close
Tíznapos haladékot kapott a Mal
Áram - Egyéb - Szén - Távhő

Tíznapos haladékot kapott a Mal

Tíz nappal meghosszabbította az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a Mal Zrt.-nek a timföld gyártásához nyújtott gőzszolgáltatás biztosítását, a következő tárgyalások lezárásáig így működhet a gyár.

“Tíznapos moratóriumban állapodtunk meg a Mal Zrt.-vel, jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytatunk a csaknem másfél milliárd forintos tartozás kiegyenlítéséről” – mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója a szerdai tárgyalásokat követően. Egy hete azt közölték, hogy az erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

Az akkori tájékoztatás szerint a tetemes tartozás miatt július 31-én az erőmű átállt volna egy olyan technikai szolgáltatási szintre, amely mellett a timföldgyár már nem tud termelni. Mivel a szolgáltatást július 20-án már korlátozták, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest.

akonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója akkor azt közölte: biztos abban, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. lehetőségeihez mérten támogatja a timföldgyárnak a munkahelyek megőrzésére kidolgozott reorganizációs programját, és folytatják az adósság törlesztéséről szóló tárgyalásokat.