĂśvet. Ebben szerinte nagy szerepe van a gazdasĂĄgi egyĂźttműkĂśdĂŠsi kormĂĄnykĂśzi vegyes bizottsĂĄg műkĂśdĂŠsĂŠnek. Ezt magyar rĂŠszről Veres JĂĄnos pĂŠnzĂźgyminiszter, orosz rĂŠszről Viktor Zubkov első kormĂĄnyfőhelyettes vezeti. GilyĂĄn szerint ennek az intĂŠzmĂŠnynek bizalomerősĂ­tő szerepe is van, ami ĂśnmagĂĄban is segĂ­theti az OroszorszĂĄgban tevĂŠkenykedő magyar cĂŠgek munkĂĄjĂĄt, de ha egy-egy konkrĂŠt tĂĄrsasĂĄg kĂŠr konzultĂĄciĂłt, akkor a vegyes bizottsĂĄg erre is hajlandĂł.

A gazdasĂĄgi egyĂźttműkĂśdĂŠsi kormĂĄnykĂśzi vegyes bizottsĂĄg konkrĂŠt megvitatandĂł Ăźgyei kĂśzĂśtt van a MalĂŠvĂŠ is, amelynek irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄban az orosz magĂĄn-rĂŠsztulajdonosokat vĂĄrhatĂłan az ĂĄllami Aeroflot vĂĄltja fel, miutĂĄn a csődbe ment orosz KrasAirt is birtoklĂł Borisz Abramovics nem tudott eleget tenni kĂśtelezettsĂŠgeinek. Jelenleg a hitelező orosz Vnyesekonombank lĂŠphet elő a MalĂŠv kĂśzel felĂŠt birtoklĂł Airbridge Zrt. rĂŠsztulajdonosĂĄvĂĄ, de kĂŠsőbb ĂĄtadhatja helyĂŠt az orosz nemzeti lĂŠgitĂĄrsasĂĄgnak. – Az eddigi orosz tulajdonosnak voltak olyan vĂĄllalĂĄsai, amelyek cĂŠlja az volt, hogy a MalĂŠvnak nemzeti lĂŠgitĂĄrsasĂĄgkĂŠnt tovĂĄbbra is legyen jĂśvője. Az orosz fĂŠl most is elismeri ezt a kĂśtelezettsĂŠget, ĂŠs kĂŠsz tenni azĂŠrt, hogy megvalĂłsuljanak a privatizĂĄciĂłs pĂĄlyĂĄzatban ĂŠs szerződĂŠsben megfogalmazott cĂŠlok. Az eszkĂśzĂśket azonban neki kell megtalĂĄlnia – mondta GilyĂĄn, hozzĂĄtĂŠve, hogy ezzel szemben a magyar kormĂĄny csupĂĄn ĂĄltalĂĄnos piaci eszkĂśzĂśkkel tud operĂĄlni a nemzeti fuvarozĂł műkĂśdtetĂŠsĂŠnek ĂŠrdekĂŠben, de kĂśzvetlen beleszĂłlĂĄsi lehetősĂŠge a MalĂŠv ĂŠletĂŠbe gyakorlatilag nincs.

 

Az Emfesz az Ăşj helyzetben is folytatja

Az Emfesz Kft. tovĂĄbbra is biztonsĂĄgosan ellĂĄtja vevőit fĂśldgĂĄzzal – kĂśzĂślte Gallyas Igor kommunikĂĄciĂłs vezető. Szerinte a gĂĄzkereskedelmi tevĂŠkenysĂŠgĂźk nem fĂźgg Ăśssze azzal, hogy ellĂĄtĂłja, a RoszUkrEnergo nem fog kapni tĂśbb gĂĄzt a GazpromtĂłl. Az Emfesznek jelenleg 2015-ig szĂłlĂł, ĂŠrvĂŠnyes szerződĂŠse van a RoszUkrEnergĂłval, amely a Gazprom leĂĄnycĂŠge, Ă­gy utĂłbbi belĂĄtĂĄsa szerint dĂśntheti el, hogy kereskedelmi tevĂŠkenysĂŠgĂŠt melyik leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn keresztĂźl ĂŠs milyen mĂłdon alakĂ­tja.