close
Mol közgyűlés, OMV-s vendégszerepléssel
Egyéb - Olaj

Mol közgyűlés, OMV-s vendégszerepléssel

A Mol Nyrt. tegnapi kĂśzgyűlĂŠsĂŠnek leglĂĄtvĂĄnyosabb esemĂŠnye az osztrĂĄk OMV felszĂłlalĂĄsa volt. A rivĂĄlis cĂŠg 20,2 szĂĄzalĂŠkban tulajdonosa a magyar tĂĄrsasĂĄgnak ĂŠs meg szeretnĂŠ vĂĄsĂĄrolni. UtĂłbbi szĂĄmos olyan tranzakciĂłt hajtott vĂŠgre az ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄsi szĂĄndĂŠk ismerttĂŠ vĂĄlĂĄsa Ăłta, amelyek alkalmasak az OMV tĂĄvoltartĂĄsĂĄra is. Ezen Ăźgyletekre kĂŠrt szakmai magyarĂĄzatot az OMV. Kapott, de elĂŠgedetlen. JĂśhet a bĂ­rĂłsĂĄg.

Az OMV kĂŠpviselője tegnapi felszĂłlalĂĄsĂĄban rĂŠszletesen felsorolta a Mol vezetĂŠse ĂĄltal hozott intĂŠzkedĂŠsekkel kapcsolatos aggĂĄlyokat. RĂŠszvĂŠnyeskĂŠnt a tĂĄrsasĂĄg fejlődĂŠsĂŠĂŠrt aggĂłdott, a kĂŠrdĂŠseire kapott vĂĄlasz pedig azt hangsĂşlyozta, hogy a kifogĂĄsolt Ăźgyletek igenis jĂł lĂŠpĂŠsek ĂŠs beleillenek a tĂĄrsasĂĄg stratĂŠgiĂĄjĂĄba. Ám nyilvĂĄnvalĂłan aggasztja, hogy e tranzakciĂłk megnehezĂ­tik szĂĄmĂĄra a Mol megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt, ĂŠs az is nyilvĂĄnvalĂł, hogy ez meglehetősen alapvető – bĂĄr nem kimondott – cĂŠlja volt velĂźk a Molnak.

KĂśzĂśljĂźk az OMV megjegyzĂŠsĂŠt a 2007-es Ăźzleti ĂŠv lezĂĄrĂĄsĂĄhoz ĂŠs az igazgatĂłsĂĄg 2007. ĂŠvi Ăźzleti tevĂŠkenysĂŠgről szĂłlĂł jelentĂŠsĂŠhez:

(1. napirendi pont)

Az OMV megĂ­tĂŠlĂŠse szerint a Mol igazgatĂłsĂĄga tudatosan semmibe veszi a tĂĄrsasĂĄg fĂźggetlen rĂŠszvĂŠnyeseinek jogait. Az igazgatĂłsĂĄg elmĂşlt 10 hĂłnapban kifejtett tevĂŠkenysĂŠge folyamatosan megsĂŠrtette a legalapvetőbb vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi elveket, ĂŠs ami a legsĂşlyosabb: az igazgatĂłsĂĄg a tĂĄrsasĂĄg vagyonĂĄt arra hasznĂĄlta, hogy a tĂĄrsasĂĄg fĂślĂśtti irĂĄnyĂ­tĂĄst megszerezze. BecslĂŠsĂźnk szerint az igazgatĂłsĂĄg jelenleg a tĂĄrsasĂĄg ĂĄltal kibocsĂĄtott rĂŠszvĂŠnyek tĂśbb mint 40 szĂĄzalĂŠka fĂślĂśtt rendelkezik befolyĂĄssal. Az ezzel megegyező kĂśzkeletű piaci vĂŠlekedĂŠst a tĂĄrsasĂĄg megdĂśbbentő mĂłdon nem is cĂĄfolja. RĂśviden: a rĂŠszvĂŠnyesi ĂŠrtĂŠk rombolĂĄsa ĂŠs a rĂŠszvĂŠnyesi jogok semmibevĂŠtele a szemĂźnk előtt zajlik.

NĂŠhĂĄny konkrĂŠt pĂŠldĂĄt emlĂ­tve:

A tĂĄrsasĂĄg vagyonĂĄnak a tĂĄrsasĂĄg fĂślĂśtti irĂĄnyĂ­tĂĄs megszerzĂŠse cĂŠljĂĄbĂłl tĂśrtĂŠnő felhasznĂĄlĂĄsa

2007 jĂşniusĂĄban a Mol egy jelentős rĂŠszvĂŠny-visszavĂĄsĂĄrlĂĄsi programot indĂ­tott el – tette ezt ĂŠppen akkor, amikor az OMV Molban meglĂŠvő rĂŠszesedĂŠsĂŠt nĂśvelte, ĂŠs kinyilvĂĄnĂ­totta a tĂĄrsasĂĄggal tĂśrtĂŠnő szorosabb egyĂźttműkĂśdĂŠsre irĂĄnyulĂł szĂĄndĂŠkĂĄt. A Mol azĂłta megkĂśzelĂ­tőleg 19 milliĂł rĂŠszvĂŠnyt vĂĄsĂĄrolt vissza, amely a Mol jegyzett tőkĂŠjĂŠnek kĂśrĂźlbelĂźl 17 szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂŠpviseli. A Mol vezetĂŠse a tĂĄrsasĂĄg kĂśzgyűlĂŠsĂŠnek 2007. ĂĄprilis 26-ĂĄn adott felhatalmazĂĄsĂĄban foglalt 10 szĂĄzalĂŠkos sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyszerzĂŠsi korlĂĄtot kijĂĄtszva folyamatosan „menedzsment-barĂĄt” tĂĄrsasĂĄgokra ruhĂĄzta ĂĄt a visszavĂĄsĂĄrolt rĂŠszvĂŠnyeket, mint ahogy azt az OTP Bank ĂŠs az MFB Invest esetĂŠben tette a velĂźk kĂśtĂśtt rĂŠszvĂŠnykĂślcsĂśn szerződĂŠsek rĂŠvĂŠn.

Az OMV Ăşgy vĂŠli, hogy ezek a „menedzsment-barĂĄt” rĂŠszvĂŠnyesek a megszerzett sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyekhez fűződő szavazati jogokat a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄnak ĂŠrdekeivel Ăśsszhangban gyakorolni is kĂ­vĂĄnjĂĄk ezen a kĂśzgyűlĂŠsen. Az emlĂ­tett rĂŠszvĂŠny-visszavĂĄsĂĄrlĂĄsi ĂŠs rĂŠszvĂŠnykĂślcsĂśn Ăźgyletek a korĂĄbbi ĂŠvekben vĂŠgrehajtott olyan sajĂĄtrĂŠszvĂŠny-Ăźgyletek sorĂĄba illeszkednek, mint amilyen a BNP Paribas-ra ĂŠs a Magnolia-ra tĂśrtĂŠnt sajĂĄtrĂŠszvĂŠny-ĂĄtruhĂĄzĂĄsok.

A Mol igazgatĂłsĂĄga az emlĂ­tett Ăźgyletek mindegyikĂŠben fenntartott magĂĄnak valamilyen ellenőrzĂŠst az ĂĄtruhĂĄzott rĂŠszvĂŠnyek fĂślĂśtt, ideĂŠrtve a vĂŠteli ĂŠs eladĂĄsi jogok rĂŠvĂŠn biztosĂ­tott ellenőrzĂŠst, ahogy az a BNP esetĂŠben tĂśrtĂŠnt, tovĂĄbbĂĄ olyan, kevĂŠsbĂŠ transzparens struktĂşrĂĄk rĂŠvĂŠn, mint a Magnolia esetĂŠben alkalmazott struktĂşra. Mindezt annak ĂŠrdekĂŠben tette, hogy biztosĂ­tsa, hogy ezek a rĂŠszvĂŠnyek minden esetben az IgazgatĂłsĂĄg ĂŠrdekeinek megfelelően szavazzanak, mĂŠg akkor is, ha az igazgatĂłsĂĄg ĂŠrdeke ellentĂŠtes a Mol rĂŠszvĂŠnyesei tĂśbbsĂŠgnek ĂŠrdekeivel.

A CEZ-zel kĂśtĂśtt stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄs

2007 decemberĂŠben a Mol igazgatĂłsĂĄga stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt a CEZ-zel. JĂłllehet, az Ăźgylet nem kĂ­vĂĄnta meg, hogy a CEZ befektetĂŠst eszkĂśzĂśljĂśn a Molban, a Mol igazgatĂłsĂĄga Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy a Mol rĂŠszvĂŠnyeinek 7 szĂĄzalĂŠkĂĄt ĂĄtruhĂĄzza a CEZ-re mĂŠgpedig egy olyan Ăźgylet keretĂŠben, amely kĂŠtfĂŠlekĂŠppen ĂŠrtelmezhető: (i) Ăşgy, mint a Mol rĂŠszvĂŠnyek megkĂśzelĂ­tőleg 18.500 forintos rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnti ĂĄron, kĂŠszpĂŠnz ellenĂŠben tĂśrtĂŠnő ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse, illetve (ii) Ăşgy, mint egy olyan „rĂŠszvĂŠny-parkoltatĂĄsi” megĂĄllapodĂĄs, amely rĂŠvĂŠn a Mol igazgatĂłsĂĄga oly mĂłdon ruhĂĄzott rĂŠszvĂŠnyeket a CEZ-re, hogy kĂśzben megőrizte a 7 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomaghoz fűződő szavazati jogok fĂślĂśtti irĂĄnyĂ­tĂĄst.

A Mol igazgatĂłsĂĄga az emlĂ­tett Ăźgylet rĂŠszleteiről nem tĂĄjĂŠkoztatta a tĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠnyeseit. A CEZ menedzsmentje hozta nyilvĂĄnossĂĄgra az emlĂ­tett tranzakciĂł szĂĄmos rĂŠszletĂŠt. Egy tőkepiaci elemzők szĂĄmĂĄra szervezett telefonkonferenciĂĄn a CEZ erősĂ­tette meg azt a tĂŠnyt is, hogy a 7 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomag kapcsĂĄn szavazĂĄsi megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt a CEZ ĂŠs a Mol – ezen megĂĄllapodĂĄssal kapcsolatban a Mol igazgatĂłsĂĄga a mai napig megtagadta a tĂĄjĂŠkoztatĂĄst. Erre tekintettel az OMV csak azt tudja feltĂŠtelezni, hogy a Mol igazgatĂłsĂĄga abbĂłl a cĂŠlbĂłl kĂśtĂśtte ezt az Ăźgylet, hogy a tĂĄrsasĂĄg valĂłdi rĂŠszvĂŠnyesei kĂĄrĂĄra tovĂĄbb erősĂ­tse a tĂĄrsasĂĄg fĂślĂśtti irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt.

StratĂŠgiai egyĂźttműkĂśdĂŠs az Oman Oillal

A kĂśzelmĂşltban a Mol igazgatĂłsĂĄga egy 8 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagot ĂŠrtĂŠkesĂ­tett az Oman Oil szĂĄmĂĄra – az e csomagot alkotĂł rĂŠszvĂŠnyeket a Mol az elmĂşlt 10 hĂłnap sorĂĄn vĂĄsĂĄrolta vissza. Az ĂĄtruhĂĄzott rĂŠszvĂŠnycsomag ellenĂŠrtĂŠkĂŠt mĂŠg nem azonosĂ­tott vagyontĂĄrgyak kĂŠpeztĂŠk ĂŠs az Ăźgylet a Mol rĂŠszvĂŠnyeit 145,429 dollĂĄrra vagy 25 079 forintra ĂŠrtĂŠkelte. Ez az ĂĄr alacsonyabb annĂĄl az ĂĄrnĂĄl, mint amelyen a Mol ezeket a rĂŠszvĂŠnyeket az elmĂşlt 10 hĂłnap sorĂĄn visszavĂĄsĂĄrolta. Ez a kĂśrĂźlmĂŠny jĂłl rĂĄvilĂĄgĂ­t a sajĂĄt rĂŠszvĂŠny-visszavĂĄsĂĄrlĂĄsi program ĂŠs az Oman Oillal megkĂśtĂśtt Ăźgylet ĂśncĂŠlĂş ĂŠs ĂŠrtĂŠkrombolĂł jellegĂŠre. A Mol IgazgatĂłsĂĄga sietett lezĂĄrni az Ăźgyletet anĂŠlkĂźl, hogy bĂĄrmilyen informĂĄciĂłt adott volna arra nĂŠzve, hogy tulajdonkĂŠppen milyen vagyontĂĄrgyakat kĂ­vĂĄn a Mol a rĂŠszvĂŠnyekĂŠrt cserĂŠben megkapni illetve, hogy mikor fogja egyĂĄltalĂĄn a Mol ezeket a vagyontĂĄrgyakat megszerezni. Az OMV ismĂŠtelten kĂŠrdezi, hogyan tudja a Mol igazgatĂłsĂĄga megmagyarĂĄzni a kĂśzgyűlĂŠsnek a rĂŠszvĂŠnyesek belĂŠje vetett bizalmĂĄnak ilyen mĂŠrtĂŠkű elĂĄrulĂĄsĂĄt?

A fentiek csupĂĄn pĂŠldĂĄi azon kĂśrĂźlmĂŠnyeknek, amelyek alapjĂĄn az OMV Ăşgy vĂŠli, hogy a Mol IgazgatĂłsĂĄga nyĂ­ltan arra tĂśrekszik, hogy a tĂĄrsasĂĄg irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt a tĂĄrsasĂĄg jogos tulajdonosaitĂłl, a rĂŠszvĂŠnyesektől megszerezze.

JĂłllehet, MagyarorszĂĄg a kĂśzelmĂşltban az EurĂłpai UniĂł tagja lett, az igazgatĂłsĂĄg tudatosan figyelmen kĂ­vĂźl hagyja a felelős vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄs nemzetkĂśzileg elfogadott kĂśvetelmĂŠnyeit. MegsĂŠrti a fĂźggetlen rĂŠszvĂŠnyesek jogait, nem hajlandĂł a sajĂĄt orszĂĄghatĂĄrain tĂşlra, a jĂśvőbe tekinteni, ĂŠs mindeddig kĂŠptelen volt arra, hogy tĂĄrsasĂĄg jĂśvőbeli nĂśvekedĂŠsĂŠvel kapcsolatban hiteles stratĂŠgiĂĄt dolgozzon ki. A nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi ĂŠs Ăźzleti vilĂĄg bizalmĂĄnak, hitĂŠnek megőrzĂŠse mĂŠg sosem volt annyira kritikus jelentősĂŠgű, mint most, amikor MagyarorszĂĄg alapvető gazdasĂĄgi ĂŠs politikai kĂŠrdĂŠsekkel nĂŠz szembe.

Annak ellenĂŠre, hogy a Mol igazgatĂłsĂĄga megtagadta, hogy az OMV jogszerűen megtett javaslatait a kĂśzgyűlĂŠs napirendjĂŠre tűzze, az OMV Ăşgy vĂŠli, hogy a Mol műkĂśdĂŠse ĂĄltal ĂŠrintett valamennyi fĂŠl ĂŠrdekĂŠt szolgĂĄlja, ha az igazgatĂłsĂĄg vĂĄlaszol nĂŠhĂĄny egyszerű kĂŠrdĂŠsre:

1.         Az igazgatĂłsĂĄg eleget tett-e a tĂĄrsasĂĄg valĂłdi tulajdonosaival szemben fennĂĄllĂł jogszabĂĄlyi kĂśtelezettsĂŠgĂŠnek, amikor figyelmen kĂ­vĂźl hagyta a felelős vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄs nemzetkĂśzileg elfogadott elveit ĂŠs megvonta a rĂŠszvĂŠnyesektől azt a jogot, hogy a tĂĄrsasĂĄg jĂśvőjĂŠről dĂśnthessenek?

2.         Hogyan igazolja az igazgatĂłsĂĄg azon eljĂĄrĂĄsĂĄt, amely rĂŠvĂŠn a Mol rĂŠszvĂŠnyeseitől/tulajdonosaitĂłl az igazgatĂłsĂĄg/menedzsment egy szűk kĂśrĂŠnek kezĂŠbe adta tĂĄrsasĂĄg fĂślĂśtti irĂĄnyĂ­tĂĄst mikĂśzben vĂŠgig azt hangoztatta, hogy a legszigorĂşbb vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi elveket kĂśveti, kĂźlĂśnĂśs tekintettel arra, hogy az emlĂ­tett valamennyi Ăźgylet finanszĂ­rozĂĄsa a tĂĄrsasĂĄg vagyonĂĄbĂłl tĂśrtĂŠnt?

3.         Hogyan indokolja az igazgatĂłsĂĄg a rĂŠszvĂŠnyesek felĂŠ, hogy a kĂśzlemĂşltban vĂŠgrehajtott sajĂĄt rĂŠszvĂŠny Ăźgyletek sorĂĄn az OMV ĂĄltal megtenni szĂĄndĂŠkozott nyilvĂĄnos vĂŠteli ajĂĄnlatban szereplő ĂĄrnĂĄl alacsonyabb ĂĄron ĂŠrtĂŠkesĂ­tette a tĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠnyeit?

4.         A Mol igazgatósåga jelezte, hogy a Mol ÊrtÊke fßggetlen vållalatkÊnt 34000-36000 forintos rÊszvÊnyenkÊnti år kÜrßl van. Hogyan Ês mikorra kívånja a Mol igazgatósåga a rÊszvÊnyesek szåmåra ezt az ÊrtÊket megteremteni?

VĂĄlaszĂĄban Kara PĂĄl, a Mol jogĂĄsza tĂśbb pontnĂĄl kĂśzĂślte, hogy azokra a cĂŠg korĂĄbban mĂĄr vĂĄlaszolt, illetve az adatok nyilvĂĄnos helyeken hozzĂĄfĂŠrhetők. KivĂŠtelt jelent nĂŠhĂĄny opciĂłs Ăźgylet zĂĄradĂŠka, amely titkos. MindazonĂĄltal rĂŠszletes vĂĄlaszt adott. Az omĂĄni Ăźgylet viszont ebben az ĂŠvben tĂśrtĂŠnt, vagyis a 2007-es beszĂĄmolĂł keretĂŠben erre nem volt mĂłdja vĂĄlaszolni. ElutasĂ­totta, hogy a Mol vezetĂŠse a rĂŠszvĂŠnyek 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt ellenőriznĂŠ.

VĂĄlaszaival ĂŠs a kĂśzgyűlĂŠs folyamĂĄn elhangzottakkal az OMV nem volt elĂŠgedett. Az esemĂŠny utĂĄn kiadott kĂśzlemĂŠnyĂŠben kijelentette, megkĂŠrdőjelezi a Mol ĂŠves kĂśzgyűlĂŠsĂŠn elfogadott szĂĄmos hatĂĄrozat ĂŠrvĂŠnyessĂŠgĂŠt. Úgy ĂŠrzi, a Mol igazgatĂłsĂĄga akadĂĄlyozza a tulajdonosi struktĂşrĂĄval kapcsolatos tisztĂĄnlĂĄtĂĄst. „A Mol ĂŠves kĂśzgyűlĂŠse rendkĂ­vĂźl kiĂĄbrĂĄndĂ­tĂł volt”, fogalmaz, „a Mol vezetĂŠse ez alkalommal is teljes mĂŠrtĂŠkben figyelmen kĂ­vĂźl hagyta a felelős vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄs alapvető normĂĄit. Most sem adott ĂŠrdemi tĂĄjĂŠkoztatĂĄst azon aggodalmak kapcsĂĄn, amelyeket az OMV a kĂśzgyűlĂŠs előtt ĂŠs annak folyamĂĄn felvetett. Az OMV Ăşgy vĂŠli, hogy az igazgatĂłsĂĄg kĂśzgyűlĂŠsen tanĂşsĂ­tott magatartĂĄsa Ăşjabb bizonyĂ­tĂŠka annak, hogy a Mol igazgatĂłsĂĄga tovĂĄbbra is tudatosan a rĂŠszvĂŠnyesek ĂŠrdekeivel ellentĂŠtesen cselekszik.”

Tekintettel arra, hogy az OMV szerint a kĂśzgyűlĂŠsen egyetlen olyan hatĂĄrozati javaslat sem volt, amely a Mol fĂźggetlen rĂŠszvĂŠnyeseinek ĂŠrdekĂŠt szolgĂĄlnĂĄ, az OMV a kĂśzgyűlĂŠsen vagy az előterjesztett javaslatok ellen szavazott, vagy tartĂłzkodott a szavazĂĄstĂłl. Az OMV vizsgĂĄlja annak lehetősĂŠgĂŠt, hogy bĂ­rĂłsĂĄg előtt tĂĄmadja meg az ĂŠves kĂśzgyűlĂŠs szĂĄmos hatĂĄrozatĂĄt, amelyek meghozatalĂĄra, az igazgatĂłsĂĄggal egyĂźttműkĂśdő rĂŠszvĂŠnyesek tĂĄmogatĂĄsĂĄval, a Mol fĂźggetlen rĂŠszvĂŠnyesei ĂŠrdekeivel ellentĂŠtesen kerĂźlt sor.

A kĂśzgyűlĂŠs egyĂŠbkĂŠnt elfogadta az igazgatĂłsĂĄg beszĂĄmolĂłjĂĄt ĂŠs megszavazta a 85 milliĂĄrd forintos osztalĂŠk fizetĂŠsĂŠt. IsmertetőjĂŠben Mosonyi GyĂśrgy vezĂŠrigazgatĂł elmondta, hogy a cĂŠg organikus nĂśvekedĂŠse tavaly folytatĂłdott, s olyan stratĂŠgiai egyĂźttműkĂśdĂŠsek indultak, amelyeknek egyre nagyobb sĂşlya lesz a Mol ĂŠletĂŠben. A nĂśvekedĂŠs egyik fő pillĂŠre, a kiegyensĂşlyozott portfĂłliĂł, amely hozza a nĂŠhĂĄny ĂŠve meghirdetett 6,5 szĂĄzalĂŠkos EBIDTA nĂśvekedĂŠs. FolytatĂłdnak az ĂŠrtĂŠknĂśvelő felvĂĄsĂĄrlĂĄsok ĂŠs elmĂŠlyĂźlnek a stratĂŠgiai partnersĂŠgek is. A leglĂĄtvĂĄnyosabb nĂśvekedĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsban vĂĄrhatĂł. Folyamatban van a magyar-romĂĄn ĂŠs a magyar horvĂĄt gĂĄzvezetĂŠki ĂśsszekĂśttetĂŠs megteremtĂŠse, s ez mĂŠg nem rĂŠsze a tervezett NETS regionĂĄlis gĂĄzhĂĄlĂłzat-ĂśsszekĂśttetĂŠsnek.  A kutatĂĄs-termelĂŠsben 6, a petrolkĂŠmiĂĄban 8, a feldolgozĂĄsban ĂŠs a kereskedelemben 5 szĂĄzalĂŠkos felfutĂĄs Ă­gĂŠr a Mol 2011-ig.

KĂśzlemĂŠnyĂŠben a Mol kiemeli, hogy a kĂśzgyűlĂŠs egyetĂŠrtett az igazgatĂłsĂĄggal abban, hogy a Mol immĂĄr harmadik ĂŠve folyamatosan kivĂĄlĂł eredmĂŠnyt ĂŠrt el ĂŠs a rĂŠszvĂŠnyesek Ăşgy Ă­tĂŠltĂŠk meg, hogy a Mol fĂźggetlensĂŠgre ĂŠpĂźlő stratĂŠgiĂĄja sikeres.

A 2007. pĂŠnzĂźgyi ĂŠvben a tĂĄrsasĂĄg egyszeri tĂŠtelek nĂŠlkĂźl szĂĄmĂ­tott Ăźzemi eredmĂŠnye az IFRS (nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi jelentĂŠsi szabvĂĄny) szerint, dollĂĄrban 5 szĂĄzalĂŠkkal 1 629 milliĂł dollĂĄrra nĂśvekedett.  Eszerint az EBITDA, vagyis a kamatfizetĂŠs, adĂłzĂĄs ĂŠs ĂŠrtĂŠkcsĂśkkenĂŠs levonĂĄsa előtti eredmĂŠny rekord magassĂĄgot, 2,4 milliĂĄrd dollĂĄrt ĂŠrt el a 2007. ĂŠvben. A kĂźlĂśnleges tĂŠtelek nĂŠlkĂźl szĂĄmĂ­tott nettĂł nyeresĂŠg is 13 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠst mutatott dollĂĄr alapon szĂĄmolva, a tavalyi ĂŠvhez kĂŠpest 1 144, 7 milliĂł dollĂĄrral nőtt. A Magnolia ĂĄtvĂĄltĂĄsi opciĂłjĂĄnak nem realizĂĄlt mĂŠltĂĄnyos ĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠnek kizĂĄrĂĄsĂĄval ĂŠs a kĂźlĂśnleges tĂŠtelek levonĂĄsa utĂĄn 1 215,2 milliĂł dollĂĄr volt, ami az előző ĂŠvhez kĂŠpest 12 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠst jelent. A dollĂĄr leĂŠrtĂŠkelődĂŠse azonban forintban szĂĄmolva ennĂŠl kedvezőtlenebb eredmĂŠnyekhez vezetett.

A Mol kimagaslĂł hatĂŠkonysĂĄga – amit a kutatĂĄs ĂŠs termelĂŠs, valamint a finomĂ­tĂĄs ĂŠs ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs terĂŠn egyarĂĄnt elĂŠrt -a gyorsan vĂĄltozĂł iparĂĄgi kĂśrnyezetben is hozzĂĄjĂĄrult ahhoz, hogy a vĂĄllalat stabil nĂśvekedĂŠsi alapokra tudott helyezkedni. A jelentős mĂŠrtĂŠkű organikus nĂśvekedĂŠs mellett a tĂĄrsasĂĄg felgyorsĂ­totta felvĂĄsĂĄrlĂĄsi ĂŠs partnersĂŠgi programjait is. A Mol egy sor Ăźzletet hozott tető alĂĄ, beleĂŠrtve az IES felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt, tovĂĄbbi rĂŠszesedĂŠs megszerzĂŠsĂŠt a TVK-ban, a Tifon horvĂĄt tĂśltőĂĄllomĂĄs hĂĄlĂłzatban ĂŠs a Matyusinszkaja mezőben. A tavalyi ĂŠv sorĂĄn a tĂĄrsasĂĄg alĂĄĂ­rt egy kiemelten fontos stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄst EurĂłpa egyik legnagyobb villamosenergia-ipari vĂĄllalatĂĄval, a CEZ-zel, jelentős lĂŠpĂŠst tĂŠve az ĂĄrampiacon valĂł sikeres rĂŠszvĂŠtel irĂĄnyĂĄba. (Ez, valamint a mĂĄr 2008-ban kĂśtĂśtt stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄs az OOC omĂĄni olajipari tĂĄrsasĂĄggal mutatja, hogy a Mol megĂŠrtette a XXI. szĂĄzad kihĂ­vĂĄsĂĄt ĂŠs kĂŠpes Ăşgynevezett eszkĂśz-alapĂş egyĂźttműkĂśdĂŠsek kialakĂ­tĂĄsĂĄra.) Ezen kĂ­vĂźl a Mol kameruni ĂŠs kurdisztĂĄni kutatĂłfĂşrĂĄsokkal sikeresen bővĂ­tette kutatĂĄsi portfoliĂłjĂĄt is. Mindezeken tĂşlmenően sikerĂźlt mĂŠg a LĂ­biai BeruhĂĄzĂĄsi HatĂłsĂĄgtĂłl valamint India ĂĄllami olajvĂĄllalatĂĄtĂłl is erre vonatkozĂłan szĂĄndĂŠknyilatkozatot beszerezni.

A kĂśzgyűlĂŠsen a 2007. ĂŠvi Ăźzleti ĂŠvet az auditĂĄlt pĂŠnzĂźgyi jelentĂŠsek ĂŠs kimutatĂĄsok elfogadĂĄsĂĄval zĂĄrtĂĄk le. A kĂśzgyűlĂŠs 85 milliĂĄrd forint, a nyeresĂŠg 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt kitevő osztalĂŠk kifizetĂŠsĂŠről dĂśntĂśtt. A rĂŠszvĂŠnyesek Ăşgy hatĂĄroztak, hogy csĂśkkentik a vĂĄllalat alaptőkĂŠjĂŠt, s ennek ĂŠrekĂŠben tĂśrlik a rĂŠszvĂŠnyĂĄllomĂĄny 5 szĂĄzalĂŠkĂĄt, aminek vĂŠgrehajtĂĄsĂĄval megbĂ­ztĂĄk az igazgatĂłsĂĄgot.

A rĂŠszvĂŠnyesek ismĂŠt felhatalmaztĂĄk az igazgatĂłsĂĄgot arra, hogy sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyeket vĂĄsĂĄroljon. Ezzel pĂĄrhuzamosan az eddig 10 szĂĄzalĂŠkrĂłl 25 szĂĄzalĂŠkra emeltĂŠk a sajĂĄtrĂŠszvĂŠny-ĂĄllomĂĄny egy időben elĂŠrhető maximĂĄlis szintjĂŠt. Az igazgatĂłsĂĄg javasolta a kĂśzgyűlĂŠsnek, hogy a jogszabĂĄlyi vĂĄltozĂĄsok kĂśvetĂŠse ĂŠrdekĂŠben nĂŠhĂĄny technikai ponton mĂłdosĂ­tsa a tĂĄrsasĂĄg alapszabĂĄlyĂĄt. Egyes alapszabĂĄly-mĂłdosĂ­tĂĄsi javaslatok esetĂŠn a 75 szĂĄzalĂŠkos tĂśbbsĂŠget igĂŠnylő alapszabĂĄly-mĂłdosĂ­tĂĄsok megszavazĂĄsĂĄhoz nem volt meg a megfelelő rĂŠszvĂŠnyesi konszenzus a kĂśzgyűlĂŠsen.

HernĂĄdi Zsoltot, HorvĂĄth GĂĄbort, Mosonyi GyĂśrgyĂśt ĂŠs Iain Patersont a kĂśzgyűlĂŠs ismĂŠtelten bevĂĄlasztotta az IgazgatĂłsĂĄgba. Új tagkĂŠnt Mulham Basheer Abdullah Al Jarf urat szintĂŠn az IgazgatĂłsĂĄgba delegĂĄltĂĄk a rĂŠszvĂŠnyesek, ezzel egy időben Michel-Marc Delcommune lemondott igazgatĂłsĂĄgi tagsĂĄgĂĄrĂłl. A kĂśzgyűlĂŠs megvĂĄlasztotta DĂĄvid GyulĂĄt ĂŠs Gergely IstvĂĄnt, a Magyar Energia Hivatal kĂŠpviselőjekĂŠnt, mint az igazgatĂłsĂĄgnak, illetve a felĂźgyelő bizottsĂĄgĂĄnak a gĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny ĂŠrtelmĂŠben jelen lĂŠvő, de szavazati joggal nem rendelkezői tagjait. 

Az egyik rĂŠszvĂŠnyes ĂĄltal indĂ­tvĂĄnyozott napirendi pont alatt a kĂśzgyűlĂŠs jĂłvĂĄhagyta kĂśnyvvizsgĂĄlĂł kijelĂślĂŠsĂŠt, hogy megvizsgĂĄlja a Mol 2007. ĂŠvi szĂĄmviteli tĂśrvĂŠny szerinti beszĂĄmolĂłjĂĄt ĂŠs egyes esemĂŠnyeket.

A kĂśzgyűlĂŠst kĂśvetően HernĂĄdi Zsolt, Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja elmondta: „A rĂŠszvĂŠnyesek ma tĂĄmogatĂĄsukrĂłl biztosĂ­tottĂĄk az igazgatĂłsĂĄgot ĂŠs a vezetősĂŠget. Ez vilĂĄgos jele annak, hogy bĂ­znak a vĂĄllalatban, a vezetősĂŠgben ĂŠs a Mol stratĂŠgiĂĄjĂĄban, hisznek a hĂĄrom ĂŠve kimagaslĂł sikert garantĂĄlĂł Ăşt folytatĂĄsĂĄban.”Â