close
Putyin: Moszkva mindent lát
Blog - Egyéb - Gáz

Putyin: Moszkva mindent lát

Nem létezik és nem is létezhet visszafordított gázszállítás Nyugat-Európából Ukrajnába, amely másképp jut az orosz földgázhoz – közölte Vlagyimir Putyin az orosz nagykövetek hétfői moszkvai értekezletén.

Az elnök szerint nem kell ahhoz gázipari szakembernek lenni, hogy megértsék, lehetetlen a csővezetékben visszafordítani a földgázt. Azzal vádolta meg Kijevet, hogy “valamit ott összekotyvasztottak egyes partnereikkel, valójában a mi gázunkat valamelyik nyugati partnertől kapják, és neki fizetik ki”.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy Moszkvában “mindent látnak”, de most semmilyen lépést nem tesznek, hogy ne mélyítsék el a problémát. Az államfő általánossá vált problémának nevezte, hogy Ukrajna megsérti kötelezettségvállalásait: elutasítja adósságának kifizetését az orosz földgázért, és nyílt zsaroláshoz folyamodik, amikor a gáz árának semmivel sem indokolható csökkentését követeli. A Gazprom június 16. óta nem szállít földgázt Ukrajnának, amely nem térítette meg a mintegy 4,5 milliárd dolláros gázadósságát, és nem fizetett a júniusi mennyiségért sem.

Alekszej Miller, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta múlt pénteken nemzetközi sajtótájékoztatón Moszkvában, hogy fizikailag nem létezik fordított irányú gázszállítás. Hozzátette, hogy ha mégis az derülne ki az európai országokban lévő mérőállomások adataiból, hogy a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság az ezzel foglalkozó európai cégekkel szemben. Miller szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Ukrajna a téli időszakban a területén átmenő tranzitvezetékből fog gázt kivenni.