close
Napenergiában erősít a Bosch
Egyéb - Megújuló

Napenergiában erősít a Bosch

A napenergia technolĂłgiĂĄban erősĂ­ti profiljĂĄt a Bosch autĂłipari alkatrĂŠsz beszĂĄllĂ­tĂł konszern ĂŠs hat ĂŠv alatt tĂśbb mint duplĂĄjĂĄra nĂśveli alkalmazottai szĂĄmĂĄt ebben a tevĂŠkenysĂŠgi kĂśrben. A Bosch napenergetikai ĂźzletĂĄga tĂśbb mint fĂŠlmilliĂĄrd eurĂłs termelő beruhĂĄzĂĄsra kĂŠszĂźl MalajziĂĄban.

Az Ăźzem alapkĂśvĂŠt az idĂŠn teszik le – kĂśzĂślte a Bosch vezĂŠrigazgatĂłja Franz Fehrenbach szerdĂĄn a dpa hĂ­rĂźgynĂśksĂŠggel. Az Ăźzem a termelĂŠst 2013 vĂŠgĂŠn kezdi meg. Egy ĂŠvvel kĂŠsőbb, a teljes termelĂŠsi kapacitĂĄs kiĂŠpĂźlĂŠsĂŠt kĂśvetően az Ăźzem mintegy kĂŠtezer főt foglalkoztat majd. “Alkalmazottaink szĂĄmĂĄt a jelenlegi 3.500 főről 2013-ra Ăśtezerre nĂśveljĂźk, 2017-re pedig mĂĄr a mostani duplĂĄjĂĄra, hĂŠtezerre” – mondta a napenergetikai ĂźzletĂĄg vezetője Holger von Hebel.

Az 520 milliĂł eurĂłs malajziai ĂźzemberuhĂĄzĂĄs a legnagyobb a Bosch tĂśrtĂŠnetĂŠben. “A szilĂ­ciumkristĂĄly nĂśvesztĂŠsĂŠtől kezdve a napelemek előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄig a teljes technolĂłgiai vertikum jelen lesz” – mondta Franz Fehrenbach.A Bosch 2008-ban kezdte meg fĂŠnyelektromos technolĂłgiai ĂźzletĂĄg fejlesztĂŠsĂŠt. Mostanra a csalĂĄdi hĂĄzakban alkalmazhatĂł napenergia moduloktĂłl kezdve teljes napenergia erőművekig minden rĂŠszegysĂŠget ĂŠs berendezĂŠst felĂślelő teljes termĂŠkpalettĂĄt gyĂĄrt a cĂŠg. A napenergetikai ĂźzletĂĄg ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂĄrbevĂŠtele az idĂŠn nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel mĂĄr meghaladja majd az egymilliĂĄrd eurĂłt. Tavaly 900 milliĂł eurĂłs ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂĄrbevĂŠtelt ĂŠrt el az ĂźzletĂĄg.A Bosch napenergetikai ĂźzletĂĄga szerves nĂśvekedĂŠssel kĂ­vĂĄn terjeszkedni, felvĂĄsĂĄrlĂĄsokat nem tervez. A legnagyobb nĂśvekedĂŠsi lehetősĂŠgeket ÁzsiĂĄban ĂŠs AmerikĂĄban lĂĄtja. Jelenleg az ĂźzletĂĄg forgalmĂĄnak kĂŠtharmadĂĄt EurĂłpĂĄban termeli ki. “2017-re forgalmunk egy-egy harmadĂĄt adja majd EurĂłpa, Ázsia ĂŠs Amerika” – mondta Holger von Hebel.

Az Ăşj ĂĄzsiai Ăźzem elsősorban az ĂĄzsiai piacra termel majd. “TermĂŠszetesen kĂśzĂŠp- ĂŠs hosszĂş tĂĄvon tervezzĂźk az amerikai jelenlĂŠtĂźnk kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt is” – mondta az ĂźzletĂĄg igazgatĂłja. Az ĂźzletĂĄg kĂśzpontja a tĂźringiai Arnstadtban szintĂŠn profitĂĄl majd a forgalom nĂśvekedĂŠsĂŠből. A jelenlegi kĂŠtezer fős alkalmazotti lĂŠtszĂĄmot 2012-re tovĂĄbbi ezerrel nĂśvelik, ebből 600 főt mĂĄr az idĂŠn felvesznek. A Bosch ĂŠvek Ăłta igyekszik tĂśbb pillĂŠrre helyezni tevĂŠkenysĂŠgĂŠt ĂŠs csĂśkkenteni fĂźggősĂŠgĂŠt az autĂłipartĂłl. Tavaly 28 milliĂĄrd eurĂłs ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂĄrbevĂŠtelĂŠnek tĂśbb mint 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt adta az autĂłipari ĂźzletĂĄg.