close
Egységesítenék az uniós energiaszabályozást
Egyéb - Gáz

Egységesítenék az uniós energiaszabályozást

A nem-hagyományos gáz miatt az EU egyre veszít versenyképességéből az USA-val szemben, ezért az eddigieknél is fontosabbá vált az európai energiapolitika egységesítése és felülvizsgálata. Nem csak, hogy importtól függ az EU, a vásárolt energia egyre drágul, állapították meg európai vezetők legutóbbi tanácskozásukon.

Az Európai Unió vezetői egy múlt hét végi tanácskozás végén ismét arra jutottak, hogy gyorsítani kell az energiapolitika egységesítését, írja a Natural Gas Europe online lap. Mint azt Herman van Rompuy az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke egyetértésben jelezte, az Uniónak fokoznia kell az egyesített energiaszabályozás és –program létrehozatalára tett igyekvéseit.

„Sok fronton kell tovább dolgoznunk, inkább egy közös célért, mint 27 különbözőért”, mondta van Rompuy. „A fenntartható és megfizethető energia kulcsfontosságú az európai gyárak és munkák megtartásához.” Mint hozzátette, azt is lehet tudni, hogy nem áll olyan jelentős dolog a horizonton, ami sokat változtatna a jelenlegi energiapiaci helyzeten. Az elnök utalt arra is, hogy egyenlőtlenek az energiaárak az egyes országokban, illetve arra, hogy Európa elmarad az Egyesült Államoktól, ahol a nem-konvencionális gáztermelés miatt hatalmasat zuhant a gáz ára az elmúlt pár évben.

Kitért arra is, hogy az európai iparnak nehéz olyan külföldiekkel versenyezni, amelyek csak a felét fizetik a villamosáramért, és ebben az adórendszernek is nagy szerepe van. Van Rompuy szerint a tagállamoknak is lenne lehetősége biztonságos és fenntartható hagyományos és nem-hagyományos energiaforrásokat hasznosítani, természetesen ideértve a palagázt és hasonlókat is. Ez utóbbi már jelentős rész tesz ki egyes országok energiamixében, bár sok máséban még mindig nincs jelen vagy csak elhanyagolható mértékben.

A tagállamok vezetői attól tartanak, hogy az USA-vezette palagáz-forradalom átrendezi a globális energiapiacot – valószínűleg joggal. Ennek a veszélyeit vitatták meg a konferencián, amelyen arra jutottak, hogy „jó minőségű ellátást kell biztosítani, ami magában foglalja a belföldi készleteket is, mint a palagáz”. David Cameron, brit miniszterelnök ezután hozzátette, hogy biztosítania kell az EU-nak azt is, hogy a régi szabályozás nincsen visszatartó erővel a gazdaságra.
Az energiaárak Európában nem csak, hogy jelenleg magasabbak az USA-bélinél, de folyamatosan növekednek is, ezért ha nem tesz semmi az EU ez ellen, egyre inkább a fejlődő országok energiájára lesz utalva, jegyezte meg Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Tanács hivatalos jelentése a találkozóról utal az alternatív energiaforrásokra, de a nem-konvencionális gáz és olaj nincs köztük, írja a lap. Így a mélységi repesztéses eljárással kapcsolatos folyamatos vitákról sincs benne szó.