close
Németországi termelését növelné az ExxonMobil
Egyéb - Gáz

Németországi termelését növelné az ExxonMobil

Az ExxonMobil szeretne „Dallast” ĂŠpĂ­teni MĂźnsterben, ennek ĂŠrdekĂŠben jelentős mĂŠrtĂŠkű beruhĂĄzĂĄsra kĂŠsz. Az ĂŠszak-amerikai olajĂłriĂĄs hagyomĂĄnyos ĂŠs nemkonvencionĂĄlis pĂĄlyĂĄn is folytatja gĂĄzkutatĂĄsĂĄt ĂŠs termelĂŠsĂŠt NĂŠmetorszĂĄgban. Ez utĂłbbi felhozatalĂĄra azonban jelenleg moratĂłium van ĂŠrvĂŠnyben az egyĂŠbkĂŠnt Ă­gĂŠretes Észak Rajna-VesztfĂĄlia tartomĂĄnyban.

 

A vĂĄllalat kĂśzĂŠp-eurĂłpai vezetője, Gernot Kalkoffen a nĂŠmet Handelsblattnak adott interjĂşjĂĄban elmondta, az elkĂŠpzelĂŠseik szerinti energia-statĂŠgia vĂĄltĂĄs nem megy gĂĄz nĂŠlkĂźl. Észak Rajna-VesztfĂĄlia a becslĂŠsek szerint 60 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt rejt, a terĂźleten az Exxonnal egyĂźtt kilenc vĂĄllalat rendelkezik kutatĂĄsi engedĂŠllyel. Mint azt Kalkoffen kifejtette, a vĂĄllalat a gĂĄztermelĂŠs minden mĂłdjĂĄt alkalmaznĂĄ a hagyomĂĄnyos fĂşrĂĄsoktĂłl a nemhagyomĂĄnyos gĂĄzok felhozatalĂĄnĂĄl alkalmazott mĂŠlysĂŠgi repesztĂŠses technolĂłgiĂĄig.

TesztfĂşrĂĄsokat mĂĄr mindkĂŠt fajta gĂĄz kutatĂĄsĂĄra vĂŠgzett a vĂĄllalat a tĂŠrsĂŠgben. Jelenleg azonban azoknak a vizsgĂĄlatoknak az eredmĂŠnyeire vĂĄrnak, amelyek a mĂŠlysĂŠgi repesztĂŠsnek a fĂśld alatti ivĂłvĂ­zkĂŠszletekre gyakorolt hatĂĄsĂĄt tanulmĂĄnyozzĂĄk, tette hozzĂĄ Kalkoffen. MindazonĂĄltal csak 50 szĂĄzalĂŠk az esĂŠly arra, hogy a vĂĄllalatnak a nehezen elĂŠrhető kĂŠszletek termelĂŠsĂŠhez ezt a technolĂłgiĂĄt kellene alkalmaznia. AkĂĄrhogyan is, NĂŠmetorszĂĄg a beruhĂĄzĂĄsok ĂĄltal mindenkĂŠppen jĂłl jĂĄr, mutatott rĂĄ az Exxon terĂźleti vezetője: Ăşj munkahelyekkel, szabadalmakkal ĂŠs plusz adĂłbevĂŠtellel gazdagodhat.

Az ĂĄllam ekĂśzben mĂŠg mindig nem jutott ĂĄllĂĄspontra a sokat vitatott mĂŠlysĂŠgi repesztĂŠses technolĂłgiĂĄval kapcsolatban, szintĂŠn vizsgĂĄlati eredmĂŠnyekre vĂĄrva. Addig is ĂŠrvĂŠnyben marad az a nemkonvencionĂĄlis termelĂŠsi moratĂłrium, amelyet a tĂŠrsĂŠgre vonatkozĂłan tavaly mĂĄrciusban hozott a tartomĂĄny. Az ExxonMobil mĂĄs vĂĄllalatokkal egyĂźtt azĂłta szĂźnetelteti 2008-ban kezdődĂśtt termelĂŠsĂŠt, Ă­rja a Handelsblatt.

Â