close
Orbán kitart a Déli Áramlat mellett
Egyéb - Gáz

Orbán kitart a Déli Áramlat mellett

Ki kell tartani a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének szándéka mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Belgrádban tartott keddi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

“Senki sem veheti el tőlünk azt a jogot, hogy gondoskodjunk az energiaellátásunk biztonságáról” – mondta a kormányfő, aki szerint azok, akik ellenzik a Déli Áramlatot, csak “el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit”. „Nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy Magyarország gázellátása azon múljon, hogy mi történik Ukrajnában. Az ukránokkal való szolidaritást nem úgy kell kifejezni, hogy közben megfosztjuk a saját népünket az energiaellátás biztonságától. Ukrajnát támogatjuk, Ukrajnával szolidárisak vagyunk, de közben nekünk felelősségünk van Magyarország energiával történő ellátásáért. Ezért nem fogadjuk el azokat a nemzetközi véleményeket, amelyek a Déli Áramlat megépítését ellenzik, és ezt a jogot elvitatják Magyarországtól” – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

“Akik azt akarják, hogy ne építsük meg a Déli Áramlatot, kell, hogy tegyenek egy másik javaslatot, hogy mégis hogyan fogunk élni, ha nem jutunk energiához. Mit tudnak adni az ellenzésen kívül, mert az ellenzésből nem lehet megélni. Megélni az életből lehet, amihez viszont energiára van szükség” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arról biztosította szerb kollégáját, Aleksandar Vucicot, hogy “a Déli Áramlatot meg fogjuk építeni”.
Vucic bejelentette, hogy július 7-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel a Déli Áramlatról tárgyal majd. A megbeszélés egyik témája lesz a gázvezeték kiépítésének összehangolása az európai uniós jogszabályokkal.

Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra és Ausztriába is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.