close
Megvizsgálnák a Mátrai Erőmű áramvásárlási szerződéseit
Áram - Egyéb

Megvizsgálnák a Mátrai Erőmű áramvásárlási szerződéseit

A Mátrai Erőmű Zrt. és a Magyar Villamos Művek Partner Zrt. által kötött hosszú távú áramvásárlási szerződés vizsgálatát kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál Horváth László országgyűlési képviselő.

Szerinte ugyanis a kontraktus következménye, hogy az állami cég ma is a piaci árnál drágábban köteles megvenni az erőműben előállított villamos energiát. Mindez a külföldi többségi tulajdonosok számára extraprofitot, a magyar állam számára indokolatlanul hátrányos kötelezettséget, a magyar embereknek pedig magas villanyszámlát jelent – közölte a politikus, aki Heves megye kormánymegbízottja is egyben. Horváth László ezért arra kéri Rogán Antalt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökét, hogy a testület tűzze napirendjére a szerződés kérdését, tekintse át megkötésének előzményeit, a szerződéskötés körülményeit és következményeit – tette hozzá. A képviselő közleménye szerint a többségi német tulajdonú Mátrai Erőmű Zrt. 2008-ban hosszú távú villamos energiavásárlási szerződést kötött az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Partner Zrt.-vel, ami 2015-ig érvényes.

Kérésére a Magyar Villamos Művek lehetővé tette, hogy betekintsen a dokumentumba. A politikus április 19-én sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Mátrai Erőmű külföldi tulajdonosai “kisöprik” a cég kasszáját mert az eredetileg tervezett 10 milliárd forint helyett 20 milliárd forint kifizetéséről döntött a társaság részvényeseinek közgyűlése. Ezt követően, április 26-én szintén sajtótájékoztatón beszélt arról: levélben szorgalmazta a Magyar Villamos Műveknél a titkosított szerződés nyilvánosságra hozatalát, mert szerinte fontos, hogy kiderüljön, mekkora kedvezményeket kapott az erőmű és ki döntött erről. Szerinte ugyanis a szerződésnek az az eredménye, hogy a magyar állam a piaci árnál 10 százalékkal többet fizet az áramért.

Mindkét sajtótájékoztatón megjelent Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, aki közölte: a tulajdonosok azért emelték az osztalékot, mert az új erőművi blokk megépítésének elmaradása miatt jelentős, 57 milliárd forintnyi eredménytartalék halmozódott fel. A kifogásolt szerződéssel kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta: a szerződés nem titkos, hanem üzleti titkokat tartalmaz. A kontraktust az Európai Unió is megvizsgálta, és rendben találta. A termelt villamos energia 40 százalékát vásárolja meg a Magyar Villamos Művek, és minden évben a piaci árhoz igazodnak. Ha ez nem lenne kedvező a MVM számára, az új polgári törvénykönyv alapján elállhat a szerződéstől – mondta akkor Valaska József.