close
Most már tényleg messze van a 100 dolláros olaj… csak rossz irányba
Blog - Egyéb - Olaj

Most már tényleg messze van a 100 dolláros olaj… csak rossz irányba

TisztĂĄban vagyunk vele, hogy az utĂłbbi időben kissĂŠ sokat foglalkoztunk az olajĂĄrral, de vĂŠlemĂŠnyĂźnk szerint, ami a piacon folyik, a mellett nem lehet behunyt szemmel elmenni. Hogy most is egy olajos cikket olvashat a tisztelt olvasĂł az EnergiaInfo hasĂĄbjain, annak oka csupĂĄn annyi, hogy Ăşjabb „varĂĄzslatos” napokon vagyunk tĂşl a piacokat tekintve. ElőszĂśr is ĂŠrdemes megemlĂ­teni, hogy a nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra mindĂśssze 10 centtel maradt el a 120 dollĂĄros abszolĂşt csĂşcstĂłl a minap, s hogy most ismĂŠt alulrĂłl szagoljĂĄk a 119 dollĂĄros sĂĄvot, annak oka csupĂĄn annyi, hogy előbbi rekordot mĂŠg a mĂĄjusi hatĂĄridőben hoztĂĄk Ăśssze a kereskedők, ĂĄm az a napokban futott ki, Ă­gy most mĂĄr a jĂşniusi ĂĄr az irĂĄnyadĂł.

A Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek nyilatkozĂł elemzők szerint a piac elsősorban mĂŠg mindig a dollĂĄr mĂŠlyrepĂźlĂŠse miatt forrong, ezt kĂśvetően nem kevĂŠsbĂŠ meleg szituĂĄciĂł kĂśvetkezik: ellĂĄtĂĄsbeli problĂŠmĂĄk a lĂĄzadĂłk ĂĄltal folyton inzultĂĄlt NigĂŠriĂĄban, illetve – ezĂşttal Ăşjabb csemege is felbukkan – az ĂŠszaki-tengeri kitermelĂŠst visszafoghatja egy esetleges sztrĂĄjk a skĂłt finomĂ­tĂłk rĂŠszĂŠről.

Egy hordĂł amerikai nyersolajĂŠrt az elektronikus kereskedĂŠs alatt, jelenleg 118,18 dollĂĄrt kĂŠrtek, ez 11 centes plusz a tegnapi zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. Londonban egy hordĂł BrentĂŠrt pedig 116,00 dollĂĄrt kĂŠrnek, ami 5 centes emelkedĂŠs, s itt az eddig legmagasabb ĂĄr 116,75 dollĂĄr volt.

Az olaj ĂĄra 2002 Ăłta az ĂśtszĂśrĂśsĂŠre emelkedett, kĂśszĂśnhetően az olyan feltĂśrekvő piacoknak, mint pĂŠldĂĄul KĂ­na, ahol a keresletet hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekkel kĂśtĂśttĂŠk le. A legfrissebb kormĂĄnyzati adatok szerint az ĂĄzsiai orszĂĄgban a kereslet 8 szĂĄzalĂŠkkal nőhet mĂĄrciusban a tavalyi adatokhoz kĂŠpest, ami az elmĂşlt 19 hĂłnap leggyorsabb bővĂźlĂŠsi rĂĄtĂĄjĂĄt jelenti. RĂĄadĂĄsul egyelőre nem lĂĄtni olyan momentumot, amely azt mutatnĂĄ, hogy az ĂĄr emelkedĂŠsĂŠvel valamelyest visszafognĂĄ fogyasztĂĄsĂĄt az orszĂĄg.

Emellett geopolitikai tĂŠnyezőkĂŠnt, s a kereskedőket idegesĂ­tendő, folyton tĂĄmadĂĄsok ĂŠrik a nigĂŠriai vezetĂŠkeket, elosztóållomĂĄsokat. Az elmĂşlt hĂŠten napi 169 ezer hordĂł olaj esett ki a Bonny Light mező ellen intĂŠzett tĂĄmadĂĄs miatt, ĂĄm e mellett a Niger folyĂł deltĂĄjĂĄban kĂŠt, szintĂŠn Royal Dutch Shell vezetĂŠket is megtĂĄmadtak.