close
Kivonul Oroszországból a ConocoPhillips
Egyéb - Olaj

Kivonul Oroszországból a ConocoPhillips

Felbontja a Lukoillal alkotott vegyesvállalatot a Conoco, az abban lévő 30 százalékát eladja az orosz cégnek, mert a közös mező olajtartalékait csúnyán elszámolták.

Eladja részesedését a Narjanmarnyeftyegazban (NMNG) az amerikai ConocoPhillips, miután kiderült, hogy az olajkészletekre vonatkozó becsléseik pontatlanok voltak. Ezen felül a tervezett beruházások végrehajtása előtt is akadályok merültek fel a független vállalatokra vonatkozó orosz jogszabályozás miatt, írja a RIA Novosztyi elemzőcsoportja. Az NMNG-t az orosz Lukoil alapította 2005-ben, hogy a Nyenyec-régióban fekvő Juzsno-Hilcsujuszkoje mezőt fogja termelésre. A vegyesvállalatban a Lukoil 70, a ConocoPhilips 30 százalékkal vett részt, most az orosz cégé lesz 100 százalékban a vállalkozás, az erről szóló papírokat az orosz Szövetségi Monopólium-ellenes ügynökség már elfogadta.

Az észak-amerikai vállalat egy másik oroszországi társulásból, a Rosznyefttyel alkotott Polar Lightsból is kilépne sajtóértesülések szerint. Az orosz olaj- és gáziparba 1990-ben belépő vállalat azóta több, mint 11 milliárd dollárt injektált a területbe, ennek majdnem 70 százalékát, 7,5 milliárd dollárt költött a Lukoil részvényeire. A ConocoPhillips 2006-ra 20 százalékra növelte az orosz olajvállalatban lévő részesedését, de négy évvel később úgy döntött, megszabadul az egésztől, mivel nem kívánt tovább küzdeni az orosz állammal, amely a fontos engedélyekhez csak az általa irányított Gazpromot és Rosznyeftyet juttatja. A hátrányosabb helyzetű magánvállalatok közül még kisebb esélye volt és van azoknak, amelyek külföldi cégekkel szövetkeznek.

A Conoco végül 2011 februárjában adta el a Lukoil-részvényeit, de az az elemzőket is meglepte, hogy most az NMNG-ben és a Polar Lights-ban lévő részén is túlad, hiszen a Juzsno-Hilcsujuszkoje mező igen ígéretes volt. Közel 4 milliárd dollárt fektetett be vegyesvállalat a termelésbe 2009-ig, amikor évi 7,5 millió tonna olajat hoztak fel, azonban 2011-re a termelés 3,3 millió tonnára, 40 százalékkal zuhant. A 2012-es prognózis mindössze 391 ezer tonnát mutatott, idén májusban pedig 1,2 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a tartalékok újraszámítása utáni új eredmények miatt. Az utóbbi 20 év legnagyobb hibás becslése az orosz olajiparban 500 millió hordót írt a 140 millió hordós valóság helyett.
A most eladásra kerülő rész elemzők szerint 350-400 millió dollárba kerülhet, de hivatalos adatok erről még nincsenek.