close
Negyedmilliárddal támogatja Paks a térségi fejlesztéseket
Atom - Egyéb

Negyedmilliárddal támogatja Paks a térségi fejlesztéseket

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma összesen 250 millió forint értékben 21, a térség fejlődését elősegítő pályázatot támogatott keddi, dunaszentbenedeki ülésén.

Az alapítványhoz ezúttal negyvennégy pályázat érkezett. Az igényelt támogatás a hiánypótlást követően meghaladta az 500 millió forintot.
Az alapítvány érdekeltségi körébe 41 település tartozik Paks, Szekszárd és Kalocsa térségében. Ezek közül 40 pályázott, de mások mellett két kórházat érintő pályázati igény is érkezett a kuratóriumhoz.

Több energia-megtakarítást eredményező intézmény felújítást, Kalocsa esetében informatikai fejlesztést, Fácánkerten közösségi tér kialakítást támogat az alapítvány. Kajdacs Község Önkormányzata a támogatással a római katolikus műemlék templom tetőzetének felújítását végezheti el, a kalocsai és szekszárdi kórházban betegélelmezést érintő fejlesztések valósulnak meg még az idén.

A Dunaszentbenedeken megtartott ülésen a kuratórium elfogadta a 2014. évi II. forduló pályázati felhívását, eszerint változatlanul várják az életminőséget, biztonságot javító beruházásokra, energiahatékonyságot célzó beruházásokra vonatkozó pályázatokat. Lehet igényelni uniós pályázatokhoz önerőt is.

A Paksi Atomerőmű által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, továbbá a munkahelyteremtés az atomerőmű környezetében fekvő 41 Tolna, illetve Bács-Kiskun megyei településen. Az erőmű évi 500 millió forinttal támogatja az alapítványt.