close
Cseppfolyós, de biztonságos
Egyéb - Gáz

Cseppfolyós, de biztonságos

Tegnap Ukrajna felől a teljes megrendelt gĂĄzmennyisĂŠg megĂŠrkezett hazĂĄnkba, tehĂĄt egĂŠsz MagyarorszĂĄgon helyreĂĄllt a normĂĄl gĂĄzellĂĄtĂĄsi rend, ahogy azt lapunk tegnapi szĂĄmĂĄban Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja Ă­gĂŠrte. Mivel az időjĂĄrĂĄs enyhe maradt, az orszĂĄg napi felhasznĂĄlĂĄsa 48 milliĂł kĂśbmĂŠter kĂśrĂźl alakult. Kutas IstvĂĄn, az E.ON. FĂśldgĂĄz szĂłvivője szerint szĂĄmukra a fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłk csĂşcsra jĂĄratĂĄsa nem okozott szĂĄmottevő tĂśbbletkĂśltsĂŠgeket – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

AlternatĂ­v megoldĂĄsok sorĂĄt tanulmĂĄnyozzĂĄk az uniĂłs orszĂĄgokban, hogy biztonsĂĄgosabbĂĄ tegyĂŠk tĂŠli energiaellĂĄtĂĄsukat. KormĂĄnyok ĂŠs nagy gĂĄzipari cĂŠgek is tĂĄrgyalĂĄsokat folytatnak, ĂŠs most, hogy az Ăşjabb orosz-ukrĂĄn vita tĂśbb eurĂłpai orszĂĄgban katasztrĂłfahelyzetet idĂŠzett elő, a cseppfolyĂłsĂ­tott gĂĄz alkalmazĂĄsĂĄval foglalkozĂłk is Ăşjabb lendĂźletben bĂ­znak. A vilĂĄg tĂśbb pontjĂĄn alkalmazzĂĄk mĂĄr ezt a technolĂłgiĂĄt, amely a szĂĄllĂ­tĂĄs ĂŠs a biztonsĂĄgi tĂĄrolĂĄs szempontjĂĄbĂłl is előnyĂśkkel jĂĄr.

Az orosz fĂźggősĂŠg mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠre ĂŠs a nyugat-eurĂłpai gĂĄzigĂŠnyek nĂśvekedĂŠsĂŠre is vĂĄlaszt kĂ­nĂĄl az Adria LNG program. Ebben Ăśt nagy gĂĄzcĂŠg vesz rĂŠszt, ĂŠs 2014-re hatalmas terminĂĄlt ĂŠpĂ­tenek a horvĂĄtorszĂĄgi Krk-szigeten a cseppfolyĂłs gĂĄzt Észak-AfrikĂĄbĂłl vagy a KĂśzel-Keletről szĂĄllĂ­tĂł tankerek fogadĂĄsĂĄra. HatszĂĄz kĂśbmĂŠter gĂĄzt egy kĂśbmĂŠterre sűrĂ­tenek Ăśssze, Ă­gy hajĂłkon kĂŠnyelmesen szĂĄllĂ­thatnak nagyobb mennyisĂŠget. A horvĂĄtorszĂĄgi forrĂĄs irĂĄnt ĂŠrdeklődik SzlovĂĄkia is, amely az elmĂşlt hetekben vĂŠszkĂśzelbe kerĂźlt a gĂĄzellĂĄtĂĄsban.

A gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi egyĂźttműkĂśdĂŠsről tĂĄrgyalĂĄsok folynak a magyar ĂŠs a szlovĂĄk kĂźlĂźgyi vezetĂŠs kĂśzĂśtt is, ĂŠszaki szomszĂŠdunk gazdasĂĄgi minisztere lapunknak azt nyilatkozta: kĂŠszek bekapcsolĂłdni a munkĂĄlatokba. Szakemberek most mĂĄr azt is vizsgĂĄljĂĄk, hogy a DunĂĄn, amely sok ĂŠrintett uniĂłs orszĂĄgot ĂśsszekĂśt, milyen feltĂŠtelekkel lehetne szĂĄllĂ­tani a cseppfolyĂłs gĂĄzt. Az ĂśbĂślmenti ĂĄllamok termőfĂśldet bĂŠrelnĂŠnek MagyarorszĂĄgon ĂŠs olajat szĂĄllĂ­tanĂĄnak nekĂźnk, Katar ĂŠs OmĂĄn pedig cseppfolyĂłs gĂĄzt is kĂŠsz adni – erről tĂĄrgyalt az ĂŠrintett orszĂĄgok fővĂĄrosĂĄban GyurcsĂĄny Ferenc. A miniszterelnĂśk odakinn azt nyilatkozta, kĂŠt ĂŠven belĂźl elkĂŠszĂźlhet a horvĂĄtorszĂĄgi fogadóållomĂĄs.