close
Növeli tárolási kapacitásait Csehországban az RWE
Egyéb - Gáz

Növeli tárolási kapacitásait Csehországban az RWE

FejlesztĂŠs. Mintegy 40 szĂĄzalĂŠkkal kĂ­vĂĄnja bővĂ­teni tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsait CsehorszĂĄgban a legnagyobb fĂśldgĂĄzszolgĂĄltatĂł, a nĂŠmet kĂŠzben lĂŠvő RWE Transgas.

A cĂŠg tĂĄrolĂłit kezelő leĂĄnyvĂĄllalat, az RWE Gas Storage 2013-ban Ăśsszesen 895 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt fog tudni egyidőben tĂĄrolni – jelentettĂŠk be szerdĂĄn PrĂĄgĂĄban. Ez az ĂŠvi csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs nagyjĂĄbĂłl 10 szĂĄzalĂŠka. A tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsok nĂśvelĂŠsĂŠbe az RWE Gas Storage Ăśsszesen mintegy egymilliĂĄrd koronĂĄt fog beruhĂĄzni – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak sajtóÊrtekezleten Lubor Veleba, a cĂŠg kereskedelmi igazgatĂłja. Kifejtette: az első Ăşj tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsok 2010-ben lesznek Ăźzembe helyezve.

“Az RWE azt tervezi, hogy a CsehorszĂĄgban tĂĄrolt fĂśldgĂĄzt a kĂśvetkező ĂŠvekben mĂĄs eurĂłpai orszĂĄgok piacĂĄn is ĂŠrtĂŠkesĂ­teni szeretnĂŠ. Arra szĂĄmĂ­tunk, hogy EurĂłpĂĄban nagy kereslet lesz a fĂśldgĂĄz ĂŠs a tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsok irĂĄnt” – szĂśgezte le Lubor Veleba. Jelenleg a csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłk az ĂŠvi gĂĄzfogyasztĂĄs mintegy harmadĂĄt tudjĂĄk tĂĄrolni, ami a statisztikai kimutatĂĄsok szerint az EurĂłpai UniĂłban a mĂĄsodik legmagasabb arĂĄny.

“A nagy tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄsok biztosĂ­tani tudjĂĄk, hogy a csehorszĂĄgi fogyasztĂłknak vĂĄlsĂĄghelyzetekben sem kell attĂłl tartania, hogy gĂĄz nĂŠlkĂźl maradna” – kĂśzĂślte ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkkal Josef Kastl, a cseh gĂĄzuniĂł (CPU) elnĂśke. A kĂśzelmĂşltban jelentettĂŠk be, hogy az RWE Trasgaz konkurense a MoravskĂŠ NaftovĂŠ Doly is Ăşj gĂĄztĂĄrolĂłt kĂ­vĂĄn ĂŠpĂ­teni, mĂŠgpedig az orosz Gazprom tulajdonĂĄban lĂŠvő Vemex csoporttal egyĂźttműkĂśdve. A DĂŠl-MorvaorszĂĄgban megĂŠpĂźlő Ăşj gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsa 450 milliĂł kĂśbmĂŠter lesz. Amennyiben a tervezett kapacitĂĄsok valĂłban megĂŠpĂźlnek, a csehorszĂĄgi gĂĄztĂĄrolĂłk ĂśsszkapacitĂĄsa a jelenlegi 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterről 4,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre emelkedik – mutatott rĂĄ Josef Kastl.