close
Néhány év múlva már a piaci árat fizetik az energiáért az ukránok
Áram - Egyéb - Gáz

Néhány év múlva már a piaci árat fizetik az energiáért az ukránok

Fokozatosan emelik a lakossági energiafogyasztás árát Ukrajnában, amely 2017-ben éri majd el a piaci szintet – derült ki az ukrán médiában szerdán nyilvánosságra hozott kormányzati programból.

Ez alapján a mindenfajta energiaszolgáltatásra kiterjedő rezsiemelés úgy valósul meg, hogy az elkövetkező két évben fokozatosan megszüntetik azt az eddigi rendszert, amely alapján az ipari fogyasztók terhére csökkentették a lakossági fogyasztás árát. A kormány terveiben szerepel a differenciált rezsiköltség, azaz a táradalom szegényebb rétegei kedvezményekre számíthatnak. Ennek mértéke és rendszere azonban egyelőre nem ismert. A nyilvánosságra hozott dokumentum a gázáremelés ütemezését tartalmazza. Eszerint a lakossági gázárat jövő év május 1-jétől 40 százalékkal, majd 2016 és 2017 májusától pedig újabb 20-20 százalékkal emelik majd.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy idén május elsején már 51,1 százalékkal emelték meg a gáz alapárát, amivel így a lakossági fogyasztóknak a korábbi 720,54 hrivnyáról, azaz mintegy 11 520 forintról 1089 hrivnyára, 17 424 forintra emelték a gáz ezer köbméterenkénti díját.  Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a keddi kormányülésen jelentette be a rezsiemelés tervét. Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén. A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát, vagyis körülbelül 1760 milliárd forintot, míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát, azaz 1088 milliárd forintot tesz ki. 

“Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad” – indokolta a döntést Jacenyuk.  A lakossági energiafogyasztás költségének piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) fő követelése ahhoz, hogy újabb hitelt nyújtson Ukrajnának. Az IMF küldöttsége kedden érkezett Kijevbe, hogy tárgyaljon a múlt héten hivatalba lépett új ukrán kormánnyal. A tárgyalásokat december 18-án fejezik be a tervek szerint. Jacenyuk rendkívül fontosnak nevezte az ukrán gazdasági és pénzügyi stabilitás megteremtése szempontjából az IMF-fel való együttműködést.