close
Minden ágazatnak részt kell vállalnia a CO2 kibocsátás csökkentésében
Egyéb - Emisszió

Minden ágazatnak részt kell vállalnia a CO2 kibocsátás csökkentésében

Az alacsony szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsĂş gazdasĂĄg irĂĄnyĂĄba tĂśrtĂŠnő elmozdulĂĄs fontos az EurĂłpai UniĂł szĂĄmĂĄra, hiszen fellendĂ­ti a fenntarthatĂł nĂśvekedĂŠst ĂŠs az innovĂĄciĂłt, nĂśveli az energiabiztonsĂĄgot, munkahelyeket teremt ĂŠs fokozza a versenykĂŠpessĂŠget. E cĂŠlok megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt szolgĂĄlja az EU dekarbonizĂĄciĂłs Ăştiterve, amely azt mutatja be, hogy ĂŠrhető el a legkĂśltsĂŠghatĂŠkonyabban a 80-95 szĂĄzalĂŠkos kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠsi cĂŠl 2050-ig – hangsĂşlyozta Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter kedden, Luxemburgban, a KĂśrnyezetvĂŠdelmi TanĂĄcs ĂźlĂŠsĂŠn.

A KĂśrnyezetvĂŠdelmi TanĂĄcs az alacsony szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsĂş, versenykĂŠpes gazdasĂĄg 2050-ig tĂśrtĂŠnő megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄnak ĂźtemtervĂŠről tĂĄrgyalt. Fellegi TamĂĄs rĂĄmutatott arra, hogy az Útiterv a klĂ­mapolitika terĂźletĂŠn nemcsak a magyar elnĂśksĂŠg egyik sĂşlyponti tĂŠmĂĄja, hanem az ErőforrĂĄs-hatĂŠkony EurĂłpa ZĂĄszlĂłshajĂł KezdemĂŠnyezĂŠs kulcseleme is. BĂĄr szĂĄmos jele van annak, hogy a kĂśzĂśs uniĂłs energiapolitika egyre hangsĂşlyosabban jelenik meg a nemzetkĂśzi szĂ­ntereken, ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt, koherenciĂĄjĂĄt, konzisztenciĂĄjĂĄt ĂŠs hitelessĂŠgĂŠt mĂŠg erősĂ­teni kell – emelte ki. A sikeres egyĂźttműkĂśdĂŠs zĂĄloga a jogszabĂĄlyi kĂśrnyezet kĂślcsĂśnĂśs harmonizĂĄlĂĄsa ĂŠs eurĂłpai szabvĂĄnyok kĂŠszĂ­tĂŠse lehet.

A dossziĂŠ szerint a kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠs 2050-re akkor valĂłsĂ­thatĂł meg a legkĂśltsĂŠghatĂŠkonyabban, ha legalĂĄbb 80 szĂĄzalĂŠkos belső csĂśkkentĂŠst ĂŠrĂźnk el 2050-ig. E pĂĄlya fő mĂŠrfĂśldkĂśvei az 1990-es szinthez kĂŠpest 2030-ig 40 szĂĄzalĂŠkos, 2040-ig 60 szĂĄzalĂŠkos, 2050-ig pedig 80 szĂĄzalĂŠkos kibocsĂĄtĂĄscsĂśkkentĂŠst irĂĄnyoznak elő. Ezen kĂ­vĂźl a dossziĂŠ tartalmazza a BizottsĂĄg azon megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄt, hogy a 2020-ig megvalĂłsĂ­tandĂł 25 szĂĄzalĂŠkos UniĂłn belĂźli kibocsĂĄtĂĄscsĂśkkentĂŠs megfelelne az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄssal kapcsolatos hosszĂş tĂĄvĂş cĂŠlkitűzĂŠssel Ăśsszhangban ĂĄllĂł fokozatos ĂŠs kĂśltsĂŠghatĂŠkony megkĂśzelĂ­tĂŠsnek – fejtette ki Fellegi TamĂĄs, hozzĂĄfűzve, hogy az Útitervben szereplő mĂŠrfĂśldkĂśvek nem jogilag kĂśtelező cĂŠlok kijelĂślĂŠsĂŠre vonatkozĂł javaslatok, hanem keretet, alapot kĂ­vĂĄnnak nyĂşjtani a tovĂĄbbi munkĂĄhoz.

FelhĂ­vta a figyelmet arra is, hogy a veszĂŠlyes mĂŠrtĂŠkű ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs megakadĂĄlyozĂĄsa ĂŠrdekĂŠben stabil szĂŠn-dioxid-piacra van szĂźksĂŠg, ahol az alacsony kibocsĂĄtĂĄssal jĂĄrĂł beruhĂĄzĂĄsok ĂśsztĂśnzĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges szinten alakul a kibocsĂĄtĂĄsi kvĂłtĂĄk ĂĄra. Tiszteletben kell tartani a kĂśltsĂŠghatĂŠkonysĂĄgot ĂŠs “a szennyező fizet” elvĂŠt, valamint a tovĂĄbbi erőfeszĂ­tĂŠsek ĂŠs a haszon tagĂĄllamok kĂśzĂśtti megosztĂĄsa kapcsĂĄn a mĂŠltĂĄnyossĂĄg ĂŠs a szolidaritĂĄs elvĂŠt – tette hozzĂĄ.Az EurĂłpai UniĂł nem vĂ­vhatja meg egyedĂźl a klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni harcot, ezĂŠrt globĂĄlis ĂśsszefogĂĄsra van szĂźksĂŠg. Minden gazdasĂĄgi ĂĄgazatnak szerepet kell vĂĄllalnia az alacsony szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsĂş, versenykĂŠpes gazdasĂĄgra tĂśrtĂŠnő ĂĄtĂĄllĂĄshoz szĂźksĂŠges kibocsĂĄtĂĄscsĂśkkentĂŠsek teljesĂ­tĂŠsĂŠben – vĂŠlekedett a tĂĄrcavezető.

Â