close
Katari gázprojektek iránt érdeklődnek az oroszok
Egyéb - Gáz

Katari gázprojektek iránt érdeklődnek az oroszok

Oroszorszåg szívesen beszållna a katari gåzkÊszletek felhozatalåba, errþl a napokban magas szintÝ tårgyalåsok is folytak. Az orosz gåz európai rÊszesedÊse egyebek kÜzÜtt Êppen az olcsóbb katari energiahordozó tÊrhódítåsa miatt esett a kÜzelmúltban. Katar arra kÊszßl, hogy tovåbb nÜveli kivitelÊt: egy hatalmas fÜldgåz cseppfolyósító ßzemet szeretne megÊpíteni. A Gazprom jelentþsen nÜvelte elsþ fÊlÊves nyeresÊgÊt.

Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśk ĂŠs Hamad bin Kalifa al-Thani sejk, Katar emirje mĂşlt heti talĂĄlkozĂłjĂĄn az OroszorszĂĄg ĂŠs Katar kĂśzti gazdasĂĄgi egyĂźttmĂťkĂśdĂŠs fellendĂ­tĂŠsĂŠnek ĂŠrdekĂŠben tanĂĄcskozott. A kĂŠt orszĂĄg egyĂźtt a vilĂĄg gĂĄztartalĂŠkainak tĂśbb, mint egymarmadĂĄt birtokolja. Az orosz gĂĄzexportĂľr eurĂłpai rĂŠszesedĂŠse a kĂśzelmĂşltban jelentĂľsen csĂśkkent, fĂľleg a norvĂŠg ĂŠs katari gĂĄz alacsony ĂĄra miatt. Az emir moszkvai lĂĄtogatĂĄsa sorĂĄn a kĂŠt fĂŠl egyetĂŠrtett abban, hogy a gĂĄzpiaci mĂťveleteiket a szeszĂŠlyes ĂĄrak miatt Ăśsszehangoltabban kell vĂŠgrehajtani.

A Gazprom orosz ĂĄllami gĂĄzvĂĄllalat egyĂźttmĂťkĂśdne a Katar Petroleummal eurĂłpai ĂŠs ĂĄzsiai (Asia-Pacific) piacokon megvalĂłsĂ­tandĂł fejlesztĂŠsekben. Katar kifejezte szĂĄndĂŠkĂĄt a Jamal-fĂŠlszigeten, a Novatek orosz magĂĄnvĂĄllalat ĂĄltal ĂŠpĂ­tendĂľ gĂĄzcseppfolyĂłsĂ­tĂł Ăźzem ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben valĂł rĂŠszvĂŠtelben. Mint azt korĂĄbban megĂ­rtuk, a Novatek, OroszorszĂĄg mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzvĂĄllalata 2012-ben fĂśldgĂĄz-cseppfolyĂłsĂ­tĂł egysĂŠg ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe kezd a sarkkĂśri orosz terĂźleten.
EkÜzben Katar sajåt gåzcseppfolyósító projekten is dolgozik, idÊn augusztus vÊgÊn a sejk kijelentette, az orszåg kÊszen åll a beruhåzås megvalósítåsåra. Az ßzem vårhatóan a vilågon a legnagyobb, 77 millió tonna Êves kapacitåssal fog mÝkÜdni, magasan túlszårnyalva a jamali egysÊg tervezett Êvi 16 millió tonna cseppfolyósított gåz elþållítåsåt.

A kĂŠt orszĂĄg kĂśzti tovĂĄbbi egyĂźttmĂťkĂśdĂŠst erĂľsĂ­tendĂľ, az orosz VTB bank szĂĄndĂŠknyilatkozatot Ă­rt alĂĄ a Quatar Holdinggal, kĂśzĂśs banki befektetĂŠseket ĂŠs alapok lĂŠtrehozĂĄsĂĄt.

 

 

MindkĂŠt orszĂĄg tagja a GECF-nek (Gas Exporting Countries Forum – GĂĄzexportĂľr OrszĂĄgok FĂłruma), melynek november vĂŠgi, Katarban tartandĂł tanĂĄcskozĂĄsĂĄn Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk szerint orszĂĄga ĂśrĂśmmel rĂŠszt vesz, ĂŠs tĂĄrgyal majd a katari kezdemĂŠnyezĂŠsekrĂľl.

A Gazprom nyilvánosságra hozta 2010 elsõ féléves eredményét. Eszerint mennyiségi és értékbeni gázeladása is nõtt a vizsgált idõszakban, az értékesítés átlagára viszont esett. Összességében 67 százalékkal 16,1 milliárd dollárnyira emelkedett az elsõ hat hónap nettó eredménye, ehhez a gázeladások mellett a többi tevékenység: olaj, olajtermék, villamos energia és hõeladás erõsödése is besegített. Forgalma 17 százalékkal 55,2 milliárd dollárra erõsödött.