close
Jól áll a Nabucco a Déli Áramlattal szemben
Blog - Egyéb - Gáz

Jól áll a Nabucco a Déli Áramlattal szemben

JĂłl ĂĄll a  Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠből szĂĄllĂ­tandĂł fĂśldgĂĄzĂŠrt folyĂł versenyben a Nabucco a Gazprom DĂŠli Áramlat fĂśldgĂĄzprojektjĂŠvel szemben – mondta hĂŠtfőn a WirtschaftsBlattnak a Nabucco konzorcium vezetője. A jelenlegi becslĂŠsek szerint 8 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄst jelentő Nabucco a tervek szerint hosszabb tĂĄvon ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert gĂĄzt juttat majd a Kaszpi-tenger kĂśrzetĂŠből egĂŠszen EurĂłpĂĄig. A tervek szerint 2015-ben mĂĄr megindulhat a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs a vezetĂŠken.

 Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója szerint az első szállítási szerződéseket még az idén, de legkésőbb a jövő év első felében meg fogják kötni.

Az osztrák lap szerint a Nabucco elsősorban Azerbajdzsánra és Irakra számít beszállítóként, bár a két ország mindegyike elvileg egyedül is fel tudná tölteni a vezetéket földgázzal, és a tárgyalások nehézkessége ellenére a türkmenisztáni gázról sem akarnak lemondani.

Mitschek szerint a Nabucco semmilyen tekintetben nincs lemaradva a Déli Áramlattól: a Nabucco megvalósíthatósági tanulmánya már 2004-ben elkészült, a Déli Áramlatnak még nincs ilyen, és a Nabucco építése a tervek szerint 2012 végén megkezdődik, a Déli Áramlaté Alekszej Miller Gazprom-főnök korábbi nyilatkozata szerint egy évvel később. 


A projekt kivitelezĂŠsĂŠben az osztrĂĄk OMV, a Mol, a romĂĄn Transgaz, a Bulgargaz, a tĂśrĂśk Botas ĂŠs a nĂŠmet RWE vesz rĂŠszt.

Az Oroszorszåg åltal tåmogatott DÊli Áramlat gåzvezetÊk vårhatóan 2018-tól ßzemel teljes kapacitåssal, míg egy rÜvidebb szakaszåt mår 2015 decemberÊben åtadhatjåk.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába, négy vezetéken keresztül szállít majd évi 63 milliárd köbméter földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom, az olasz ENI, az osztrák OMV, a francia EdF, és várhatóan bekapcsolódik a vállalkozásba a német Wintershall, a BASF kőolaj- és gázipari leányvállalata is.