close
Irán is kell a Nabuccóhoz
Egyéb - Gáz

Irán is kell a Nabuccóhoz

Vladimir Socor szerint a magyarok dezertĂĄltak a Nabucco kĂśzĂśs eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkprojektből – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

– EurĂłpa tĂşlzott fĂźggősĂŠge az orosz energiaforrĂĄsoktĂłl alĂĄĂĄssa a transzatlanti elkĂśtelezettsĂŠget. A NATO lĂŠtĂŠt veszĂŠlyezteti, ha EurĂłpa nem ismeri fel a kĂśzĂśs energiapolitika fontossĂĄgĂĄt – jelentette ki egy washingtoni kĂźlpolitikai intĂŠzetben tartott előadĂĄsĂĄban Vladimir Socor. A romĂĄn szĂĄrmazĂĄsĂş, NĂŠmetorszĂĄgban ĂŠlő, de az amerikai Jamestown AlapĂ­tvĂĄnynĂĄl publikĂĄlĂł szakĂŠrtő az elmĂşlt ĂŠvekben rendszeresen bĂ­rĂĄlta az eurĂłpai-orosz energiaszerződĂŠseket. Ezek szerinte nemcsak az amerikai ĂŠrdekekkel ellentĂŠtesek, de hosszabb tĂĄvon a fogyasztĂłknak sem felelnek meg, mert az oroszok ĂĄrdrĂĄgĂ­tĂĄsra hasznĂĄlhatjĂĄk monopolhelyzetĂźket.

Socor Ăşgy vĂŠli, hogy a tervezett ĂŠszaki ĂŠs dĂŠli gĂĄzvezetĂŠkek kĂśzĂźl az utĂłbbi, MagyarorszĂĄgon is ĂĄthaladĂł a fontosabb, mert ennek rĂŠvĂŠn a Gazprom az ĂŠszak-afrikai ĂŠs a Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠből szĂĄrmazĂł gĂĄz ĂştjĂĄt is ellenőrzĂŠse alĂĄ tudnĂĄ vonni. Ennek kapcsĂĄn tĂśbbek kĂśzĂśtt a magyar kormĂĄnyt is a Nabucco-projektből valĂł dezertĂĄlĂĄssal vĂĄdolta meg, amit a helyszĂ­nen senki sem utasĂ­tott vissza, mint ahogyan azt sem vonta senki kĂŠtsĂŠgbe, hogy a kĂŠrdĂŠsben RomĂĄnia a “fegyelmezett katona”, azaz Amerika hűsĂŠges szĂśvetsĂŠgese.

A Zbigniew Brzezinski nevĂŠvel fĂŠmjelzett StratĂŠgiai ĂŠs NemzetkĂśzi TanulmĂĄnyok KĂśzpontjĂĄnak rendezvĂŠnyĂŠn a Kelet-EurĂłpĂĄval ĂŠs az energiabiztonsĂĄggal foglalkozĂł vezető amerikai szakĂŠrtők ĂŠs tucatnyi eurĂłpai orszĂĄg diplomatĂĄi voltak jelen. Az egyetlen vita akkor alakult ki, amikor egy osztrĂĄk diplomata cĂĄfolni prĂłbĂĄlta, hogy az OMV ĂĄllami cĂŠg lenne. Socor szerint ugyanis az, ĂŠs az orosz Gazpromot kell keresni a Mol megszerzĂŠsĂŠre irĂĄnyulĂł erőfeszĂ­tĂŠsei mĂśgĂśtt.

– Itt az utolsĂł pillanat, hogy EurĂłpa ĂŠs Amerika Ăśsszeszedje magĂĄt, ĂŠs kivonja az orosz ellenőrzĂŠs alĂłl a jĂśvőben kulcsfontossĂĄgĂşvĂĄ vĂĄlĂł kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai energiaforrĂĄsokat – szĂśgezte le Socor, aki egyszerre hiĂĄnyolta az eurĂłpai egysĂŠget ĂŠs a legfelső szintű amerikai erőfeszĂ­tĂŠseket. FelhĂ­vta rĂĄ a figyelmet, hogy az orosz energiahordozĂłk importja kĂśrĂźl EurĂłpĂĄban a helyzet hosszĂş tĂĄvĂş fennmaradĂĄsĂĄt tĂĄmogatĂł ĂŠrdekcsoportok alakulnak ki. Szerinte arra lenne szĂźksĂŠg, hogy a kĂśvetkező amerikai elnĂśk hĂ­vjon Ăśssze csĂşcstalĂĄlkozĂłt ĂŠs javasolja egy Ăşj, az energiabiztonsĂĄggal foglalkozĂł transzatlanti mechanizmus ĂŠletre hĂ­vĂĄsĂĄt.

A Nabucco vezetĂŠkről a szakĂŠrtő azt mondta, hogy AzerbajdzsĂĄn nem fogja tudni megtĂślteni gĂĄzzal, ezĂŠrt annak TĂźrkmenisztĂĄnig valĂł meghosszabbĂ­tĂĄsa mellett tĂĄrgyalni kellene az eredetileg is szĂĄmĂ­tĂĄsba vett IrĂĄn bekapcsolĂĄsĂĄrĂłl. – A demokrĂĄcia Ăźgye fontos, de azt kĂźlĂśn kell kezelni az energetikĂĄtĂłl – vĂŠlte Vladimir Socor, beismerve, hogy sem AzerbajdzsĂĄnban, se a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai kĂśztĂĄrsasĂĄgokban nincs ĂŠs egyhamar nem is lesz nyugati tĂ­pusĂş demokrĂĄcia.

Az energiabiztonsĂĄggal ĂśszszefĂźggő kĂŠrdĂŠsekről a kĂśzeli napokban Washingtonban tĂĄrgyal majd Bayer MihĂĄly nagykĂśvet, akit GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk a Nabucco-projekt felgyorsĂ­tĂĄsĂĄval bĂ­zott meg.

Â