close
MMBF: 16 millió köbméterre nőtt a napi gázkivétel
Egyéb - Gáz

MMBF: 16 millió köbméterre nőtt a napi gázkivétel

A tartĂłsan hideg idő miatt kedden napi 16 milliĂł kĂśbmĂŠterre emelkedett MMBF FĂśldgĂĄztĂĄrolĂł Zrt. kereskedelmi tĂĄrolĂłjĂĄbĂłl kitĂĄrolt fĂśldgĂĄz mennyisĂŠge, ami az előrejelzĂŠsek szerint vĂĄrhatĂłn ezen a szinten marad, illetve nő a kĂśvetkező napokban – mondta GĂĄti IstvĂĄn, a cĂŠg vezĂŠrigazgatĂłja.

A vezérigazgató közölte, hogy a szerdai kitárolási igény 18,5 millió köbméterre emelkedett, s a tárolóból egy nap alatt 21-22 millió köbméter gázt tudnak kivenni.Hozzátette: a tároló kifogástalanul működik, ami azért is fontos, mert a napi 70-80 millió köbméteres országos gázfelhasználás mintegy felét a különböző kereskedelmi tárolók biztosítják. Ezen belül az MMBF a teljes napi mennyiség 20 százalékát tárolja ki.

GĂĄti IstvĂĄn elmondta, hogy az 500 milliĂł kĂśbmĂŠteres kereskedelmi tĂĄrolĂłjukban most 400-410 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz van. A szakember alĂĄhĂşzta: az adatok is alĂĄtĂĄmasztjĂĄk, hogy szĂźksĂŠg van a tĂĄrolĂłkra akkor is, amikor nem alakul ki vĂĄlsĂĄghelyzet, mondjuk egy ukrĂĄn-orosz ĂĄrvita, vagy mĹąszaki problĂŠma miatt.

Kifejtette, a tárlók szükségességéről szerencsére soha nem volt komoly vita Magyarországon, s így megteremtődhetett az ellátásbiztonság hármadik pillére is az import és a magyar kitermelés mellett. Gáti István elmondta, hogy az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem történt kivétel, ott 915 millió köbméter földgáz van. A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni.

Â