close
Megvenné a Victoria lengyel kokszoló üzemet a cseh NWR
Egyéb - Szén

Megvenné a Victoria lengyel kokszoló üzemet a cseh NWR

Megvenné a dél-sziléziai Walbrzychban működő Victoria kokszolóüzemet a
New World Resources (NWR) bĂĄnyaipari tĂĄrsasĂĄg, amelynek tulajdonosa
Zdenek Bakala milliĂĄrdos cseh vĂĄllalkozĂł – jelentette be hĂŠtfőn JĂĄn
Fabián, az NWR ügyvezető igazgatója. A Victoria kokszolóüzem a lengyel állam tulajdonában van, s mérlegelik a
privatizációját. Döntés egyelőre nincs. Az illetékes lengyel
minisztĂŠrium csak annyit kĂśzĂślt, hogy a Victoria szĂĄmĂĄra “stratĂŠgiai
befektetőt” keresnek.

“A Victoria beleillik a portfĂłliĂłnkba” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak FabiĂĄn. Az NWR elsősorban a kokszolhatĂł szĂŠn bĂĄnyĂĄszĂĄsĂĄra specializĂĄlĂłdik. CsehorszĂĄgban az NWR tulajdona egyebek kĂśzĂśtt az Ostravsko-KarvinskĂŠ Doly (OKD), amely a legnagyobb cseh feketeszĂŠn-bĂĄnyaipari tĂĄrsasĂĄg.

Az NWR oktĂłberben jelentette be, hogy 3,4 milliĂĄrd zlotyĂŠrt – mintegy 900 milliĂł eurĂł – meg kĂ­vĂĄnja venni a Kelet-LengyelorszĂĄgban lĂŠvő Bogdanka bĂĄnyaipari vĂĄllalatot. Az ĂĄrajĂĄnlatot a Bogdanka mai tulajdonosai “tĂşl alacsonynak” minősĂ­tettĂŠk. Ugyanakkor kĂśzĂśltĂŠk, hogy nem zĂĄrkĂłznak el az NWR-el folytatandĂł tĂĄrgyalĂĄsok elől. Az NWR azt ĂĄllĂ­tja, hogy nem tud tĂśbb pĂŠnzt fizetni a bĂĄnyĂĄkĂŠrt. A prĂĄgai sajtĂł ugyanakkor Ăşgy ĂŠrtesĂźlt, hogy az NWR mintegy 8,6 milliĂĄrd korona ĂŠrtĂŠkben ĂŠrtĂŠkpapĂ­rokat kĂ­vĂĄn kibocsĂĄtani, s a pĂŠnzt ĂĄllĂ­tĂłlag a Bogdanka megvĂŠtelĂŠre szeretnĂŠ fordĂ­tani.

A Bogdanka nyeresége az idei harmadik negyedévben éves mértékben hat százalékkal csökkent, mégpedig 85,5 millió zlotyra. Az eredmény azonban jobb a vártnál, mert a piaci elemzők 16 százalékos nyereségcsökkentést prognosztikáltak.

Az NWR Lengyelországban még a Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), illetve a Katowicki Holding Weglowy bányaipari társaságok megvétele iránt is érdeklődik. A lengyel kormány a társaságok privatizációját a jövő évre tervezi.