close
Bencsik: A megújuló energiában is szükség van a rendcsinálásra
Egyéb - Megújuló

Bencsik: A megújuló energiában is szükség van a rendcsinálásra

A megĂşjulĂł energia hasznosĂ­tĂĄsĂĄra ĂŠpĂźlő iparĂĄg terĂźletĂŠn is szĂźksĂŠg van a rendteremtĂŠsre, hogy az eurĂłpai uniĂł ĂŠs az ĂĄllam ne tĂĄmogasson hosszĂş tĂĄvon fenntarthatatlan beruhĂĄzĂĄsokat – jelentette ki Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄra szerdĂĄn sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn, TĂśrĂśkszentmiklĂłson.

Az ĂĄllamtitkĂĄr hangsĂşlyozta: az ĂĄgazaton belĂźli ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg megteremtĂŠsĂŠnek ĂŠs a folyamatok ĂśsszehangolĂĄsĂĄnak egyik legfontosabb ĂĄllomĂĄsa a nemzeti energiastratĂŠgia, amelyet remĂŠnyei szerint mĂŠg a nyĂĄri szĂźnet előtt jĂłvĂĄhagy a kormĂĄny. Az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben pedig a rĂŠszletes szabĂĄlyok kidolgozĂĄsa, Ă­gy egyebek mellett a megĂşjulĂł energia ĂĄtvĂŠtel feltĂŠteleinek rĂśgzĂ­tĂŠse lesz a legfontosabb feladat.

Bencsik az Ăşj ĂĄramĂĄtvĂŠteli rendszer ĂśsztĂśnzi majd az elmaradottabb tĂŠrsĂŠgekbe irĂĄnyulĂł beruhĂĄzĂĄsokat, tĂĄmogatva Ăşj munkahelyek megteremtĂŠsĂŠt.Emellett a tĂĄrca dolgozik egy MagyarorszĂĄg teljes terĂźletĂŠt lefedő digitĂĄlis erőforrĂĄs-kataszter lĂŠtrehozĂĄsĂĄn, ez az adatbĂĄzis kistĂŠrsĂŠgi szinten kimutathatĂłvĂĄ ĂŠs ĂśsszehasonlĂ­thatĂłvĂĄ teszi a kĂźlĂśnbĂśző haszonvĂŠteli lehetősĂŠgeket.

Mindez rĂŠsze a megĂşjulĂł energia hasznosĂ­tĂĄsĂĄra ĂŠpĂźlő iparĂĄgon belĂźl szĂźksĂŠges rendteremtĂŠsnek, amely a hazai termĂĄlkincs egymĂĄssal konkurĂĄlĂł hasznĂĄlĂłi kĂśzĂśtt vilĂĄgos rangsor ĂŠs differenciĂĄlt szabĂĄlyok kialakĂ­tĂĄsĂĄra tĂśrekszik, az ĂŠrintett ĂĄgazatok versenykĂŠpessĂŠgĂŠnek javĂ­tĂĄsa mellett – tette hozzĂĄ.TĂśrĂśkszentmiklĂłsi lĂĄtogatĂĄsa kapcsĂĄn Bencsik JĂĄnos hangsĂşlyozta: a vĂĄros ĂŠlen jĂĄr az energetikai fejlesztĂŠsekben. Ennek egyik bizonyĂ­tĂŠka, hogy a KĂśrnyezet ĂŠs Energia OperatĂ­v Program (KEOP) 50 szĂĄzalĂŠkos tĂĄmogatĂĄsĂĄval mintegy fĂŠlmilliĂĄrd forintbĂłl, vĂĄrhatĂłan 2012 őszĂŠre elkĂŠszĂźl a helyi intĂŠzmĂŠnyhĂĄlĂłzat geotermikus fűtĂŠsi rendszerĂŠnek kialakĂ­tĂĄsa. Ehhez Ăşj termĂĄlkutat fĂşrnak a telepĂźlĂŠsen, a kĂśzĂŠpĂźletek fűtĂŠsĂŠre szĂĄnt vizet pedig vĂŠgĂźl a fĂźrdőben hasznosĂ­thatjĂĄk.

TovĂĄbbi mĂĄsfĂŠl milliĂĄrd forintbĂłl, 743 milliĂł forintos tĂĄmogatĂĄssal biogĂĄz-Ăźzem is lĂŠtesĂźl a vĂĄrosban, amely a kĂśrnyĂŠk ĂĄllattartĂł telepeiről szĂĄrmazĂł trĂĄgyĂĄbĂłl ĂŠs a gyengĂŠbb talajokon is megtermelhető nĂśvĂŠnyekből ĂĄllĂ­t elő hőt, elektromos ĂĄramot, illetve a technolĂłgia mellĂŠktermĂŠkekĂŠnt a műtrĂĄgya kivĂĄltĂĄsĂĄra is alkalmas talajjavĂ­tĂł anyagot. A politikus szĂłlt arrĂłl is, hogy a JĂĄsz-Nagykun-Szolnok megyei ĂśnkormĂĄnyzatok, intĂŠzmĂŠnyek ĂŠs vĂĄllalkozĂĄsok 2011-ben eddig Ăśsszesen 2,5 milliĂĄrd forint pĂĄlyĂĄzati forrĂĄst nyertek energetikai fejlesztĂŠsekre. Ebből az egyik legjelentősebb beruhĂĄzĂĄs a szolnoki MÁV KĂłrhĂĄz energetikai rendszerĂŠnek korszerűsĂ­tĂŠse, amely ĂŠves szinten csaknem 100 milliĂł forinttal csĂśkkenti majd a lĂŠtesĂ­tmĂŠny energiakĂśltsĂŠgĂŠt.

Bencsik JĂĄnos szerdĂĄn tĂśrĂśkszentmiklĂłsi lĂĄtogatĂĄsa mellett rĂŠszt vett a kĂłrhĂĄz projektindĂ­tĂł rendezvĂŠnyĂŠn, megtekintette a BĂŠres Zrt. szolnoki gyĂĄrĂĄban befejezĂŠsĂŠhez kĂśzeledő, kĂśzel 100 milliĂł forint ĂŠrtĂŠkű energetikai beruhĂĄzĂĄst is.

Â