close
Plusz két év a Robin Hood adónak
Áram - Egyéb - Távhő

Plusz két év a Robin Hood adónak

További két évig, 2013. január 1-ig maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett Robin Hood adó, amit az utolsó adóévben, 2012-ben december 31-ig kell megfizetni a parlament előtt lévő, a kormány által támogatott módosító javaslat szerint. A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről 2008-ban hozott törvény szintén ezzel indokolta az energiaellátók különadóját, amit 2009. január 1-től 2010. december 31-ig kellett volna megfizetni.

Az adĂł- ĂŠs jĂĄrulĂŠktĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄhoz benyĂşjtott bizottsĂĄgi mĂłdosĂ­tĂł javaslat azzal indokolja a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk versenykĂŠpesebbĂŠ tĂŠtelĂŠről szĂłlĂł 2008-ban hozott tĂśrvĂŠny idevonatkozĂł paragrafusa hatĂĄlyĂĄnak meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄt, hogy forrĂĄst teremtsen a tĂĄvhőt felhasznĂĄlĂł lakóÊpĂźletek ĂŠs lakĂĄsok kĂśltsĂŠgcsĂśkkentő felĂşjĂ­tĂĄsĂĄhoz, Ă­gy kĂźlĂśnĂśsen egyedi fĹątĂŠsszabĂĄlyozĂĄs kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz. Az indoklĂĄs szerint a “jelen gazdasĂĄgi kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt indokolt, hogy az adĂłkĂśtelezettsĂŠg mĂŠg kĂŠt adóÊvben, 2011-ben ĂŠs 2012-ben, azaz 2013. januĂĄr 1-ig fennĂĄlljon”.


Az adó a pozitív adóalap 8 százaléka. Ez a törvény határozza meg, hogy energiaellátó a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozó, a kőolajtermék-előállító, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagykereskedő, valamint a villamos energiáról és a földgázról szóló törvények hatálya alá tartozó vállalkozások.

KorĂĄbbi informĂĄciĂłk szerint ĂŠves szinten mintegy 30 milliĂĄrd forint kĂśltsĂŠgvetĂŠsi bevĂŠtel szĂĄrmazik a Robin Hood nĂŠvre keresztelt kĂźlĂśnadĂłbĂłl.

A napokban tĂśrvĂŠnybe iktatott vĂĄlsĂĄgadĂłt az energiaellĂĄtĂł vĂĄllalkozĂĄsoknak is meg kell megfizetniĂźk. Az adĂłalap az ĂŠves nettĂł ĂĄrbevĂŠtel, az adĂł mĂŠrtĂŠke pedig 1,05 szĂĄzalĂŠk.

Az adĂł- ĂŠs jĂĄrulĂŠktĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄhoz benyĂşjtott bizottsĂĄgi mĂłdosĂ­tĂł javaslat a fenti, “az egyes ĂĄgazatokat terhelő kĂźlĂśnadĂłrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny” mĂłdosĂ­tĂĄsakĂŠnt energiaellĂĄtĂłnak tekinti azt a vĂĄllalkozĂĄst is, amelynek ĂĄrbevĂŠtele legalĂĄbb Ăśt szĂĄzalĂŠkban abbĂłl a tevĂŠkenysĂŠgből szĂĄrmazik, amelyet a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs versenykĂŠpessĂŠ tĂŠtelĂŠről szĂłlĂł tĂśrvĂŠnyben energiaellĂĄtĂł tevĂŠkenysĂŠgkĂŠnt hatĂĄroztak meg.