close
Megújuló energia – megéri megvédeni
Egyéb - Megújuló

Megújuló energia – megéri megvédeni

A zöld energiát felhasználó, környezetkímélő berendezések alkalmazása egyre népszerűbb, sokan spórolnak így a hazai háztartásokban is. Hosszú távú befektetésként az eszközök használatával jelentős mértékben csökkenthetőek a számlák összegei, beszerzésük azonban nagyobb kiadást jelenthet. Az alternatív energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is megtehetünk – lakásbiztosítás keretében.

„A magyar háztartásokban is egyre gyakoribb az alternatív energiaforrások felhasználása, amelyek hosszú távú megtakarítást eredményező befektetésként alkalmazhatóak. Ezek használata egyszeri beruházást követően jelentősen mérsékelheti az energiafelhasználás költségeit, így alkalmazásuk népszerűsége folyamatosan nő.” – mondta Tóth István, az Union Biztosító igazgatósági tagja.

Az egyik legtöbb helyen megtalálható, megújuló energiaforrást felhasználó berendezés a napkollektor, amely vállalatoknál és magán-ingatlanok esetében is egyre gyakoribb. A napkollektor használatával előállított energia négyzetméterenként évi 500-600 kWh, amely 25 ezer forint körüli megtakarítást jelent. A napenergia nem csupán az éves fűtés 50%-át, de az éves melegvíz-igény 70-80%-át is fedezheti, a napkollektorok használata ezért az egyik legnépszerűbb energiatakarékos megoldás.

Az energiatakarékos fűtésre másik megoldásként a geotermikus fűtési rendszerek alkalmazhatóak, melyek akár 50-60%-kal kevesebb anyagi megterhelést jelentenek használóiknak a hagyományos fűtési költségekhez képest. A föld hőjét felhasználó berendezés is egyre elterjedtebb hazánkban az alternatív energiát felhasználók körében. Ezek az eszközök nem csak a spórolásra alkalmasak, de a környezettudatos életmód sokak által ismert eszközei között is helyet kapnak. A szélgenerátor-rendszerek beüzemelése szintén hosszú távú megtérülést jelent: egy 1000 wattos berendezés évi átlag 2000-2500 kW energia megtermelésére alkalmas, ez évi 80-110 ezer forint megspórolását jelenti.

„A megújuló energiaforrások alkalmazása költséges befektetés, ezért azok védelmére is célszerű megfelelő hangsúlyt fektetni. A hosszú távú biztonság érdekében vagyontárgyainkra kötött biztosítások megnyugtató segítséget jelenthetnek nem várt események bekövetkeztével.” – tette hozzá Tóth István. Általában a lakásbiztosítások nem nyújtanak védelmet ezekre a berendezésekre, azonban az Union Biztosító lakásbiztosítási termékében bővítette a védelmi lehetőségek körét, melyek kifejezetten a zöld energiát felhasználó eszközökre vonatkoznak.

Az ingatlanhoz tartozó napkollektorokra, szélenergia-berendezésekre és az épülethez tartozó geotermikus fűtési szerelvényekre és vezetékekre is kiterjeszthető a védelem. A rongálási károkat és például a napelemek üvegfelületeinek töréskárait is fedezi a biztosítás.