close
Indulásra kész a Belojarszk-4
Atom - Blog - Egyéb

Indulásra kész a Belojarszk-4

Az orosz Belojarszk atomerőmű üzemeltetője, a Roszenergoatom közölte, elegendő üzemanyagot töltöttek a reaktorba ahhoz, hogy abban megindulhasson a nukleáris láncreakció.

A Roszenergoatom szerint a betöltött üzemanyag mennyisége 2014. június 24-én elérte a minimális kritikus tömeget, ami az önfenntartó láncreakcióhoz szükséges – írta a Nucnet.

A vállalat szerint az előkészületeket követően napokon belül megérkezhet a hatóság engedélye az első kritikusság elérésére. Az első kritikusságot követően a blokkot a villamosenergia-hálózatra kapcsolják, és megkezdheti az áramtermelést egyelőre minimális teljesítményszinten. A blokk teljesítményét fokozatosan emelik a névleges teljesítményre, amíg eléri a kereskedelmi üzemet. Ezt 2015-re tervezi a Roszenergoatom.

A Belojarszk-4 egy 789 MW teljesítményű, nátrium hűtésű BN-800 típusú gyorsreaktor. Üzemanyaga kevert urán-plutónium.

A Roszenergoatom közlése szerint a BN-800 reaktort az üzemanyag ciklus zárásának fejlesztéséhez fogják használni. A telephelyen már üzemel egyébként gyorsreaktor, a 3. blokk ugyanis BN-600 típusú gyorsneutronos reaktor. A két régebbi blokkot, amelyek a hatvanas években indult AMB-100 típusú könnyűvizes, grafit moderátoros reaktorok voltak, már korábban véglegesen leállították. A telephelyen terveznek egy 1200 MW-os ötödik blokkot is.