close
Stabil állapotban a Byron-2
Atom - Egyéb

Stabil állapotban a Byron-2

Az amerikai nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄg (Nuclear Regulatory Commission – NRC) folyamatosan nyomon kĂśveti az Illinois ĂĄllambeli Byron atomerőmĹą 2-es blokkjĂĄban januĂĄr 30-ĂĄn bekĂśvetkezett esemĂŠnyt, miutĂĄn az a kĂźlső energiaellĂĄtĂĄs megszĹąnĂŠse kĂśvetkeztĂŠben automatikusan leĂĄllt.

 Az esemény során fehér füstöt jelentettek az egyik telephelyi transzformátorból, de a tűzoltók nem bukkantak tűz nyomaira. Az erőműt üzemeltető Exelon közleménye szerint az 1136 megawatt teljesítményű nyomottvizes blokkot nem kapcsolták vissza a hálózatra, de biztonságos stabil állapotban tartják, nem jelent veszélyt a lakosságra. A külső energia ellátás elvesztését valószínűleg egy meghibásodott szigetelő berendezés okozta a telephelyi kapcsoló állomáson, amely kialakításában hasonló az erőműtől az energiát a külső hálózatra kiadó alállomáshoz. A meghibásodás kivizsgálása megkezdődött.

Az NRC szerint a blokk energiaellátását a dízelgenerátorok biztosítják, az 1-es blokk pedig normál teljesítményen üzemel tovább. Szintén az NRC közölte, hogy a blokk nem nukleáris részéből a hűtés érdekében gőzt eresztenek ki, de az nem jelent veszélyt a lakosságra nézve. Az NRC Illinois állambeli elhárítási központját készenléti üzemmódba helyezték. Az esemény rendkívüli esemény kategóriába sorolták, amely a legalacsonyabb az NRC négyszintű skáláján. Az Exelon dolgozói a külső energiaellátás helyreállításán dolgoznak.